Речові докази для розслідування НАБУ вже в Україні

24.04.2017 15:04

Вже думав і не писати про авто для Нацполіції, адже інтерес до даної закупівлі згасає. Але нещодавно зустрів на Одеській трасі автовози з новенькими авто білого кольору для наших поліцейських. А тут ще й чергове затримання детективами НАБУ - на яких остання надія в цій справі. Отож, я передумав ). Можливо, колись почнуться затримання детективами НАБУ ще й за цією сумноозвісною купівлею Mitsubishi Outlander PHEV…

Не так давно стало відомо про закупівлі поліцейських авто для поліції Чехії. І от що цікаво, участь в тендері взяли три компанії. Основна боротьба тривала між виробниками Skoda і Hyundai. Для перемоги в тендері Hyundai запропонував знижку на авто близько 70% від роздрібної ціни. Як наслідок, поліцейські Чехії будуть їздити на Hyundai Tucson. Ось Вам і результат конкуренції на торгах.

У нас же, вимоги до автомобілів були виписані під конкретну марку, а саме Mitsubishi Outlander PHEV. За результатами тендеру не те що про знижку не доводиться говорити, виявилося що загальна ціна контракту завищена на більше ніж 100 млн. грн. Після набуття розголосу та  позиції активістів, близько 124,5 млн. грн. було повернуто постачальником ТОВ “НІКО ДІАМАНТ” на рахунки Центру обслуговування підрозділів Національної поліції України з яким укладено відповідний договір. Та попри часткове повернення коштів та покращення предмету закупівлі вартість автомобіля все одно вища за роздрібну. Проте, Міністр особисто прозвітував, що саме йому вдалося досягти цієї знижки. Виникає логічне питання: чи знали про завищення ціни? Чому при переговорах не знизили вартість і т.д.? Також, Міністром було анонсовано, що за рахунок зниження ціни додатково буде закуплено 101 одиницю автомобілів після коригування Проекту та коригування договору.

Як і коли це буде зроблено - невідомо. Проте, кошти таки були повернуті і перераховані в бюджет, адже, це видатки попереднього року. З нетерпінням чекаємо додаткової закупівлі на 101 автомобіль, оскільки просто збільшити договір, як анонсував Міністр,неможливо на законодавчому рівні.

Доречі, дуже цікаво чи спілкувалися детективи НАБУ з Головою Державної аудиторської служби України (далі - ДАСУ), пані Лідією Гавриловою, яка змінює свою позицію по даній закупівлі на наступний день після звернення керівництва Нацполіціії? Варто зазначити, що наявність першого листа від ДАСУ, який ставить під сумнів законність процедури закупівлі автомобілів для Нацполіції, на нашу думку, є показником фаховості та професійності виконавців. Саме даний лист є обґрунтованим та змістовним, на відмінну від наступного, який є сухим та більше виглядає на відписку, яка ну зовсім не спростовує того, що було наведено в попередньому документі.

Отож, продовжуємо спостерігати за ходом розслідування НАБУ та з нетерпінням чекаємо презентації даних автомобілів, які були закуплені, на нашу думку, з суттєвими порушеннями законодавства...


Як зробити публічні закупівлі менш привабливими для бізнесу

Чому зупиняти платежі за результатами моніторингів Держаудитслужби — погана ідея і чи є альтернативні рішення для контролю?

30.11.2023 10:30

Локалізація в дії: чи вдасться підтримати вітчизняного виробника

До другого читання у законопроєкт 3739 про локалізацію в Prozorro внесли зміни, щоб не порушувати міжнародні зобов’язання. Як тепер вона працюватиме.

03.02.2022 10:05

Швидкі для боротьби з COVID-19

Як купували спеціалізовані авто в Prozorro у 2020 році.

21.01.2021 10:30

Як хочуть вдосконалити ProZorro: 10 змін

У ніч ухвалення бюджету депутати відхилили закон про вдосконалення державних закупівель. Експерти миттю підготували новий проект. Про що там ідеться?

22.01.2019 10:56

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання