Станція Лівотендерна

28.03.2017 20:17

«Ну ви самі бачили ту Лівобережну. Так ремонти не роблять» - це лише один з 226 відгуків, залишених на порталі DOZORRO щодо закупівлі на капітальний ремонт (з поліпшенням) станції «Лівобережна» Святошино-Броварської лінії метрополітену. Давайте проаналізуємо, що ж відбулось під час проведення тендеру і чому є невідповідність поняттям «Ціна-Якість».

Замовник оголосив даний тендер, як роботу за кодом CPV «45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація». Ознайомившись більш детально з тендерною документацією ми виявили, що Замовник вирішив об’єднати дві закупівлю в одну (1. виготовлення проектно-кошторисної документації, 2. капітальний ремонт), а на переможця фактично покласти обов’язок виготовлення проекту та виконання робіт. При цьому, в тендерній документації фактично відсутнє технічне завдання на здійснення ремонту (роботи), а наявний лише робочий проект на виготовлення проектно-кошторисну документацію.

Оскільки, дана закупівля була оголошена, як роботи, то відповідно і технічна частина тендерної документації повинна була містити обсяги виконання робіт, на підставі яких учасники повинні обрахувати свої пропозиції! Натомість, Замовник надав тільки інформацію для виготовлення проекту на вказані роботи.

Отже, учасники не мали можливості обрахувати ціну пропозиції. Крім того, варто зазначити, що, не так багато підрядників займаються одночасно виготовленням проектно-кошторисної документації та ремонтом, тому таке положення може штучно обмежити конкуренцію на ринку.

В даному випадку, кожен учасник надав довідки в довільній формі щодо залучення субпідрядної організації для виготовлення проекту. Тобто, фактично кожен сам собі вибрав з ким йому «краще працювати». Так, переможець - ТОВ ЕНЕРГОДАРБУДМЕХАНІЗАЦІЯ - залучив до виконання ПП «Теплоенергоавтоматика», яке, до речі, оцінило вартість своєї роботи в 669 084,00 грн.

Фактично, Замовник мав провести дві окремі закупівлі: 1. На виготовлення проектно-кошторисної документації, яка мала б пройти експертизу на предмет відповідності вимогам якості. 2. Безпосередньо на капітальний ремонт та реставрацію станції метро.

Проаналізувавши дану закупівлю, виникає ряд питань:1.Яким чином Замовник визначив очікувано вартість тендеру? Як Замовник проводив розгляд пропозицій учасників на відповідність технічним вимогам? Чи є проведена експертиза на даний проект? Очікуємо отримати відповіді від самого Замовника, адже, відповідні листи до метрополітету вже скеровані.

Крім того, відповідно до укладеного договору, рекомендуємо Замовнику повідомити підрядника про недоліки в роботі та проконтролювати їх виправлення! Адже, це передбачено договором. Чекаємо реакції замовника контролюючих органів та місцевої влади.

Багатомільйонні експедиції України в Антарктиду хочуть вивести у тінь

Депутат Ігор Лапін вніс до Верховної Ради законопроект, що пропонує вивести з ProZorro закупівлі для проведення антарктичних експедицій та діяльності станції "Академік Вернадський".

17.10.2018 15:52

Нечесні закупівлі. Коли у справу вступає СБУ?

Які повноваження в частині публічних закупівель має Служба безпеки України - менш відомо. 

20.04.2018 13:14

Що може НАБУ у державних закупівлях?

В даному матеріалі пропонуємо розкрити питання повноважень НАБУ, як однієї зі структур, яка була створена для боротьби з корупцією.

05.04.2018 15:51

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.

19.02.2018 19:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання