DOZORRO-спільнота на сторожі чесних закупівель!

19.06.2017 14:22

Друзі, як ви пам’ятаєте, в квітні ми оновили сторінку Оскарження. Кожному громадянину стало легше впливати на закупівлі із порушеннями, адже інструкції та проекти листів-звернень доступні всім охочим. Наступний крок – систематизувати та структурувати в одному місці інформацію про всі порушення в різних куточках країни.

Для цього в кінці квітня, як і обіцяли, випустили в роботу пілотний функціонал громадської організації. Протягом травня ми його трохи потестували і, ось, 15 червня офіційно презентували першим членам спільноти.

Яка його суть?

Скільки повідомлень про порушення при проведенні закупівель ми чуємо з вами щодня? Скільки фейсбук постів, новин у регіональних ЗМІ та розмов за чашкою кави? #зрада – це вже звичне слово в ProZorro. #перемога і #здобули – поки що не такі популярні. Але це не тому що її немає. Просто зазвичай після розголосу інформації про порушення мало хто займається підготовкою офіційних звернень та контролем відповідей на них. А ми вирішили спробувати це відслідковувати.

Фактично, новий функціонал DOZORRO це система обліку повідомлень про порушення, надісланих звернень та отриманих результатів.

Скажімо, юристи ТІ Україна щомісяця знаходять порушення у понад 200 закупівель. По більшості з них готуються листи до контролюючих органів та замовника. В середньому протягом місяця-двох ми отримуємо відповіді й зберігаємо цю статистику в своєму гуглдрайві.

У отриманих відповідях ми бачимо, як реагують замовники та контролюючі органи. Хто з них дійсно бореться із порушеннями, а хто надає перевагу надісиланню формальної відписки. Та головне, ми маємо структуровану інформацію про типові порушення чи помилки, які щодня здійснюються замовинками та ідентифікуються контролерами чи суспільством.

Так от, з кінця травня ми вносимо дані про моніторингові активності ТІ Україна в центральну базу даних DOZORRO. Уявіть, за рік юристи ТІ Україна детально проаналізують близько 2000 закупівель, надішлють звернення до замовників та контролерів, внесуть всю інформацію в систему та продемонструють свою роботу, роботу контролерів, замовників і систематизують порушення.

І все це буде доступно на порталі та в модулі аналітики. Громадський моніторинг стане більш підзвітним, більш структурованим, більш ефективним та більш професійним.

За нашими спостереженнями, ми точно маємо понад 20 активних і професійних громадських організацій, які щодня здійснюють моніторинг закупівель.

Уявіть, якщо ми будемо використовувати спільну систему моніторингу закупівель та обліку наших результатів? Разом ми зробимо в десятки разів більше роботи ніж встигають наші контролери. Звісно, вони будуть казати, що наша діяльість їм заважає. Та ми ж знаємо що це не так =)

З 15 червня з нами разом так працює вже 15 громадських організацій з усієї країни і ми запрошуємо всіх охочих долучитися до роботи з їх функціоналом!

Якщо вас зацікавив цей інструмент – пишіть nestulia@ti-ukraine.org. На мою пошту можете також надсилати і свої пропозиції по допрацюванню функціоналу.

Ми дуже сподіваємося, що платформа не лише об'єднає наші зусилля та консолідує всю інформацію про порушення й роботу контролерів, але в тому числі й покращить роботу громадських організацій. Адже це обмін досвідом та здорова конкуренція. Бо кому ж не хочеться бути кращим? ;)

Долучайтеся до DOZORRO-спільноти - контролюймо і впливаймо разом!

Матеріал підготовлено в рамках проекту, USAIDUK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”.

Протекціонізм під виглядом патріотизму - нова загроза для ProZorro

Mожливе прийняття законопроекту №7206, на нашу думку, не має на меті реальну підтримку вітчизняного бізнесу та не відповідає цілям та заходам, узгодженої з ЄС Стратегії реформування та розвитку прозорої та не дискримінаційної системи публічних закупівель України, затвердженої Урядом для виконання Угоди про Асоціацію. 

16.11.2017 13:17

ТОП-10 DOZORRO-переможців. Рік перший

Більше року ProZorro обов’язкове для усіх замовників, що витрачають кошти держави і громад. Більше року безпрецедентної прозорості тендерної інформації. Більше року розвитку такого напрямку громадського контролю, як моніторингу публічних закупівель. І от прийшов час підбити річні підсумки та оцінити, що в цій царині і ким зроблено. Ми взяли на себе таку зухвалу роль і присудили 10 перемог у 10 номінаціях. І вручили нагороди у рамках першого фестивалю активістів, що моніторять ProZorro - DOZORRO ФЕСТу.

21.09.2017 23:35

Комісія без повноважень – що робити з допороговими зверненнями?

У цьому ж блозі ми хочемо дати відповідь на питання “Чому припинили роботу Комісії з розгляду звернень на можливі порушення при здійсненні допорогових закупівель?”. 

14.06.2017 20:17

Готові підтримати ресурсами зрадошукачів в системі публічних закупівель!

Друзі, DOZORRO розширює свою спільноту та надає підтримку регіональним організаціям, які здійснюють моніторинг закупівель.

10.05.2017 14:17

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання