Послуги консультантів: хотіли як краще, а вийшло...

25.03.2018 20:07

“Антикорупційна платформа” дослідила тенденцію залучнення юристів-консультантів при проведенні закупівель медичними закладами Івано-Франківська. 

Івано-Франківський пологовий будинок здійснював закупівлю медикаментів на 69 тисяч гривень за процедурою відкритих торгів.

Цікаво, що для фахового супроводу закупівлі пологовий будинок залучив приватних юристів-консультантів, чиї послуги пропонував оплачувати переможцю торгів.

Про це свідчить вимога у тендерній документації, відповідно до якої витрати на оплату послуг консультантів можуть покладатись на учасника-переможця в сумі не більше 6-ти тисяч гривень.

Тобто, до перемоги учаснику додають обов’язок оплатити послуги юристів, які отримав медзаклад. Майже 10% від загальної вартості товару переможець повинен заплатити невідомим приватним юристам.

Не дивно, що торги по цій закупівлі двічі не відбулися, адже хто захоче погоджуватись на такі невигідні умови та віддавати значну частину свого заробітку за послуги, які отримував не він. 

До слова, Франківський поголовий будинок не єдиний замовник у сфері охорони здоров’я міста, який залучає до проведення торгів приватних юристів та змушує оплачувати такі юридичні послуги переможців торгів.

Наша організація зацікавилась цією тенденцією і ми вирішили розібратися, наскільки ефективні такі консультаційні послуги.

Здійснивши аналіз, виявилося, що семеро з десяти медичних закладів міста прописують у своїх тендерних документаціях і оголошеннях вищевказану умову. Найчастіше вона зустрічається у такому формулюванні:

“На Учасника-переможця торгів відповідно до ст. 527, 528, 629, 636, 903, 904 Цивільного кодексу України можуть покладатися витрати на оплату послуг Консультанта торгів наданих Замовнику відповідно до укладеного між Замовником та Консультантом торгів договору про надання юридичних послуг (договір на користь третьої особи відповідно до ст. 636 Цивільного кодексу України)”.

Ми надіслали запит на адресу одного з замовників  - Івано-Франківської міської поліклініки № 3, у якому попросили надати копію угоди про надання таких консультаційних послуг.

Проаналізувавши наданий договір бачимо, що договір передбачає - оплата юридичних послуг - обов’язок виключно клієнта. Тобто,  поліклініка мала б оплачувати юрпослуги зі свого бюджету.   

Відтак, якщо замовник користується послугами юристів та сплачує за це кошти, ці витрати мають фіксуватись у річному плані закупівель. Адже пам’ятаємо: всі витрати замовника від олднієї копійки вносяться у річний та додаток до нього, які потім оприлюднюються на Prozorro. Наші замовники (в тому числі уже згадувана міська поліклініка №3), звісно, таких закупівель у плани не вносили.  

Досвідчений замовник відповість, мовляв, ці послуги може оплатити переможець торгів, жодної бюджетної гривні не буде витрачено за цим договором. І з цим важко не погодитись. Але що робити, якщо підприємець відмовиться платити? Адже він має на таку відмову цілком законні підстави.  

Зокрема, рішенням Постійно діючої адмінколегії АМКУ з розгляду скарг про порушення у сфері закупівель по одному з тендерів встановлено, що вимога про оплату консультаційних послуг переможцем торгів не належить до предмета закупівлі. А  положення щодо відшкодування таких витрат не можуть вноситись до тендерної документації. Зазначена вимога є незаконною, адже суперечить статті 3 та статті 22 Закону. 

Замовникам слід замовляти юридично-консультаційні послуги окремо від процедури закупівлі конкретного товару чи послуги. А учасники, в свою чергу, не зобов’язані оплачувати такі послуги.

Окрім того, іноді замовники одразу вказують точну суму, яку доведеться сплатити переможцю. Але більшість замовників суму не конкретизують, тож фактично учасник підписується під витрати, навіть не здогадуючись, скільки йому доведеться заплатити, після перемоги у торгах.

Щоб дізнатись, наскільки ефективною є професійна допомога юристів у проведенні закупівель, ми зупинилися на конкретному замовнику.

Центральна міська клінічна лікарня - заклад, який проводить найбільшу кількість закупівель у сфері охорони здоров’я в місті Івано-Франківську. До того ж, вони чи не єдині, хто наперед прописує у своїх тендерних документаціях вартість юридично-консультаційних послуг, за які пропонується сплатити переможцю тендера. Дана умова стосується тільки процедур відкритих торгів, де вартість предмета закупівлі вища за 200 тис. гривень. На конкурентних допорогових закупівлях про консультаційні послуги не згадується.

Проаналізувавши всі завершені закупівлі лікарні за процедурою відкритих торгів у 2017 році, ми підрахували, що допомога у їх проведенні за рік коштувала 41 800 гривень. Багато це чи мало, - важко одразу сказати. Давайте подивимось на результати закупівель, які проводилися цим замовником із використанням консультаційних послуг та без них.

Одним з важливих критеріїв успішного проведення закупівлі є економія - наскільки дешевше вдалося закупити той чи інший товар, застосувавши процедуру конкурентних торгів. 

За 2017 рік Центральній міській клінічній лікарні на відкритих торгах вдалося зекономити більше 450 тисяч гривень при очікуваній вартості закупівель у більш ніж  5 п’ять мільйонів гривень. Тобто економія склала приблизно 9%. 

В свою чергу економія коштів лікарні на допорогових закупівлях, склала більше 500 тисяч гривень при очікуваній вартості 2,5 мільйона гривень, що складає - 20% економії.

Як ми вже зазначали, на допорогових закупівлях нічого не згадувалося про оплату консультаційних послуг, з чого робимо висновок, що лікарня проводила їх самостійно. Бачимо, що економія на допорогах перевищує, як в абсолютному, так і у відсотковому, показниках економію на відкритих торгах з послугами консультантів.

Засмучує те, що навіть у закупівлях, які допомагають проводити консультанти, є багато спірного.

Наприклад, під час закупівлі лікарняних ліжок Франківської міською лікарнею, тендерний комітет дискваліфікував двох учасників закупівлі через  невірно складені таблиці виконання аналогічних договорів (формальна помилка), а потім необґрунтовано обрав переможцем учасника, у якого три довідки не відповідали вимогам тендерної документації, а товар коштував на 100 тисяч гривень дорожче аніж у конкурентів.

Окрім того, у кількох тендерних документаціях міської лікарні містилися явні дискримінаційні вимоги, які обмежували коло потенційних учасників. Склалось враження,  що документація прописувалася під конкретного визначеного наперед постачальника.

Виникає запитання: консультанти-юристи справді не помічають порушень, чи свідомо допомагають замовникам маніпулювати нормами закону?

До слова, в січні ми зверталися центральної міської лікарні Франківська з проханням прибрати неправомірні умови тендерної документації щодо оплати переможцями торгів юридично-консультаційних послуг, проте відповіді досі так і не отримали.

Підводячи риску, зауважимо, ми не проти надання професійних консультаційних послуг замовникам. Але, ці послуги повинні надаватися виключно в рамках законодавства про закупівлі, і спрямовуватись на підвищення рівня прозорості закупівель і економії бюджетних коштів.

Зважаючи на порушення, мабуть, доцільно свої “консультаційні” кошти витрачати на підвищення професійного рівня членів тендерного комітету, адже, не забуваймо, головна відповідальність за проведення будь-яких закупевель лежить саме на них.

Матеріал видано за підтримки МФ «Відродження» та ГО «Інститут аналітики та адвокації». Позиція МФ «Відродження» та ГО «Інститут аналітики та адвокації» може не співпадати з думкою автора.

Вимоги на мільярд

 Аналіз тендерної документації показує наявність дискримінаційних вимог у кожній закупівлі.

17.12.2019 14:27

Подружні тендерні забави на Франківщині

Як подружня пара з Івано-Франівської області ходить на одні й ті ж тендери

20.11.2019 19:00

Гроші під снігом: на Франківщині взимку на ремонт доріг витрачають більше, ніж за цілий рік

Ремонти доріг  в Івано-ФранківськоУ “грудневі жнива” Рожнятівська РДА на ремонт одних і тих же доріг витратила більше, аніж протягом року

24.01.2019 11:18

Поліція охорони Івано-Франківської області орендує автомобіль в родича поліцейського

Управління поліції охорони в Івано-Франківській області вирішило витратити 192 тис. гривень на оренду трьох автомобілів у 2018 році. Що цікаво, всі три автомобілі – старенькі ВАЗи

21.02.2018 14:11

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання