Новорічна казка на Прикарпатті за бюджетні кошти: скільки витратили на солодощі для дітей

06.02.2021 12:00

Загалом у грудні 2020 року бюджетні установи Івано-Франківської області уклали 160 договорів на закупівлю подарунків на понад 2,7 млн грн. За ці гроші придбали 29,6 тис. наборів ласощів. Натомість по всій Україні в останньому місяці 2020 року на закупівлю 1 млн солодких подарунків витратили 79 млн грн бюджетних коштів. 

Що купували?

Зазвичай купували різні подарункові набори цукерок: “Святий Миколай”, “Дід Мороз”, “Янголятко”. Усі закупівлі провели без конкурсу замовники укладали прямі договори з постачальниками на суму до 50 тис. грн. Як відомо, з квітня минулого року закупівлі на Prozorro з очікуваною вартістю понад 50 тис. грн треба проводити спрощені. 

Де витратили найбільше грошей?

Серед замовників області найчастіше купували солодощі в Івано-Франківську — там придбали майже 10 тисяч комплектів вартістю 1 млн грн. Найбільше замовив Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради2900 наборів на загальну суму майже 290 тис. грн. Не дуже відставав і Департамент культури — він закупив 1,5 тис. новорічних подарунків. Цікаво, що обидва департаменти уклали прямі договори середньою вартістю 49 тис. грн кожен, тобто цукерки купували напряму. Наприклад, Департамент освіти та науки протягом грудня підписав 6 таких угод. А підставою для закупівлі без конкурсу вказав те, що ці закупівлі здійснювали за додаткові кошти, тож аукціон проводити було не обов’язково. 

Не скупилися на подарунки і в інших районах та містах області: найбільше солодощів для дітей придбали у Надвірнянському районі — 4679 наборів за 308 тис. грн, та в Яремчанській міській раді 3678 наборів за 335 тис. грн.  Тоді як найменше подарунків закупили у Рогатинському районі — 67 подарункових комплектів на 4 тис. грн та Бурштині 75 наборів на 8 тис. грн. А в Богородчанському та Галицькому районах у грудні взагалі не купували солодощів за бюджетні кошти.

Порушити закон, щоб не скасувати свята

Тисменицька районна державна адміністрація так поспішала створити святковий настрій, що навіть пішла на порушення вимог закону.  Спершу замовник спробував знайти собі 717 наборів солодощів через спрощену закупівлю, проте відхилив пропозиції обох учасників, які на неї прийшли. Адміністрація вирішила скористатися іншим шляхом і розбила виділені 90 тис. грн на менші суми. А потім придбала напряму в третього підприємця 712 наборів за всі кошти. Аналітики Агентства звернулися до голови райдержадміністрації з проханням надати обґрунтування таких закупівель та очікують на відповідь.

Скільки коштує один подарунок?

Згідно з аналізом цін найчастіше бюджетні заклади купували солодощі по 50-100 грн за пакунок. Хоча в Національному природному парку “Гуцульщина” придбали 77 подарункових наборів “Дід Мороз” по 10 грн за одиницю, а в калуському закладі “Кімната школяра” 64 подарункові набори по 29 грн за набір. Найдорожчі подарунки згідно з даними Prozorro закупили у Рожнятівському відділі освіти по 550 грн за набір. Проте, як потім з’ясувалося, за ці кошти замовник придбав по два комплекти солодощів на одну дитину: щоб спочатку привітати на свято Миколая, а згодом вручити дітям подарунки і до Нового року. Також щедрими були в Службі у справах дітей Тлумацької райдержадміністрації — там купили набори "Миколай іде до дітей" по 500 грн в межах програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Планувати заздалегідь

Як виявилося, не всі замовники шукають подарунки в останній момент. Наприклад, АТ “Прикарпаттяобленерго” планує свої закупівлі заздалегідь. І ще з грудня 2020 намагалося закупити солодощі на 2021 рік. Тоді на тендер не прийшов жоден учасник. Тому замовник оголосив нову закупівлю в січні.  Однак і цього разу не склалося — учасники не надали всі потрібні довідки, тож обидві пропозиції довелося відхилити. Але АТ “Прикарпаттяобленерго” не опустило рук і оголосило третій тендер.  На солодощі хочуть витратити 500 000 гривень. За ці кошти замовник планує придбати 300 кг різних цукерок торгової марки Roshen та 1800 новорічних наборів.

До речі, замовник назвав закупівлю доволі оригінально з назви так і хочеться вигукнути “Цукерок забагато не буває!”

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Лінезолід

У закупівлях переважають препарати українського виробництва.

23.10.2020 16:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: противірусний засіб Озельтамівір

Агентство ефективних рішень проаналізувало закупівлі ліків з діючою речовиною озельтамівіром.

27.08.2020 17:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Меропенем

Агентство ефективних рішень проаналізувало закупівлі ліків з діючою речовиною меропенемом.

25.07.2020 13:00

Засоби індивідуального заробітку

Южно-Українська АЕС ймовірно переплатила понад мільйон гривень за китайські маски.

18.06.2020 21:50

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання