Пропозиції від яких можливо відмовитися. Типові помилки учасників

21.09.2017 18:28

1. Не достатньо детально ознайомились з документацією.

Дуже часто Учасники, які часто беруть участь у торгах, не ознайомлюються з документацією, оскільки вважають, що знають усі типові вимоги. У таких учасників, як правило, є заготовлена основна частина документів таких, як статут, свідоцтво про реєстрацію платником ПДВ і т.д. З одного боку така обізнаність зі сторони учасників з основними вимогами тендерної документації характеризується позитивно, а з іншого – учасники упускають вимоги, які окремий Замовник бажає включити в тендерну документацію (наприклад, такі як гарантійний лист про відсутність авансування по договору, штатний розпис та ін.)

Деякі Замовники і досі ховають певні вимоги по всій документації, тобто пишуть вимогу про наявність паспорту в пункті про “мову пропозиції”. Або в пункті “інша інформація” зазначають, якийсь гарантійний лист. Оскільки, в законодавстві відсутня відповідальність за такі дії, то ретельне вивчення документації допоможе Учаснику знайти такі вимоги і належним чином підготувати пропозицію. Або зобов'язати Замовника внести зміни в таку документацію.

Для прикладу, в закупівлі https://dozorro.org/tender/UA-2017-02-02-000232-a/ учасник надав всі документи, які були чітко виписані, крім тих, що Замовник “заховав” в окремих пунктах, зокрема однією з вимог було надати інформацію в довільній формі, про те, що Службову (посадову) особу учасника, яку уповноважено учасником представляти його інтереси під час проведення процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення у сфері закупівель корупційного правопорушення, із зазначенням прізвища, імені та по-батькові службової (посадової) особи учасника, яку уповноважено учасником представляти його інтереси під час проведення процедури закупівлі, з додаванням копії документа, що посвідчує особу. При цьому, учасник надав довідку, однак не надав копію паспорту і, як наслідок, був відхилений.

2. Надали тендерну пропозицію не у повному обсязі, а після кінцевого терміну на подання пропозицій довантажили їх у систему.

https://dozorro.org/tender/UA-2017-03-06-000162-b

При цьому й досі багато учасників думають, що документи можна довантажити пізніше. Але НІ, мова може йти лише про документи, передбачені ст. 17 для потенційного переможця торгів! По решті документів позиція з цього приводу як МЕРТ так і АМКУ є одностайною. Документи повинні бути надані не пізніше терміну, зазначеного замовником при оголошені.

3. Переможець надає документи на підтвердження відсутності підстав, визначених статтею 17 Закону з порушення строку

Відповідно до статті 17 Закону, Переможець торгів у строк, що не перевищує п’яти днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір, повинен надати замовнику документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6 і 8 частини першої цієї статті.

https://dozorro.org/tender/UA-2017-01-26-001382-a/

4. Інколи учасники надають банківську гарантію, там де вона вимагається, не у формі електронного документу (з підписом ЕЦП банку), а надають скан-копію паперової гарантії.

5. Частина документів учасника може бути надана іноземною мовою. При цьому, в документації є чітка норма щодо офіційного перекладу таких документів. Якщо переклад відсутній - пропозиція такого учасника відхиляється.

6. Також, трапляються випадки, коли в тендерній документації встановлено вимоги, які не мають безпосереднього відношення до предмета закупівлі або ж недостатньо зрозуміло описано вимогу. Часто це трапляється через непрофесійність замовника. При цьому, учасники не звертались до Замовника з приводу надання роз'яснень та виключення таких вимог, не оскаржували їх до АМКУ. Як наслідок, учасники подали пропозицію без зазначених документів і їх було відхилено. При цьому, з позицію Закону таке відхилення є абсолютно правомірним, оскільки не оскарження чи уточнення певних вимог у визначений законом строк автоматично означає, що зауважень до ТД нема.

7. Вичитувати істотні умови договору про закупівлю. Зрозуміло, що виграти в тендері - це ще не все. Згідно вимог Закону Учасник за результатами аукціону має підписати той проект договору, який був наданий в складі тендерної документації. Саме тому, важливо ознайомлюватись з порядком оплати та відповідальністю сторін.

Висновок:

Оскільки учасники за участь в тендері сплачують кошти, які потім не повертаються, рекомендуємо:

  • УВАЖНО вивчати умови закупівлі;
  • Якщо в документації є незрозумілі для Вас вимоги, рекомендуємо задавати уточнюючі питання в електронній системі (а не в телефонному режимі!!!)
  • Подати ВСІ документи до кінцевого терміну подання пропозицій
  • Якщо при вивченні документації є пункти, які обмежують Ваше право на участь або якщо Ви вважаєте, що вас незаконно дисквалфікували, то рекомендуємо оскаржувати закупівлю у встановлені законом строки

Багатомільйонні експедиції України в Антарктиду хочуть вивести у тінь

Депутат Ігор Лапін вніс до Верховної Ради законопроект, що пропонує вивести з ProZorro закупівлі для проведення антарктичних експедицій та діяльності станції "Академік Вернадський".

17.10.2018 15:52

Зміни в Законі про закупівлі: що пропонує законопроект № 8265?

З запуском ProZorro реформа не закінчилась: технічні та законодавчі зміни продовжуються

05.07.2018 15:10

Що може Держказначейство в закупівлях

Які документи має право вимагати Держказначейство в паперовому вигляді? Які повноваження мають казначеї і при виявленні яких порушень в закупівлях можна до них звертатись?

23.02.2018 18:42

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.

19.02.2018 19:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання