ТОП-10 DOZORRO-переможців. Рік перший

21.09.2017 23:35

Більше року ProZorro обов’язкове для усіх замовників, що витрачають кошти держави і громад. Більше року безпрецедентної прозорості тендерної інформації. Більше року розвитку такого напрямку громадського контролю, як моніторингу публічних закупівель. І от прийшов час підбити річні підсумки та оцінити, що в цій царині і ким зроблено. Ми взяли на себе таку зухвалу роль і присудили 10 перемог у 10 номінаціях. І вручили нагороди у рамках першого фестивалю активістів, що моніторять ProZorro - DOZORRO ФЕСТу.

А тепер по порядку про кожного воїна за прозорість, доступність і конкурентність системи.

DOZORRO XXL, або хто найбільше працює. Ми подивилися, хто найбільше опрацював відгуків на DOZORRO і хто добився найбільшої кількості реагувань замовників, керівних та контролюючих органів. І тут лідером став Криворізький центр розслідувань. За останні кілька місяців роботи кабінету громадської організації на DOZORRO понад 100 звернень і понад 90 реагувань. Організація, у якої поки що навіть офісу немає, накрила щільним контролем тендери на півдні країни (Херсонська, Миколаївська та Одеські області).

DOZORRO PROFI - фахівці найвищого рівня. Цю нагороду ми вирішили віддати тим, чиї звернення з юридичної точки зору найаргументованіші, а відповідно яким складно заперечувати. І тут для нас фаворитом став Центр громадського моніторингу та досліджень. Це НДО, яка опікується західними областями. Команда на чолі з Мирославом Сімкою змусила аудиторів регіону видати чимало приписів щодо усунення порушень у виявлених ними проблемних закупівлях. Тому нагорода і поїхала до Львова.

DOZORRO EXCLUSIVE - приз за найцікавішу виявлену проблему. Тут ми довго не вагалися і присудили перемогу Бюро UA. Адже закупівля дитячих горщиків по ціні, що перевищує роздрібну в сім разів… Такої зухвалості давно не зустрічалося в ProZorro. Але це лише найбільш шокуючий предмет закупівлі тендеру, який “підсвітила” організація. Решту номенклатури було проаналізовано так само ретельно і майже скрізь аналітики виявили серйозну штучну переплату. До слова, вся ця продукція призначалася для одного з дитячих садків Дніпра.

DOZORRO PEREMOGA - найвагоміший практичний результат моніторингу. Тобто реальні зекономлені значні кошти. Ми не знаємо, чи на цій ниві хтось зміг за рік зробити більше ніж Олексій Тамразов одним своїм постом у Фейсбуці та відгуком на DOZORRO. Фактажна аргументація переплати за гібридні позашляховики для Національної поліції призвела до того, що сам міністр внутрішніх справ почав “домовлятися про знижку”. І всім сказав, що домовився… Звісно порушення в цій закупівлі залишаються та й ціна все ще зависока, але понад 124 мільйони гривень в українському бюджеті - теж.

DOZORRO STAR - нагорода за найкращу комунікацію результатів моніторингу. Це, звісно, номінація де переможця обирати, ну дуже просто. “Наші гроші” безперечний лідер. Адже ніхто не порівняється ані в осязі контенту, який вони генерують по темі, ані в його якості, ані в цитованості. Це найкраща, на нашу думку, редакція, що працює по цій темі. Тому то наші зірки це Олексій Шалайський, Юрій Ніколов та Анна Сорока.

DOZORRO ONLINE - номінуємо за найактивніше використання електронних інструментів моніторингу. Ми просто проаналізували статистику професійного модуля аналітики BIPRO.PROZORRO.ORG і побачили, що найбільше годин там провели представники Всеукраїнської мережі “ЛЖВ”. Понад 2800 годин за період, який ми оцінюємо. І це всього лише початок. Мережа запускає моніторинговий проект й створює регіональні центри моніторингу закупівель для контролю закупівель лікарень. 6 регіональних осередків, що покриють всю Україну. Важко буде їх обігнати за активністю використання інструментів і в наступному році.

DOZORRO OFLINE - приз за “вихід в люди”. Тут ми нагорджуємо навпаки за верифікацію закупівель в реальному житті. Ініціатива CoST Україна стала тут переможцем як за систематичну роботу в цьому напрямку, так і за конкретний кейс. CoST змусив переможця тендеру на ремонт мосту на Житомирщині усунути недоліки, яких той припустився. І зробив учасник закупівлі за свої кошти, згідно гарантійних зобов’язань. Тож гріх не відзначити такі дії гідні до наслідування усіма активістами.

DOZORRO LOBBY - найкращі лобісти теми моніторингу. Зважаючи на авторитет у місцевої влади в Дніпропетровській області ми віддали перемогу тут “Громадському контролю”. Організація де треба критикує, але з іншого боку - активно допомагає владним структурам налагодити ефективний моніторинг у сфері закупівель. До них прислухаються, а отже це реальний прояв нашого гасла “Контролюйте і впливайте!”

DOZORRO SPECIAL - нагорода за найкращу розробку вузької закупівельної теми. Закупівлі “Укрзалізниці” стали майже зірковою темою завдяки публікаціям колишніх працівників “УЗ”, які об’єдналися в громадську організацію. “Залізниця без корупції” писала багато про які дива в тендерах монополіста. І має в активі чимало перемог у вигляді скасованих скандальних закупівель. Тому спеціальна нагорода поїхала в Суми, де і базується організація.

DOZORRO ACTIVE - відзнака за активізм “прямої дії”. Так склалося, що в багатьох містах цього року громадянам довелося відстоювати обов’язкові конкурентні допорогові закупівлі, які було хотіли скасувати деякі місцеві ради. Однак справжня війна розвернулася в Черкасах. Пристрасті там вирували огого. І організація “Молода Черкащина” була в авангарді боротьби. Запуск окремого сайту на підтримку рішення про допороги, збір підписів, неодноразові акції прямої дії в міськраді… Не все вдалося, але це яскравий приклад того, як потрібно боротися з правильні ідеї!

Ми продовжуємо формувати сильну DOZORRO-спільноту, яка підвищить ефективність моніторингу закупівель та допоможе запобігти втрат при здійсненні закупівель. Вже сьогодні на порталі працює 18 організацій, які всього лише за 3 місяці опрацювали 2167 закупівель очікуваною вартістю понад 12 мільярдів гривень. Вони вже надіслали 1745 листів до замовників, контролерів та правоохоронних органів. 25% з опрацьованих закупівель уже завершилася “перемогою” - це означає що порушення усунуті або винні притягнуті до відповідальності (в більшості випадків дисциплінарної). Як на мене - чудовий початок. Лише спільними зусиллями ми здатні змінити систему. Тому об’єднуємося, контролюймо і впливаймо!

Комісія без повноважень – що робити з допороговими зверненнями?

У цьому ж блозі ми хочемо дати відповідь на питання “Чому припинили роботу Комісії з розгляду звернень на можливі порушення при здійсненні допорогових закупівель?”. 

14.06.2017 20:17

Непрозорі винятки в прозорих планах Києва

Місто Київ – лідер у системі ProZorro за кількістю процедур. Це одне з перших міст яке повністю перейшло на використання нових стандартів відкритості у закупівлях ще з лютого 2015 року, коли у новий інструмент ще мало хто вірив.

15.03.2017 15:16

Щомісячний рентген ProZorro. Знімок перший

Трохи більше місяця тому ми з колегами з Transparency International Україна проводили стратегічну сесію. Ми намагалися окреслити шляхи до того, як побудувати в нашій країні ефективну систему громадського моніторингу державних закупівель. Ми зрозуміли, що вже тепер у нас є потужні інструменти для того, щоб силами навіть нашої невеликої організації здійснювати цю функцію системно. А не лише шукати окремі кейси «зрад». Адже Трансперенсі завжди вважала ефективнішим усунути умови для корупції, аніж боротися з конкретними проявами. Де саме ці умови і як їх змінити? Для цього і необхідно подивитися на стан системи в цілому.

24.01.2017 18:53

4 сподівання замість нарікання на ProZorro

У грудні в бік ProZorro пролунало чимало закидів. І працювати заважає, мовляв, і  не економить нічого. І у грудні ж таки ProZorro отримало світове визнання – перемогу на  Open Government Awards 2016. Ми в Transparency International Україна, як одні з батьків цієї системи, дуже вболіваємо за успіх реформи публічних закупівель. Тому вирішили зібрати головні закиди і пояснити чия вина. Найкращої в світі системи електронних закупівель чи тих, хто нею користується.

22.12.2016 20:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання