У листопаді 2019 року Служба автомобільних доріг в Сумській області оголосила чотири тендери на ремонт доріг, сумарна очікувана вартість яких - 1 мільярд 168 мільйонів гривень. Все б нічого, але аналіз тендерної документації показує наявність дискримінаційних вимог у кожній закупівлі.

Мова йде про наступні закупівлі САД:

В тендерній документації кожної з чотирьох закупівель є вимоги, що обмежують конкуренцію. Це призводить до дискримінації потенційних учасників.

Наприклад, учасники мають підтвердити наявність певного обладнання у конкретній кількості.

Зокрема, у ТД закупівлі на ремонт дороги Т-25-03 Вільне-Кролевець САД зобов’язує учасників підтвердити наявність 10-ти автомобілів-самоскидів, 4-ох дорожніх котків, одного асфальтоукладчика, одного автогрейдера, одного экскаватора, тощо.

Учасники мають підтвердити наявність схожого переліку обладнання по кожній із названих закупівель. Щоправда, переліки трохи різняться. 

А ось вимога про наявність десяти автомобілів-самоскидів є всюди. Важко зрозуміти, чому саме десять одиниць техніки, а не дев’ять чи одинадцять. При цьому, техніка може бути як власна, так і орендована. 

ГО “Агентство ефективних рішень” звернулось до САД з проханням надати роз'яснення щодо вимог у тендерній документації, втім відповіді ще не отримано.

Окрім того, у вказаних закупівлях САД в Сумській області вимагає від учасників підтвердження виконання ремонтів автомобільних доріг по кожному окремо виду робіт та у певному обсязі.

Наприклад, у ТД закупівлі ремонту дороги  Н-12 Суми-Полтава, замовник вимагає надати позитивний відгук замовника послуг/робіт за аналогічними  договорами.  

У розумінні САДу аналогічний договір — це укладений учасником протягом 2015-2019 років договір з капітального ремонту, реконструкції, будівництва або поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення з сумарним обсягом виконання за будь-які 2 роки (в межах 2015-2019 років) основних видів робіт (по кожному виду окремо)  не менше 100 % від необхідних обсягів даної процедури закупівлі, а саме:

- влаштування основ дорожнього одягу за технологію «холодний ресайклинг» та/або оптимальна піщано-щебенева суміш оброблена цементом – 221 049,0 м2;
- влаштування нижнього та/або вирівнюючого шару покриття з асфальтобетонної суміші – 337 192,0 м2;
-  влаштування верхнього шару покриття з щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші  – 334 766,0 м2.

Аналогічне підтвердження виконання ремонтів доріг, однак у різних обсягах, вимагається у кожній з чотирьох закупівель. Водночас, щоразу цей обсяг має бути не менше 100% від обсягу оголошеної САДом закупівлі. 

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель у своєму рішення від 02.04.2019 року №3871 встановила, що вимога про підтвердження виконання ремонтів автомобільних доріг за кожним з основних видів робіт у обсязі не меншому ніж 100% від обсягу, визначеного замовником, є дискримінаційною вимогою по відношенню до учасників закупівлі та зобов’язала замовника усунути вказане порушення. 

Окрім того, роботи за аналогічним договором мають бути виконані саме на дорогах “державного значення”. Такі вимоги до учасника Колегія АМКУ також неодноразово визнавала дискримінаційними. Зокрема, наприклад, у рішенні від 27.08.2019№11818-р/пк-пз. Як відомо, “холодний ресайклінг” роблять теж не всі учасники 

ГО “Агентство ефективних рішень” звернулось до Служби автомобільних доріг в Сумській області з вимогою прибрати дискримінаційні вимоги, втім замовник змін ще не вносив. Аналогічні звернення були надіслані і до Державного агентства автомобільних доріг України, регіональним підрозділом якого є САД. Потенційні учасники також вважають такі вимоги дискримінаційними, відтак вказані умови тендерної документації теж уже почали оскаржувати до АМКУ.

Підготовка до великої води на Франківщині

В Івано-Франківській області сільська рада віддала підряди на будівництво берегозакріплювальних споруд 71-річній підприємиці. Ймовірно, вона пов’язана з компанією, якій скасували ліцензію на будівельні роботи.

10.08.2020 20:00

Гроші під снігом: на Франківщині взимку на ремонт доріг витрачають більше, ніж за цілий рік

Ремонти доріг  в Івано-ФранківськоУ “грудневі жнива” Рожнятівська РДА на ремонт одних і тих же доріг витратила більше, аніж протягом року

24.01.2019 11:18

Послуги консультантів: хотіли як краще, а вийшло...

“Антикорупційна платформа” дослідила тенденцію залучнення юристів-консультантів при проведенні закупівель медичними закладами Івано-Франківська. 

25.03.2018 20:07

Поліція охорони Івано-Франківської області орендує автомобіль в родича поліцейського

Управління поліції охорони в Івано-Франківській області вирішило витратити 192 тис. гривень на оренду трьох автомобілів у 2018 році. Що цікаво, всі три автомобілі – старенькі ВАЗи

21.02.2018 14:11

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання