ProZorro по-молдовськи

01.03.2017 14:35

Про те що в Молдові запроваджується система електронних закупівель, що будується за принципами ProZorro, говорили давно. Вже запущено пілотний проект в якому працює 3 продуктивних майданчики. Наприклад на 9.md чи https://e-licitatie.md ви вже зараз можете побачити 10 пілотних закупівель, 3 з яких успішно завершені. Наприклад закупівля паперу з 4-ма учасниками та зниженням ціни на 10% від очікуваної вартості, чи питної води з 3-ма учасниками та зниженням ціни понад 30%. Власне сама система вже дає можливість проводити прості закупівлі. Так само починали й ми 12 лютого 2015 року – 4 закупівлі, 4 пілотні замовники й 3 майданчики.

Сьогодні в Молдові працюють ряд експертів, які допомагали будувати систему ProZorro. Це в тому числі грузини Тато Урджумелашвілі й Давід Марганія, Андрій Кучеренко, Дмитро Паламарчук та інші.

В Молдові йде комплексна робота з розробки різноманітних положень, інструкцій, навчальних програм та багато іншого, через що Україна вже проходила.

Активну роль у нас відігравала й наша організація (Transparency International Україна)  – тому нас запросили поділитися своїм досвідом та допомогти колегам з громадських організацій та державних органів налагодити діючу ефективну систему моніторингу.

Першу презентацію наших існтрументів в Кишиневі ми проводили ще влітку 2016 року – тоді здавалося, що це мрія. Але менш ніж за 9 місяців мрія перетворилася у реальність.

Ми почали свій візит в Кишинів з денного навчання для громадських організація Молдови. Спільно з найактивнішими представниками ГО, які давно працюють на ниві боротьби із корупцією в сфері даржзакупівель, ретельно розібрали модель системи ProZorro та новації, які їх чекають в Молдові. Особливу увагу приділяли наявним в Україні модулям аналітики, системі ризик індикаторів та моніторинговому порталу Дозорро. Адже все це спільно з ЄБРР та місцевими активістами ми будемо відтворювати й у них.

Також встигли попрацювати й з державними органами – питання моніторингу й аналізу для них стоїть дуже гостро. Адже раніше вони переважну більшість статистики збирали в паперовому вигляді й витрачали багато часу на її обробку. В Молдові ж за нашої участі буде розроблено модулі аналітики для різних клієнтів. Зокрема окремий продукт для контролерів, окремий для регулятора, окремий для громадськості. Це суттєво підвищить його ефективність та простоту роботи з ним.

Впевнений, що це наш не останній візит й ми будемо разом працювати над розробкою кращих практик моніторингу в схожих системах.

Протекціонізм під виглядом патріотизму - нова загроза для ProZorro

Mожливе прийняття законопроекту №7206, на нашу думку, не має на меті реальну підтримку вітчизняного бізнесу та не відповідає цілям та заходам, узгодженої з ЄС Стратегії реформування та розвитку прозорої та не дискримінаційної системи публічних закупівель України, затвердженої Урядом для виконання Угоди про Асоціацію. 

16.11.2017 13:17

DOZORRO-спільнота на сторожі чесних закупівель!

Громадський моніторинг стане більш підзвітним, більш структурованим, більш ефективним та більш професійним.

19.06.2017 14:22

Комісія без повноважень – що робити з допороговими зверненнями?

У цьому ж блозі ми хочемо дати відповідь на питання “Чому припинили роботу Комісії з розгляду звернень на можливі порушення при здійсненні допорогових закупівель?”. 

14.06.2017 20:17

Готові підтримати ресурсами зрадошукачів в системі публічних закупівель!

Друзі, DOZORRO розширює свою спільноту та надає підтримку регіональним організаціям, які здійснюють моніторинг закупівель.

10.05.2017 14:17

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання