Провалля на мільярд

12.11.2020 19:00

Скільки років і аварій потрібно, щоб відремонтувати один каналізаційний колектор? Достеменно невідомо, але в Києві капремонт Новодарницького колектора довжиною 7 кілометрів триває вже майже сім років. Роботи йдуть прямо посеред житлового масиву, а розриті на дорозі провалля з каналізаційними стоками на дні щодня старанно об'їжджають автівки і обходять люди.

28 жовтня цього року сталася аварія під час ремонту колектора в Дарницькому районі Києва. Через раптовий викид газу виникла надзвичайна ситуація, в результаті якої двоє робітників постраждали, ще один загинув після отриманих травм. За даними «Київводоканалу», загинув електрогазозварювальник — він не мав необхідного екіпірування, але намагався допомогти колегам, які в оснащенні працювали на глибині і постраждали від викиду газу. 

Свідки в соцмережах описують подію так: «Людей просто віднесло потоком, одного з них рятувальники діставали з колектора за сто метрів від місця подій».

28 жовтня під час ремонтних робіт на Новодарницькому колекторі сталася аварія, внаслідок якої загинула людина. Фото: Facebook-сторінка Головного управління ДСНС в місті Києві

Жахлива аварія сталася посеред дня, прямо на жвавій магістралі Харківського масиву. Тут, на перетині вулиць Тростянецької і Горлівської, давно йдуть ремонтні роботи під землею. Виглядає це так: посеред проїжджої частини, в чотирьох метрах від колії трамваю, розрита і облаштована яма розміром десять на п'ять метрів. На глибині десяти метрів — труби і стоки. Це відкритий вихід шляху Новодарницького каналізаційного колектора, який несе стоки в Бортничі. Все це огороджено пластиковим парканчиком, охорони нема. Навколо — рух автівок в три ряди. Частково їм тепер доводиться їхати і тротуаром. Поруч дві зупинки громадського транспорту. 

І, найголовніше, усе це перебуває в такому вигляді не три дні або місяці. А три роки.

Аварійне розриття саме в цьому місці колектора виникло в грудні 2017 року — тоді сталася надзвичайна подія: дорога провалилася під землю прямо під трамвайною колією. Тоді, на щастя, обійшлося без жертв. Але ліквідація аварії стала невід'ємною частиною життя району.

У грудні 2017 року трамвайні колії на вулиці Тростянецькій ледь не провалилися під землю. Фото: Facebook-сторінка “Київводоканалу”

Утім, у цьому місці ремонтувати колектор збиралися вже давно. Його розпочали ще за головування в столиці Олександра Попова. Тоді в 2013 році за закупівлю відповідало КП «Інженерний центр». За результатами тендерів замовник уклав низку угод з ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» на будівельні роботи загальною вартістю 504,35 млн грн. Із них на ІІІ чергу Новодарницького каналізаційного колектора виділили 391,95 млн грн. За даними видання «Наші гроші», обрана компанія була пов'язана з очільником штабу Партії регіонів в Києві Валерієм Борисовим. Зокрема, до 2010 року він особисто входив до складу власників «Київпідземшляхбуду».

Тоді роботи так і не завершили, а далі змінилася влада. Тож у 2016 році закупівлі ремонту колектора розпочали знову.

Тепер замовником стало інше комунальне підприємство — «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва». Тендер розпочали в липні 2016 року. Цікаво, що купувати через Prozorro стало обов’язково для всіх буквально за кілька тижнів — 1 серпня. Оголосити аукціон за старою процедурою замовник встиг, однак із його завершенням не поспішав.  Щомісяця він вносив зміни до тендерної документації — 15 разів. У результаті переможця обрали аж у жовтні 2017 року. 

Переможцем нових торгів став «Навігаторспецбуд». Цю компанію також пов’язують з вищезгаданим Валерієм Борисовим. Його колишній помічник Алі Рамазанов був одним із бенефіціарів і керівником ТОВ «Навігаторспецбуд»А на сайті «Київпідземшляхбуду» «Навігаторспецбуд» вказаний як партнер цього концерну.

Цікаво також, що єдиним конкурентом «Навігаторспецбуду» на торгах було ТОВ «Київспецтунельбуд». Фірму створили лише в лютому 2017 року, тобто вже після оголошення тендеру. Цей учасник запропонував виконати роботи за 588,2 млн грн при очікуваній вартості майже 665 млн грн. А «Навігаторспецбуд» — за 430,4 млн грн, що фактично на третину менше від заявленої замовником ціни. Аналогічно, з дуже вигідними пропозиціями «Навігаторспецбуд» виграв і інші два тендери по колекторах — Шліхтерівському і Каунаському.

Відкриті торги відбулися в 2017 році. Вони були паперовими, адже закупівлі розпочалися ще до повноцінного старту Prozorro. На три колектори замовник планував витратити 1,28 млрд грн, але «Навігаторспецбуд» запропонував запропонував бюджету економію і взяв всі закупівлі за 835 млн грн.

На жаль, насправді місту так і не вдалося заощадити. Вже у 2018-2020 роках КМДА розпорядженнями, які не потребують громадського або колегіального погодження, перезатвердила бюджети всіх трьох проєктів ремонту колекторів. Офіційна причина —  інфляційні коригування. Однак в результаті вартість реконструкції всіх колекторів зросла втричі.

Зокрема, згідно з розпорядженням КМДА від червня 2020 року, на реконструкцію ІІІ черги Новодарницького колектора планують витратити вже 1,222 млрд грн. 

На паспорті об’єкта біля самого місця ремонту вказано, що підрядник розпочав роботи на перетині Тростянецької і Горлівської вулиць на початку грудня 2017 року. А вже 15 грудня сталася перша аварія на колекторі в цьому районі — дорожнє покриття під трамвайною колією на Тростянецькій провалилося в колодязь колектора. У результаті утворилася діра глибиною 6 метрів. Довелося припинити рух трамваїв по цій гілці і звузити місце для автівок на дорозі до однієї смуги. Ліквідація аварії тривала декілька місяців.

Через розриття по вулиці Тростянецькій транспорт рухається впритул до ями, створюючи затори і аварійні ситуації. Фото: Леся Падалка

Яму, яка утворилася під коліями, засипали. Але поруч зробили іншу, у більш «зручному» місці — ближче до тротуару. І тут вона оселилася на роки.

За відгуками місцевих жителів, на робочому майданчику ремонту колектора руху практично немає. Але, згідно з даними Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, «Навігаторспецбуд» за цей час все ж щось робив — генпідрядник отримав 6,75 млн грн за одним актом виконаних робіт у 2018 році.

Насправді, судячи з відповіді, яку надав на наш запит Департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА, фактичні ремонтні роботи на цьому об'єкті дійсно майже не проводили. Адже проєкт перебував переважно на стадії вишукувальних робіт. 

«Станом на 04.11.2020 підприємством-замовником виконано топогеодезичні та інженерні вишукування, розроблено техніко-економічне обґрунтування та проєкт», — повідомили в департаменті. 

Згідно з даними Prozorro, з  2016 по 2020 рік КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» провело шість тендерних закупівель для коригування проєкту, проєктно-вишукувальних робіт, дослідження грунтів та нагляду і експертизи робіт за об'єктом «Реконструкція ІІІ черги Новодарницького колектора». Їхня загальна вартість склала 15,5 млн грн.

Загалом на цей ремонт-довгобуд з 2012 року з міського бюджету вже витратили 108,8 млн грн (дані надав профільний департамент КМДА). Сюди входять і транші від попереднього замовника — КП «Інженерний центр», «включно з сумами авансу на придбання матеріалів, конструкцій та виробів».

Ми спробували дізнатися причини затримки ремонтних робіт і хід їх фінансування заступника київського міського голови Петра Пантелеєва. У КМДА він опікується питаннями роботи ЖКГ і, зокрема, контролює хід ремонту Новодарницького колектора. Проте посадовець не надав своїх коментарів.

За загальною інформацією КМДА, чекати завершення цього ремонту доведеться до кінця 2023 року. Скоріше за все, замовник буде змушений провести вже нову процедуру закупівлі на скориговану суму через систему Prozorro.  

Тож бюджетна економія на тендері 2017 року перетворилася на суттєве здорожчання вартості робіт, затягнуті строки ремонту і аварійні ситуації на об’єкті. 

А попереду ще роки відкритих «колодязів» з нечистотами під ногами, смороду, заторів в час пік і — постійної небезпеки для мешканців району випадково впасти в практично нічим не убезпечені провалля посеред вулиці. 

Якщо, звісно, запланований мільярд фінансування знайдеться в бюджеті Києва.

Усе про Подільський міст: коли поїде, скільки коштує і скільки справ відкрили

Подільсько-Воскресенський міст через Дніпро в столиці вкотре подорожчав — тепер його вартість складає майже 20 млрд грн, а відкриття руху знову відклали принаймні на рік.

06.12.2021 13:00

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

Столичний ринок шкільного харчування знову штормить від воєн підрядників, а їдальні чекають на нове обладнання.

24.09.2021 09:30

Як бюджет участі Києва прибирають до рук депутатські команди

Попри те, що вони мають інші методи впливу на розподіл бюджетного фінансування.

15.09.2021 09:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання