Труханів острів — найдорожча паркова реконструкція столиці

06.05.2021 10:30

Паркове будівництво в Києві останніх років досягло небачених масштабів, а кількість невідремонтованих парків столиці стрімко наближається до нуля. Можливо, саме тому міська влада звернула свою будівельну увагу на зони відпочинку на островах посеред Дніпра оновлюється благоустрій Гідпропарку, будують міст на Оболонський острів і розпочато проєкт великої реконструкції Труханового острова. Останній обіцяє побити всі рекорди вартості столичних паркових ремонтів загальний кошторис проєкту складе понад пів мільярда гривень.

Історія питання

Труханів острів, розташований посеред Дніпра від центральної частини Києва до Вишгорода й Осещини, довгий час був територією з мінімальним господарським втручанням. Центральна зона відпочинку поєднана пішохідним мостом з центром міста, через острів простягається велосипедний маршрут з Троєщини на правий берег. 

У 2018 році київська влада анонсувала масштабну реконструкцію зони відпочинку «Центральна» на Трухановому острові. Йдеться про ділянку площею 17,7 га, на якій заявили оновлення пішохідних і спортивних маршрутів і створення нових рекреаційних зон. Замовником робіт призначили КП «Плесо», яке відповідає за упорядкування і підтримання прибережних зон в Києві, а кошторис проєкту оцінили у 214 млн грн. Ще у 2017 році КП «Плесо» замовило проєктні роботи на 3,7 млн грн, а потім провело закупівлю на виконання робіт з реконструкції зони відпочинку на 88 млн грн. Проте невдовзі цю угоду розірвали (відпала потреба в закупівлі). 

А вже у 2020 році КМДА своїм розпорядженням змінило замовника робіт по Трухановому острову. Тепер замість КП «Плесо», яке підпорядковане управлінню екології, ним стало КП «Дирекція з капітального будівництва та реконструкції “Київбудреконструкція”», підпорядковане департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА. Разом з фактичним розпорядником коштів на проєкт змінилася і його вартість. 

Що зроблять і за скільки

Останнє розпорядження КМДА, яким затвердили параметри проєкту реконструкції, містить такі цифри вартості проєкту: 1-й пусковий комплекс (2020-21 роки) 160,1 млн грн, 2-й пусковий комплекс 238,4 млн грн, 3-й 100,7 млн грн. Загальна вартість 495 млн грна це вдвічі більше попереднього кошторису. Загальна тривалість майже 5 років. 

Роботи охоплять ділянку площею 19 га. Зокрема, на острові має з'явитися: 

  • озеленення на площі — 9 га 

  • піщане покриття 3,7 га 

  • галькове покриття — 2 тис.м²

  • покриття терасною дошкою 8,5 тис. м²

  • ФЕМ-покриття (плитка) 18,2 тис. м²

  • покриття гумовими модульними плитами 12 тис. м²

  • асфальтне покриття 6,5 тис. м²

  • покриття для тенісних кортів  1,2 тис. м².

У межах першого етапу (тендери 2020 року, виконання до кінця 2021-го) в зоні відпочинку «Центральна» мають з'явитися: 

  • навіс вхідної групи (пергола на в'їзді з пішохідного моста, відкрита в жовтні 2020 року); 

  • спостережна вежа рятувальників на пляжі, душова, роздягальні, лежаки на пляжі;

  • майданчики для настільного тенісу, скеледром, два дитячі майданчики, мотузкове містечко; 

  • зовнішні мережі водопостачання і водовідведення, поливальна система, освітлення, дорожнє покриття і велопарковка, урни і лави, нові дерева і кущі.

фото: КМДА

Хто і як робить

Фактичні роботи по зоні відпочинку Труханового розпочалися лише влітку минулого року. Але різноманітних тендерів (зокрема на проєктні роботи, експертизу і нагляд) провели вже більше десятка.

Основну закупівлю по роботах на першому пусковому комплексі КП «Київбудреконструкція» оголосило в березні 2020 року, очікувана вартість складала 147 млн грн. Свої пропозиції подали шість претендентів. Замовник відхилив дві найбільш економічно вигідні пропозиції ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Енерго Монтаж» і ТОВ «Аврора Терм», бо учасники не мали відповідного досвіду робіт з благоустрою при будівництві або реконструкції парків культури та відпочинку, скверів, або рекреаційних зон. «НВП «Енерго Монтаж» показало договори на ремонт скверу, ремонт інженерних мереж житлового будинку та реконструкцію захисних споруд, а «Аврора Терм»  на ремонт проїздів, тротуарів та прибудинкових територій. Також ці фірми не мали кранів відповідної вантажопідйомності. 

Переможцем стало ТОВ «Будмонтажсервіс 1» з пропозицією в 130 млн грн. У кінці року ціну змінили на 123 млн грн у зв'язку зі зменшенням обсягу робіт. 

Загалом ця закупівля стосувалася робіт на 2020-21 роки. Але більшість об'єктів мають завершити саме цього року. У 2020-му виконавець за графіком лише видаляв дерева, здійснював частину  озеленення, робив тимчасові дороги, водопостачання і відведення та навіс вхідної групи - та сама пергола, яка зустрічає тепер відвідувачів з Пішохідного мосту. . За початковим кошторисом ця споруда мала коштувати 7,6 млн грн, але вже до кінця минулого року фактична вартість зросла втричі.

Під самий Новий рік замовник здійснив додаткову закупівлю по цьому ж пусковому комплексу робіт, збільшивши кошторис на 40 млн грн. Замовлення на цю суму «Київбудреконструкція» зробила у того самого виконавця, «Будмонтажсервіс 1», із застосуванням переговорної процедури, бо «виникла необхідність замовлення аналогічних послуг у того самого виконавця протягом трьох років з вартістю менше 50% початкового замовлення».

Як пояснив замовник в обґрунтуванні до закупівлі, додаткові роботи знадобилися через те, що не всі інженерні особливості розміщення нових споруд (перголи) були враховані в попередньому плані робіт. У межах проєкту «Київблагоустрій» демонтував старі споруди в зоні вхідної групи на Труханів острів з Пішохідного моста і це «призвело до зміни містобудівної ситуації, часткової зміни рельєфу ділянки». Опорні плити баз колон перголи перетинаються з мережами каналізації, кабелями живлення; між осями плит проходить мережа газу середнього тиску. Тобто деякі суттєві “деталі” не були враховані в попередньому проєкті.

Тож за інформацією замовника, щоб виправити цю ситуацію, довелося коригувати розташування опорних елементів конструкції вхідної групи і переносити мережі. Тому в кошторисі додаткової закупівлі вартість робіт по навісу вхідної групи зросла до 22,6 млн грн (дані з додатку до договору).  Цікаво також, що згідно з даними транзакцій на порталі 007, 19,5 млн грн по цьому договору додаткової закупівлі замовник сплатив підряднику вже через день після публікації самої угоди на Prozorro.

 «Цей проєкт дістався нам від попереднього замовника, КП“Плесо”, і практика показала, що планувальне рішення не врахувало деякі моменти,  пояснив заступник директора КП «Дирекція з капітального будівництва та реконструкції “Київбудреконструкція”» Олександр Саушев Наявність неврахованих мереж виявив вже підрядник під час виконання робіт. В цілому в нашій практиці це не рідкість  коли якісь мережі не занесені на актуальні карти. Дізнаєшся, тільки коли починаєш копати. У цьому випадку підрядник виявив проблеми і відразу зробив збільшений обсяг робіт, а ми змогли сплатити йому за це, провівши додаткову закупівлю.»

На вимогу державних аудиторів, які провели моніторинг цієї дозакупівлі, замовник додав в електронну систему експертний висновок щодо збільшення вартості робіт. Із нього, зокрема, випливає, що здорожчання вартості робіт по вхідній групі зони відпочинку вже збільшило загальну вартість проєкту до 512 млн грн.

Варто також зазначити, що у квітні цього року, в розпал робіт по першому пусковому комплексу, «Київбудреконструкція» оголосило закупівлю на чергове коригування проєкту  тепер потрібні додаткові нові окремі приміщення для медпункту пляжних служб КП «Плесо» і охоронного пункту «Київавтошляхмосту» на Пішохідному.

Зауважимо також, що наразі вартість планувальних робіт вже перевищила 5 млн грн. З них: основний проєкт (замовлений ще КП «Плесо») — за який фактично сплатили 3 млн грн, консультаційні інженерні послуги — приблизно 1 млн грн, два коригування проєкту 1,2 млн грн. 

Чим знаменитий підрядник Труханового острова

Досить цікавий і дорогий старт реконструкції зони рекреації Труханового острова не надто здивує тих, хто читав наш матеріал про витрати і втрати на ремонтах парків Києва. А нинішній основний підрядник цього проєкту «Будмонтажсервіс 1» має довгий шлейф кримінальних проваджень саме щодо будівництв і реконструкцій парків.

ТОВ «Будмонтажсервіс 1» має найбільше замовлень від бюджетних організацій саме у «Київзеленбуду». За останні три роки ця фірма виграла 16 тендерів «Київзеленбуду» загальною вартістю 358 млн грн. Відразу по чотирьох із цих паркових замовлень «Будмонтажсервіс 1» є фігурантом розслідувань щодо завищення витрат або інших порушень.

Зокрема, в кримінальному провадженні №42019100000000654 йдеться про завищення вартості робіт з реконструкції парку в урочищі «Наталка» в Оболонському районі, яке у 2018 році КП «Київзеленбуд» замовив у «Будмонтажсервіс 1», ТОВ «ХБСП Мегабуд ЛТД», ТОВ Фірма «Скала» і ТОВ «Сівін Транс» на загальну суму понад 26 млн грн.

«Будмонтажсервіс 1» також фігурує у справі щодо можливого завищення вартості робіт з розчищення озера в парку Відрадний у Солом’янському районі Києва на 4 млн грн.

Ця ж фірма проходить у справах щодо Куренівського парку та паркової зони по проспекту Шухевича (можливе привласнення замовником 2,5 млн грн).

Однак цей перевірений підрядник «Київзеленбуду» продовжує вигравати тендери і цього КП, і тепер вже «Київбудреконструкції». 

Мільйони на діоди: скільки міста України витратили на головні ялинки

Ми проаналізували новорічно-святкові закупівлі різних міст країни і розкажемо вам, хто і як підходить до витрат місцевого бюджету.

05.01.2022 10:00

Темні закупівлі Київміськсвітла

Фінансовий аудит комунального підприємства виявив завищення вартості матеріалів і застарілі підходи до обліку енергоспоживання.

15.12.2021 10:00

Як бюджет участі Києва прибирають до рук депутатські команди

Попри те, що вони мають інші методи впливу на розподіл бюджетного фінансування.

15.09.2021 09:00

Як улюбленець Київзеленбуду стає генпідрядником ще до тендеру

Або як компанія почала вигравати тендери комунального підприємства, коли її колишній співзасновник і очільник влаштувався на роботу в КП.

05.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання