Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Лінезолід

23.10.2020 16:00

Статистика Міністерства охорони здоров’я протягом останніх тижнів невтішна — кількість хворих на коронавірус невблаганно зростає. Показник заповненості ліжкомісць для таких пацієнтів у лікарнях наближається до критичної межі. Водночас медичні заклади продовжують активно поповнювати запаси ліків для хворих за рахунок коштів НСЗУ, місцевих бюджетів, а також власних доходів від надання платних послуг. 

Раніше ми писали про те, як заклади охорони здоров’я закуповують на Prozorro для лікування хворих на коронавірус противірусні препарати з діючою речовиною Озельтамівір, а також антибіотики Меропенем. Цього разу ми проаналізували закупівлі ще одного антибіотику — Лінезоліду. Його використовують лише за вказівкою лікаря для боротьби з пневмоніями, туберкульозом та іншими захворюваннями.

Лікарські засоби зі вмістом Лінезоліду в Україні є у формі таблеток, порошку для фармацевтичного застосування та розчину для інфузій. Згідно з даними Державного реєстру ліків, препарати з Лінезолідом виробляють 4 українські фармкомпанії: ПАТ “Інфузія”, ТОВ “Юрія-Фарм”, а також ПАТ “Галичфарм” і ПАТ “Київмедпрепарат”, які обоє входять до корпорації “Артеріум”. Окрім вітчизняної продукції, на ринку присутні також препарати американського, індійського, словенського, іспанського та турецького виробництва.

Для аналізу ми відібрали закупівлі Лінезоліду у формі розчину для інфузій, оскільки таблетки лікарні майже не купували. А потім звузили вибірку саме до тих договорів, які уклали за процедурою COVID-19. Відтак ми дослідили 247 закупівель Лінезоліду, здійснених протягом липня-вересня — саме в останні місяці кількість хворих почала різко зростати. 

Де антибіотику купували найбільше та найменше?

Від липня до вересня медичні заклади купили 57 тис. упаковок Лінезоліду для лікування хворих на коронавірус. Найбільший обсяг препарату — приблизно половину від загальної кількості, придбали у вересні. Отже, як бачимо, зі зростанням кількості хворих закуповують і більше антибіотику для їх лікування.

Найбільше Лінезоліду протягом кварталу придбали в Одеській області — 11 тис. флаконів. Це майже п’ята частина від загальної кількості в Україні. Переважно Лінезолід закуповувала Одеська міська клінічна інфекційна лікарня — усього 7 тис. флаконів. Зокрема, наприкінці вересня одесити придбали 3 тис. флаконів — це найбільша партія Лінезоліду серед закладів охорони здоров’я за три місяці. Також багато Лінезоліду закупили у Вінницькій області — понад 9 тисяч, хоча тут хворих на коронавірус менше, ніж у деяких інших регіонах. 

А от у Тернопільській області, яка має один з найвищих показників захворюваності на COVID-19, за останні 3 місяці майже не купували Лінезолід. Договори медичних закладів цього регіону за попередні місяці також свідчать про те, що цей антибіотик нечасто використовують для подолання COVID-19 у тамтешніх лікарнях. Лінезолід закуповували рідко і переважно малими партіями. Утім, є області, які цей антибіотик не придбали взагалі — Луганська та Миколаївська.

Варто також зауважити, що деякі регіони поповнювали свої запаси Лінезоліду і в попередні місяці. Наприклад, столичні лікарні закупили не дуже багато цього антибіотику в третьому кварталі року, незважаючи на різке зростання кількості хворих у Києві. Однак ще на початку карантину, в квітні, Департамент охорони здоров’я КМДА придбав у КП “Фармація” понад 84 тис. упаковок Лінезоліду.

Які препарати купували і в кого?

Як ми вже писали, в Україні є 4 виробники ліків із Лінезолідом. Власне, саме їхню продукцію найчастіше купували лікарні. Найпоширенішими препаратами стали:

  • “Лінезолідин” (Україна);

  • “Лінозелід” (Україна);

  • “Лінелід” (Україна);

  • “Лінесса” (Індія).

Найпопулярнішою маркою антибіотика на Prozorro є “Лінезолідин”, який виготовляють заводи корпорації “Артеріум”. Заклади охорони здоров’я придбали понад 25 тис. упаковок цього розчину. Це 44% від загальної кількості проданого антибіотику.

На другому місці — однойменний розчин “Лінезолід”, який виготовляє ПАТ “Інфузія”. За три місяці лікарні закупили 15 тис. флаконів препарату.

Порівняно багато заклади охорони здоров'я придбали й розчину під торговою маркою “Лінелід” — понад 8 тис. упаковок. Його виготовляє ТОВ “Юрія-Фарм”. Серед розчинів іноземного виробництва українські замовники найчастіше закуповували препарат “Лінесса”. Його створює індійська компанія “Євролайф Хелткеар”. Протягом липня-вересня лікарні придбали більше 6 тис. флаконів “Лінесси”.

Найбільшим постачальником антибіотику з діючою речовиною Лінезолід для закладів охорони здоров’я стало ПАТ “Інфузія”. Товариство поставило понад 15 тис. упаковок для лікування хворих на коронавірус. 

На другому місці — Медичний центр “М.Т.К”, який продав лікарням більше 8 тис. фланоків “Лінеліду”. Ще два великі постачальники — ТОВ “БАДМ-Б” та його компанія-засновник ТОВ “БАДМ”, торгували в основному українським “Лінезолідином” та індійською “Лінессою”. Разом вони продали понад 13 тис. упаковок препарату. Замикає першу п’ятірку постачальників виробничо-комерційна фірма “Скайінвест”, яка також продавала лікарням переважно “Лінезолідин” та “Лінессу” — загалом більше 4,5 тис. флаконів.

Скільки коштують ліки?

Порівняння ціни на найпопулярніші препарати з Лінезолідом показує, що загалом вартість однієї упаковки розчину протягом останніх трьох місяців трималася приблизно в одному діапазоні. Утім, на деякі ліки ціни могли відрізнятися і на 250 грн.

Так, найбільша різниця в цінах — на розчин “Лінезолідин” виробництва корпорації “Артеріум”. Виробничо-комерційна фірма “Скайінвест” продавала цей препарат по 399.91 грн за розчин, як-от Городенківській центральній районній лікарні. Водночас деякі регіональні дистриб’ютори постачають “Лінезолідин” значно дорожче — по 646 грн за одиницю. До прикладу, сусідня з Городенківською Коломийська районна лікарня закупила 181 флакон “Лінезолідину” по 646,09 грн у ТОВ “Світ ліків”, а Чернівецька міська лікарня №1 придбала 100 флаконів за такою ж ціною у фармацевтичної фірми “ЦЕНТР-БУКОВИНА”.

Так само за різними цінами лікарні купували “Лінелід”, який виробляє ТОВ “Юрія-Фарм”. Що цікаво, цей розчин продавав лише Медичний центр “М.Т.К”, найчастіше по 755 грн за одиницю. Проте траплялися випадки, коли заклади отримували препарат знанчо дешевше. Наприклад, Конотопська районна лікарня придбала у Медичного центру “М.Т.К” 400 флаконів з розчином по 480 грн. Водночас найдорожче скупилася Київська міська лікарня №6. Вона підписала угоду на постачання “Лінеліду” з КП “Фармація”. На кожну упаковку замовник витратив по 830 грн.

Препарат “Лінезолід”, який закуповували лікарні у ПАТ “Інфузія”, найчастіше коштував 560-570 гривень. А ось ціни на індійську “Лінессу” коливалися в районі 544-600 грн за одиницю. Найбільше цього розчину продали компанії “БАДМ-Б”, “Скайінвест” та івано-франківський “Обласний аптечний склад”.

За словами постачальників, різниця в ціні виникає через те, що більшість фірм та аптек працюють не напряму з виробниками, а закуповують ліки у великих дистриб'юторів. Тож до початкової вартості додається націнка. У компаній, які працюють напряму з виробниками, такої проблеми немає. У деяких випадках вони постачають ліки дешевше саме для бюджетних закладів охорони здоров’я.

Підсумовуючи, варто зазначити, що лікарні почали активніше купувати препарати з діючою речовиною Лінезолід для лікування хворих на коронавірус у вересні, разом зі стрімким збільшенням кількості позитивних результатів тестів на COVID-19. Левова частка розчинів Лінезоліду, які постачали в заклади охорони здоров’я, виробляють українські фармкомпанії. З даних Prozorro бачимо, що є основні постачальники цього антибіотику. Вони переважно працюють з одним виробником. Менші фірми найчастіше беруть продукцію у великих дистриб’юторів, тож змушені продавати розчини за відчутно вищою ціною.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у межах Transition Promotion Program.

Новорічна казка на Прикарпатті за бюджетні кошти: скільки витратили на солодощі для дітей

Агентство ефективних рішень проаналізувало, в яких районах Івано-Франківської області замовники купили найбільше солодких подарунків.

06.02.2021 12:00

Засоби індивідуального заробітку

Южно-Українська АЕС ймовірно переплатила понад мільйон гривень за китайські маски.

18.06.2020 21:50

Один постачальник — різні ціни

Як лабораторії і лікарні закуповують реагенти для ПЛР-тестів.

17.04.2020 15:30

Грудневі жнива: операція “Поточний ремонт дУху” та інші пригоди в закупівлях

Дороги, будівлі, дахи ремонтуються не по днях, а по годинах. Принаймні на папері.

29.01.2018 11:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання