Сміття та руйнування дороги: наслідок "блискавичного" ремонту" у "своїх" підрядників

19.04.2019 14:26

У Гореничах, що на Київщині, сільська рада намагається покращити життя селян, ремонтуючи дороги шаленими темпами. Лише у 2018 році вони уклали 17 договорів на ремонти доріг на 10 млн гривень.

На перший погляд – все дуже добре.  Дороги будуються, село стає комфортнішим. Але мешканців села хвилює не лише кількість доріг, а й якість та економія бюджетних коштів. Щоб забезпечити якість, потрібен добросовісний виконавець. Для забезпечення економії та якості одночасно потрібна конкуренція. І ось тут і є питання до сільської ради. Всі угоди укладені без проведення конкурентної процедури.

Якість ремонту

Наприклад, у серпні сільська рада уклала угоду на виконання робіт з капітального ремонту дороги по вул. Незалежності в селі Гореничі.  Вартість угоди – майже 1 млн грн.

Договір,  укладений на ремонт дороги у вівторок, 28 серпня, оплачений був вже у п’ятницю, 31 серпня. 

Перевірка показала, що іноді навіть обсяг робіт виконаний не повністю. У той час, як оплата була 100%.

За інформацією з платіжних документів, роботи були виконані ще у четвер. Тобто, протягом двох днів.

Технічною документацією було передбачене розбирання бетонних конструкцій, улаштування дорожніх корит та дорожнього одягу, укріплення узбіч та вивезення сміття. Чи можливо якісно зробити ці роботи за два дні? Виїзд на дорогу виявив, що ні.

Сміття не вивезене, або вивезене не у повному обсязі: частини залізобетонних конструкцій лежать обабіч дороги. Асфальтобетонне покриття буквально розсипається.

Також ще у 2017 році по вулиці  Незалежності було проведено роботи з будівництва зовнішнього освітлення. Роботи були оплачені у повному обсязі. 

Проте, ліхтарів на вулиці ми не побачили.

Про що кажуть ці факти?

Коли замовники шукають причини для уникнення конкурентних торгів, вони мають на меті зовсім не полегшення процедури. 

Вони обирають прямі угоди, тому що зі “своїм” постачальником простіше домовитись. Про мережу вуличного освітлення без ліхтарів та дорогу без дороги. 

За вказаними фактами громадська організація "Трипільський край" вже подала заяву до департаменту захисту економіки національної поліції.

Зразок товару: очікування і реальність

Як домогтися високої якості без дискримінаційних вимог.

03.09.2020 18:00

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання