Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Меропенем

25.07.2020 13:00

Меропенем належить до антибіотиків групи карбапенемів. Його застосовують для лікування дуже важких або повторних випадків пневмонії та інших інфекційних захворювань. 

В Україні зареєстровано понад 20 лікарських препаратів з діючою речовиною меропенем. Їх виробляють у формі порошку для розчину для ін’єкцій з різним дозуванням у флаконах та різним пакуванням. За даними порталу Prozorro, медичні заклади цьогоріч закуповували 13 різних марок цього антибіотика.

Ми провели аналіз договорів на закупівлю фармацевтичної продукції, укладених з початку 2020 року, щоб побачити динаміку цін та кількості закуплених препаратів в регіональному розрізі.

Закупівлі до і після оголошення карантину

Як відомо, в березні Кабінет Міністрів України спростив процедуру закупівлі певних категорій товарів і послуг, які першочергово необхідні для боротьби з пандемією коронавірусної хвороби. 20 березня затвердили відповідну постанова, яка містила серед іншого перелік препаратів, необхідних для лікування хворих. Слід відзначити, що в першій редакції постанови у списку ліків не було меропенему, цей антибіотик включили туди лише 8 квітня. А з 11 квітня його можна було офіційно закуповувати через спрощену процедуру звітування.

Проте вже до того часу багато лікарень почали активно купувати меропенем саме через так звані “звіти COVID-19”. Ми нарахували 22 закупівлі, де заклади охорони здоров'я включали до специфікації меропенем до 10 квітня. 

Якщо глянути на загальні цифри за перше півріччя, то бачимо, що в більшості регіонів саме з оголошенням карантину лікарні почали активно купувати цей антибіотик. Якщо до березня через Prozorro закупили приблизно 17 тисяч флаконів з порошком, то вже з середини березня до липня запаси медзакладів поповнилися на більше як 114 тисяч флаконів. 

Важливо також відзначити, що меропенем застосовують не лише при пневмонії, а також при різноманітних інфекційних захворюваннях. Водночас з інфографіки можемо чітко побачити, як зросла кількість закупівель цього лікарського засобу саме задля лікування коронавірусних пацієнтів.

Найбільше меропенему закупили в Запорізькій області — понад 25 тисяч флаконів, а найменше придбали в Київській та Луганській областях. Водночас у  Києві, Кіровоградській та Чернігівській областях заклади охорони здоров’я поповнили склади цим препаратом ще до оголошення карантину. До слова, половина областей майже не купувала меропенем до березня. Тут також варто додати, що деякі регіони цим антибіотиком забезпечують через благодійну допомогу. Наприклад, лікарні Кіровоградщини так отримали 14000 флаконів.

Купуємо бо потрібно чи аби було?

Ще цікавіше виглядає ситуація з закупівлями препаратів, якщо накласти дані про загальну кількість закуплених ліків на кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 (ПЛР-тестування) станом на 1 липня 2020 року.

З інфографіки видно, що загальна кількість закуплених флаконів меропенему не дуже корелює з кількістю хворих на коронавірус. Якщо Львівська, Харківська, Івано-Франківська області та Київ закономірно закупили антибіотику більше за інші регіони, то Запорізька, Миколаївська та Донецька області на їх фоні виглядають як такі, що закупили більше, ніж було насправді потрібно. У цих трьох областях кількість хворих, а тим більше важких пацієнтів, менша, порівняно з іншими регіонами. 

Левову частку антибіотику в Запорізькій області закупила одна лікарня — Запорізька міська лікарня №9. Заклад вирішив “підстрахуватися” настільки, що придбав 22500 флаконів МЕПЕНАМу (препарат з діючою речовиною меропенем) на приблизно 7 млн гривень, а це більше, ніж запас 13 разом взятих областей з кінця графіка. Чи багато це? 

Якщо глянути на 22500 флаконів з іншого боку, на курс лікування одного хворого меропенемом потрібно приблизно 40 флаконів (7-10 днів терапії). Такою кількістю антибіотика можна пролікувати приблизно 560 важкохворих. Слід мати на увазі, що цей підрахунок є дуже умовний, без врахування багатьох факторів. Втім така кількість препарату може бути виправданою лише за найгіршого сценарію розвитку пандемії в Запоріжжі. 

А що з цінами?

Щоб краще зрозуміти, як заклади охорони здоров’я закуповують меропенем, ми також проаналізували ціни, за якими закуповувалися різні препарати, які його містять.

Раніше у ЗМІ вже виходили матеріали про завищені ціни на “COVID-закупівлях” цього антибіотика. Так, DOZORRO писало про те, як відділ охорони здоров’я Сумської міської ради придбав МЕРОБОЦИД з ймовірною переплатою у 100-200 тисяч гривень, НашіГроші.Запоріжжя виявили переплату на закупівлі Херсонської міської клінічної лікарні цього ж препарату на загальну суму 91 тисяч гривень. До слова, запорізькі журналісти також виявили переплату на зазначеній вище закупівлі 22 тисяч флаконів МЕПЕНАМу Запорізькою міською лікарнею №9. За їх підрахунками, цей препарат можна було придбати безпосередньо в українського виробника на 3,4 млн гривень дешевше.

 Ми, своєю чергою,  відібрали ціни трьох найбільш поширених на ринку публічних закупівель препаратів, щоб отримати порівнювані дані. Загалом ми знайшли 148 закупівель лікарнями антибіотиків МЕПЕНАМ, МЕРОБОЦИД та Меропенем-Віста. Це дві третіх від усіх відібраних закупівель меропенему на Prozorro. Відсортувавши ці ліки за дозуванням у 1000 мг на один флакон, вдалося отримати дані про ціну антибіотика протягом першого півріччя.

Як видно з графіка, після включення меропенему до списку ліків для боротьби з коронавірусом, ціна на антибіотики дещо стабілізувалася. До того ціни на всі три препарати були більш розкидані, і вартість одного флакону могла відрізнятися на 100 гривень, а то й більше. 

Цікаво виглядають тенденції в ціні кожного препарату. Так, бачимо, що на початку року доволі дешево купували МЕРОБОЦИД. Цей антибіотик виробляє Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод. У лютому його найбільше продавало ТОВ “Бадм-Б” за ціною 215-225 грн. З оголошенням карантину ціни на МЕРОБОЦИД пішли вгору, аз кінця травня знову почали знижуватися. Що цікаво, сам виробник “Борщагівський ХФЗ” продає свою продукцію приблизно на 20-50 грн дорожче, ніж дистриб'ютори. Найдорожче цей препарат закупила Миколаївська обласна база спеціального медичного постачання — понад 6000 флаконів по 297 гривень. 

Приблизно стільки ж разів лікарні купували МЕПЕНАМ, який виробляє ПАТ "Київмедпрепарат". Ціна на цей антибіотик в середньому коливається в межах 280-320 гривень. Проте ми пам’ятаємо вже про сумнозвісну закупівлю Запорізької лікарні №9, які купили МЕПЕНАМу на 7 мільйонів по 319 грн за флакон. Сам виробник продає свій препарат приблизно за тими ж цінами, що й дистриб’ютори.

Насамкінець кілька слів про італійський антибіотик Меропенем-Віста (виробник — Факта Фармасьютісі С.П.А., Італія). Його найбільше купували з початку року, незважаючи на те, що ціна на цей препарат вища ніж на вітчизняні аналоги (знайдено 58 таких закупівель). Найбільшим постачальником Меропенему-Віста для українських лікарень є ТОВ “АТ-ФАРМА”, яке тримає найнижчі ціни на ринку. Так, якщо в інших постачальників ціна на італійський антибіотик починається від 365 грн за флакон, то “АТ-ФАРМА” тримає її на рівні 290 грн, що чітко видно на інфографіці (зелений колір). Також цікаво, що на початку карантину ця фірма продала кільком територіальним медичним об’єднанням МВС по 200 флаконів Меропенему-Віста за ціною 157-168 грн за флакон.

Підсумовуючи, можна сказати, що з початком пандемії попит на меропенем значно зріс, з часом ціни на цей антибіотик в закупівлях лікарень стабілізувалися. Проте, деякі з закупівель викликають питання як до постачальників ліків, так і до деяких закладів охорони здоров’я. У будь-якому разі сподіваємося, що потреба лікарень у меропенемі з кожним днем буде знижуватися.


Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у межах Transition Promotion Program.


Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: противірусний засіб Озельтамівір

Агентство ефективних рішень проаналізувало закупівлі ліків з діючою речовиною озельтамівіром.

27.08.2020 17:00

Засоби індивідуального заробітку

Южно-Українська АЕС ймовірно переплатила понад мільйон гривень за китайські маски.

18.06.2020 21:50

Один постачальник — різні ціни

Як лабораторії і лікарні закуповують реагенти для ПЛР-тестів.

17.04.2020 15:30

Грудневі жнива: операція “Поточний ремонт дУху” та інші пригоди в закупівлях

Дороги, будівлі, дахи ремонтуються не по днях, а по годинах. Принаймні на папері.

29.01.2018 11:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання