Сувеніри та подарунки за бюджетні кошти

05.11.2020 11:00

Україна живе в умовах пандемії вже восьмий місяць. Для боротьби з коронавірусом переформували видатки та скоротили фінансування багатьох галузей. І хоча державні структури почали закуповувати, зокрема, значно менше товарів та послуг для проведення свят, від сувенірів, нагород і подарунків відмовитися вдалося не всім. 

Загалом з початку року на них витратили щонайменше 100 млн грн. Для порівняння, майже стільки ж  — 102 млн грн  — витратили на кисень опорні лікарні для боротьби з COVID-19. Його зараз подекуди не вистачає. Від чого ж такого важливого не змогли відмовитися українські замовники в розпал епідемії?

Відомчі заохочувальні відзнаки 

Пандемія пандемією, але робота продовжується. Відповідно і працівників потрібно відзначати за сумлінну працю і особливі досягнення. Для цього різні структури, підпорядковані МВС, Офіс генерального прокурора і НАБУ купували цьогоріч різні медалі та відзнаки.

Національна поліція України двічі купувала заохочувальні відзнаки. Спочатку у травні придбали понад 33 тисячі відзнак «За сумлінну службу» (протягом 10, 15 і 20 років) та «Ветеран служби» — на це витратили 5,7 млн грн. Потім у жовтні докупили ще 7 тисяч за 1,2 млн грн. Обидва договори уклали з київською фірмою ТОВ «Герольдмайстер». Вартість однієї відзнаки становила 172,5 грн. До слова, на 1 січня 2020 року штатна чисельність поліцейських становила 118,5 тисяч осіб.

Центр обслуговування підрозділів МВС витратив 1,5 млн грн на нагрудні знаки: «За безпеку народу», «За відзнаку в службі» і «За відвагу в службі». 

Договір підписали з тим самим ТОВ «Герольдмайстер». Підприємство запропонувало ціну в 771 грн за 1 комплект, у який крім самого нагрудного знаку входила ще стрічка та посвідчення. Цікаво, що Національній поліції цей постачальник продавав схожі нагрудні знаки майже втричі дешевше. Щоправда, тоді до комплекту не входили посвідчення. 

Також у серпні Центр обслуговування підрозділів МВС придбав 120 нагород «Кращий працівник МВС України». 

Офіс Генерального прокурора купив 300 нагрудних знаків «За сумлінну службу в органах прокуратури» та 200 — «Почесний працівник прокуратури України». У тендері перемогла ТОВ  «Гарант і Партнери» з ціновою пропозицією 201 тис. грн. Отже один знак вартував бюджету приблизно 400 грн.

Національне антикорупційне бюро України у жовтні витратило майже 150 тис. грн на медалі, нагрудні знаки, сувенірні жетони, брендовані брелки та флеш-накопичувачі.  Ще 76 тис. грн замовник має заплатити за нагрудні знаки «За відзнаку в службі», «За сумлінну службу»,  і «За вагомий внесок у боротьбу з корупцією».  Договір в обох випадках уклали з вже відомим нам ТОВ «Герольдмайстер». Різні медалі НАБУ коштували від 312 до 630 грн.

Подарункові набори та сувенірна продукція

Замовники у Prozorro купують і просто сувеніри і подарунки. Наприклад, ще на початку пандемії COVID-19 в Україні ПАТ «Українська залізниця» витратила 484 тис. грн на подарункові VIP-набори. Їх купили 269, по 1800 грн за кожен. Набір складався з:

  • портмоне, виготовленого з високоякісної шкіри чорного кольору;
  • “ручки найвищої якості від престижного бренду Паркер”
  • портативного акумулятора; 
  • USB-накопичувача;
  • подарункової коробки синього кольору з логотипом УЗ.

На закупівлі вдалося чимало зекономити — фактична ціна зменшилася від очікуваної на 35%. Договір уклали з приватною підприємицею з Волинської області – ФОПом Сверидою Вікторією Анатоліївною

У липні Департамент економіки, фінансів та міського бюджету Дніпропетровської міської ради витратив 198 тис. грн на закупівлю  подарунків та нагород для іноземних делегацій. Місцева влада придбала 30 подарункових наборів по 4 000 грн. Також дніпряни купили 10 глобусів з ручним оздобленням у Петриківському стилі — по 4 800 грн за кожен. 

Служба безпеки України також зацікавилася мистецькими подарунками. У серпні Департамент господарського забезпечення СБУ придбав сувенірної продукції з символікою Служби безпеки України на 265 тис. грн. Зокрема, замовник купив:

  • 5 сувенірних тарілей з символікою Служби безпеки України;
  • 10 сувенірних щитів;
  • 10 статуеток «Козак-переможець»;
  • сувенір «Козак-переможець»;
  • 10 сувенірних монет Служби безпеки України;
  • 10 скляних сувенірів.

У вересні Фінансове управління Генерального штабу Збройних Сил України витратило 302 тис. грн на 80 подарункових ручок із позолотою від Parker та Waterman. Найдорожчі в закупівлі — 10 ручок Parker Sonnet 17 Matte Black Lacquer. Їхній корпус із лакованої латуні має позолочену кліпсу й золоте перо, а також чеканний візерунок. За кожну з них замовник віддав 8 760 грн. 

Деякі державні структури зацікавились історією. Наприклад, у березні Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабінету Міністрів України вирішив придбати 144 сувенірні набори «Скіфське золото» за 199 тис. грн.  Ще 43 тис. грн хотіли витратити на 100 комплектів запонок у футлярі. Однак завдяки розголосу в ЗМІ, обидва договори згодом розірвали. 

Утім, замовник не здався. У кінці жовтня він придбав 45 подарункових плакеток із зображенням археологічних знахідок, що належать до скіфської культури, по 1 100 грн за кожну. Ними департамент не обмежився і купив ще й 5 картин Юрія Пацана. 

Годинники 

Годинники заслуговують окремого підрозділу у цьому матеріалі, адже вони виявилися досить популярним вибором замовників і для подарунків, і для нагороджень. 

У серпні Полтавська обласна рада придбала 45 наручних годинників за 209 тис. грн. Договір уклали з ТОВ «Київський годинниковий завод». Чоловічий годинник Kleynod обійшовся замовнику в 4 563 грн, а жіночий  — у 5 400 грн.

Фінансове управління Генерального штабу Збройних Сил України у жовтні управління витратило майже 800 тис. грн на придбання годинників. Цей замовник закуповував значно багатші хронометри, ніж його колеги. Найдорожчий коштував 10 320 грн, найдешевший – 7 680 грн. 

Апарат виконавчого органу Київської міської ради у червні витратив 3,7 млн грн на закупівлю 1,5 тисяч іменних годинників Київського міського голови. Придбали 875 чоловічих та 625 жіночих хронометрів торгової марки «Kleynod» виробництва ТОВ «Київський годинниковий завод», з яким і уклали договір. 

Цікаво, що іменні годинники Київського міського голови вручають разом з нагрудним знаком «Знак Пошани» та «Почесний громадянин міста Києва». Однак їх купили значно менше. У лютому Апарат виконавчого органу Київської міської придбав 4 комплекти «Почесний громадянин міста Києва» по 8 200  грн та 60 комплектів «Знак пошани» по 441 грн. 

Бонус

Вище ми вже згадували про закупівлі Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабміну. Так от цей замовник зараз планує придбати ще 190 годинників за 275 тис. грн.  


І це — лише частина закупівель нагрудних знаків, медалей,  годинників, подарункових наборів та сувенірів, які обирають держструктури за бюджетні кошти. Загалом їх значно більше. Ми не впевнені, що від цих коштовних придбань не можна відмовитися у розпал пандемії. Але свої потреби визначає сам замовник. 

Люкс чи робочий клас: які авто купували на Prozorro у 2023

Проєкт DOZORRO дослідив, як поповнювали автопарки легковими авто минулого року.

05.02.2024 13:13

Які автівки придбали на Prozorro у перший рік повномасштабної війни

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, які легкові автомобілі купували за публічні кошти.

11.04.2023 14:15

Рекламні мільйони на Prozorro: хто витрачає найбільше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як на Prozorro купували послуги реклами протягом першого року повномасштабної війни.

20.03.2023 10:06

Prozorro без кордонів: звідки приходять іноземні учасники на українські тендери

Чи багато в українських публічних закупівлях компаній-нерезидентів, та що вони продають.

30.01.2023 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання