Щомісячний рентген ProZorro. Знімок перший

24.01.2017 18:53

Трохи більше місяця тому ми з колегами з Transparency International Україна проводили стратегічну сесію. Ми намагалися окреслити шляхи до того, як побудувати в нашій країні ефективну систему громадського моніторингу державних закупівель. Ми зрозуміли, що вже тепер у нас є потужні інструменти для того, щоб силами навіть нашої невеликої організації здійснювати цю функцію системно. А не лише шукати окремі кейси «зрад». Адже Трансперенсі завжди вважала ефективнішим усунути умови для корупції, аніж боротися з конкретними проявами. Де саме ці умови і як їх змінити? Для цього і необхідно подивитися на стан системи в цілому.

Ми ухвалили рішення, що розробимо методологію моніторингу загального функціонування системи і будемо пропонувати його результати щомісяця у двох видах звіту. Місячному та секторальному. Перший наш продукт дослідження - звіт про стан системи ProZorro в грудні 2016 – вже можемо презентувати. Наступний – оцінка закупівель в сфері медицини за друге півріччя 2016 буде презентовано вже найближчим часом.

На чому базується наша робота? По перше, це дані з модуля аналітики bi.prozorro.org. За допомогою цього, доступного загалу, інструменту ми відбираємо найважливіші цифрові показники системи. Звісно, ж ці дані будуть ціннішими, коли ми зможемо в наступні місяці порівнювати їх в динаміці. Зокрема, і в порівнянні з аналогічним періодом попередніх років (ProZorro стала обов’язковою лише з 1 серпня 2016). Тож наш перший звіт це той «нульовий рівень» від якого ми будемо рухатися далі в аналізі закупівель. Другий компонент – це те, що не може вирахувати поки що система на основі машинозчитуваних даних. Це інформація про реальну «зраду» з життя, яку можуть викрити поки що тільки реальні люди – учасники закупівель, замовники, громадські активісти. Тут нам інформацію дає портал DoZorro. Відгуки на цьому моніторинговому порталі привертають увагу до конкретних потенційно корупційних закупівель. Ми реагуємо на всі ці відгуки в юридичний спосіб. А реакція відповідних державних контролюючих органів на наші звернення теж є своєрідним показником роботи системи. І це теж входить до нашого звіту у цифровому вигляді.

З цікавого у першому нашому звіті хотів би звернути увагу на рубрику «Найактивніші статисти». Ми вирішили привернути увагу до компаній, які дуже активно ходять на конкурси, однак чомусь ніколи не перемагають. Також хотів би звернути увагу на розділ, який стосується економії. Адже це один з найбільш суперечиливих моментів роботи системи. Реальна економія чи механічна? Ми даємо цифри, які дають можливість подивитися на цю величину під різними кутами.

Висновок, до якого ми вже прийшли на основі аналізу отриманих цифр – допороги таки мусять бути конкурентними в більшості випадків обов’язково, а не на власний розсуд, як тепер. Адже замовники у грудні віддавали перевагу звітуванню, а не конкурентним редукціонам. Це, звісно ж, зручніше для освоєння коштів. А з іншого боку редукціони давали більшу економію ніж загалом по системі і більшу ніж відкриті торги на надпорогах.

Тож пропоную до вашої уваги наш місячний звіт, який опублікований на сайті Transparency International Україна і одразу анонсую вже в найближчі дні презентацію медичного звіту.

Контролюйте та впливайте, друзі!

Агенти ProZorro в дії

Всі разом 12 центрів компетенцій ProZorro провели понад 350 семінарів, у яких взяли участь понад 3500 учасників.

20.07.2017 19:46

Комісія без повноважень – що робити з допороговими зверненнями?

У цьому ж блозі ми хочемо дати відповідь на питання “Чому припинили роботу Комісії з розгляду звернень на можливі порушення при здійсненні допорогових закупівель?”. 

14.06.2017 20:17

ProZorro по-молдовськи

Про те що в Молдові запроваджується система електронних закупівель, що будується за принципами ProZorro, говорили давно. Вже запущено пілотний проект в якому працює 3 продуктивних майданчики.

01.03.2017 14:35

4 сподівання замість нарікання на ProZorro

У грудні в бік ProZorro пролунало чимало закидів. І працювати заважає, мовляв, і  не економить нічого. І у грудні ж таки ProZorro отримало світове визнання – перемогу на  Open Government Awards 2016. Ми в Transparency International Україна, як одні з батьків цієї системи, дуже вболіваємо за успіх реформи публічних закупівель. Тому вирішили зібрати головні закиди і пояснити чия вина. Найкращої в світі системи електронних закупівель чи тих, хто нею користується.

22.12.2016 20:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання