Підготовка до великої води на Франківщині

10.08.2020 20:00

У квітні Голошинська сільська рада, що на Івано-Франківщині, уклала чотири договори на виконання робіт з будівництва берегоукріплювальних споруд на майже 6 мільйонів гривень. Ідеться про наступні закупівлі:

  • будівництво берегозакріплювальних споруд на річці Білий Черемош(біля господарства Шикман М.) — 1 482 415 гривень;

  • будівництво берегозакріплювальних споруд на річці Білий Черемош ур.Тарночки (біля господарства Дмитроняк Н.Д) — 1 496 451 гривень;

  • будівництво берегозакріплювальних споруд на річці Білий Черемош ур. Репеда (біля господарства Тамбора В.) — 1 486 720 гривень;

  • будівництво берегозакріплювальних споруд на річці Білий Черемош (біля господарства Сливчука Ю.) — 1 495 354 гривень.

Замовник здійснив закупівлі буквально за тиждень до введення в дію нової редакції Закону “Про публічні закупівлі”. Оскільки вартість робіт по кожному договору становила менше 1,5 мільйона гривень, сільська рада уклала угоди без використання системи Prozorro та оприлюднила на порталі звіти про них.

Виконавцем робіт стала фізична особа-підприємець Федорчук Василина Танасіївна — 71-річна пенсіонерка із села Голошино Верховинського району. 

За даними Prozorro, на рахунку переможниці 76 успішних закупівель. Переважно це послуги, пов'язані з лісництвом, лісозаготівлею та капітальним ремонтом місцевих доріг. 

Голошинська сільська рада здійснила закупівлі робіт з будівництва берегоукріплювальних споруд без проведення торгів. Тож сама тендерна документація, як і пропозиція учасниці, у системі відсутні. Відтак аби дізнатися, чи володіє підприємиця, скажімо, необхідним обладнанням, ми переглянули останню конкурентну закупівлю, у якій вона брала участь. 

Так, у  грудні минулого року жінка подавалася на відкриті торги з капітального ремонту дороги Розтоки — Барвінків, Косівського району. Тоді у своїй тендерній документації Василина Федорчук вказала, що володіє спеціалізованою важкою технікою, проте кілька машин (два екскаватори та автогрейдер) орендує у ТОВ “Християна” та безпосередньо у керівника фірми — Матушевського Ігоря Михайловича. 

Це підприємство теж зареєстроване у селі Голошино Верховинського району, а його засновником зазначена Федорчук Надія Петрівна. Окрім спільного прізвища та місця реєстрації, про пов’язаність цих учасників свідчать довідки з різних тендерів, у яких вказані однакові номер телефону та електронна пошта. 

Цікаво, що з 2017 по 2019 рік “Християна” отримало 8 підрядів на виконання робіт з будівництва берегоукріплювальних споруд від Голошинської сільської ради. 

У 2018 році Державна архітектурно-будівельна інспекція провела перевірку трьох об’єктів, де роботи виконувало ТОВ “Християна”. Ідеться про будівництво берегоукріплювальних споруд на територіях Замагірської сільської ради, Зеленської сільської ради та Яблуницької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області. 

За результатами перевірок інспектори склали акти, у яких зафіксували ті самі порушення — роботи з будівництва берегоукріплювальних споруд виконано у невідповідності до затвердженої проєктної документації, оскільки товщина дроту каркасу не відповідає запланованому (за проєктом — 6 мм, насправді — 4 мм).

Тож підрядник отримав три приписи про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та штрафи по 82 845 гривень за кожен об’єкт. 

Підприємство вирішило оскаржити результати перевірок. Проте Івано-Франківський окружний адміністративних суд, а згодом і апеляційний суд, у задоволені позовів відмовили. Одна зі справ дійшла аж до Касаційного адміністративного суду, який постановив залишити рішення судів попередніх інстанцій без змін.

У квітні 2019 року Державна архітектурно-будівельна інспекція провела перевірку вже самого підприємства і виявила низку порушень. А згодом ДАБІ взагалі скасувала ТОВ “Християна” ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів. 

Як підтвердили нам у Голошинській сільській раді, саме з цієї причини вони були змушені залучити іншого підрядника. Та додали, що вибір пав на ФОПа, оскільки це місцевий підприємець. 

Такожу у сільській раді наголосили, що роботи по перших двох договорах уже почалися. За даними пошуково-аналітичної системи 007, у кінці липня замовник сплатив підприємиці 400 і 416 тис. гривень відповідно.

Варто зазначити, що у червні на Прикарпатті пройшла масштабна повінь. Підтоплення зазнали сотні домогосподарств, у гірських районах зафіксованого зсуви ґрунту. Верховинський район, як і село Голошино, теж опинилися в осередку негоди. Проте в сільські раді повідомили, що цьогоріч обійшлося без "великої води" та руйнування людських обійсть. Тож роботи по перших двох договорах продовжаться. Виконання решти угод, ймовірніше, буде перенесено на наступний рік.

Подружні тендерні забави на Франківщині

Як подружня пара з Івано-Франівської області ходить на одні й ті ж тендери

20.11.2019 19:00

Гроші під снігом: на Франківщині взимку на ремонт доріг витрачають більше, ніж за цілий рік

Ремонти доріг  в Івано-ФранківськоУ “грудневі жнива” Рожнятівська РДА на ремонт одних і тих же доріг витратила більше, аніж протягом року

24.01.2019 11:18

Послуги консультантів: хотіли як краще, а вийшло...

“Антикорупційна платформа” дослідила тенденцію залучнення юристів-консультантів при проведенні закупівель медичними закладами Івано-Франківська. 

25.03.2018 20:07

Поліція охорони Івано-Франківської області орендує автомобіль в родича поліцейського

Управління поліції охорони в Івано-Франківській області вирішило витратити 192 тис. гривень на оренду трьох автомобілів у 2018 році. Що цікаво, всі три автомобілі – старенькі ВАЗи

21.02.2018 14:11

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання