В Черкасах "легалізовують" єдиний тендерний комітет

04.01.2018 17:24

У листопаді-грудні 2017 року судді Черкаського окружного адміністративного суду Валентин Гаращенко та Сергій Кульчицький по черзі внесли свою лепту в реформування публічних закупівель. Поки реформатори в Кабміні та поза ним проводять пілот із діяльності Центральних закупівельних організацій в Україні (ЦЗО), відточуючи відповідну нормативну базу, судді окружного адмінсуду фактично легалізував діяльність бастарда ЦЗО в Черкасах - Єдиного тендерного комітету (ЄТК).  

На думку Гаращенка та Кульчицького, відсутність регулювання Кабінетом Міністрів України особливостей діяльності централізованих закупівельних організацій та запровадження пілотних проектів діяльності окремих закупівельних організацій - не причина для згортання діяльності ЄТК в Черкасах. Адже Закон №922-VIII не містить заборони діяльності таких організацій до закінчення пілотних проектів. Так само закон не містить обмежень щодо діяльності ЦЗО до встановлення особливостей Кабінетом Міністрів України. Тому такі організації можуть діяти на загальних підставах, визначених рішенням органу місцевого самоврядування. 

Діяльність ЄТК після 8 років роботи почали потроху згортати на вимоги Держаудиторів та казначеїв ще з літа 2017 року. В жовтні в Державній казначейській службі (ДКСУ) зупинили реєстрацію бюджетних зобов’язань за договорами, укладеними в результаті проведених ЄТК процедур. Замовники з числа “клієнтів” ЄТК, маючи на руках укладені угоди, стали отримувати в стінах Казни попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства та відправлялися самостійно проводити процедури. 

Проте не всі департаменти та розпорядники бюджетних коштів прийняли такий хід речей. От і Департамент соціального захисту звернувся до суду з вимогою змусити ДКСУ «зареєтрувати» бюджетні зобов’язання і скасувати попередження. Саме результатом розгляду цієї справи і стало рішення судді Кульчицького. Третьою стороною виступали представники ЄТК.

На такі рішення суду першої “адміністративної” інстанції казначеї подали апеляції. Проте за першою справою перейти до розгляду по суті поки не вдалось - зібравшись, колегія знашла недоліки у поданій скарзі та чекає від апелянта їхнього усунення. Зі слів керівника Черкаського відділеня ДКСУ Олени Буслової, зауваженя були отримані 29 грудня і відреагували на них 3 січня. 

Крім того, фактично став на захист ЄТК і місцевий господарський суд. Своїм рішенням суддя Костянтин Довгань зобов’язав Департамент житлово-комунального комплексу перерахувати одному з приватних товариств аванс, визначений договором, укладеним за результатом організаваної ЄТК процедури, але не зареєстрований в Держказначействі. Комунальники не стали оскаржувати це рішення.

Отже, своїм рішенням № 1022 від 16 серпня 2016 року «Про визначення централізованої закупівельної організації із закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти» виконавчий комітет Черкаської міської ради продемонстрував уряду, як швидко і без проблем здійснювати реформи. А ідейний натхненник та неформальний керівник ЄТК Олександр Барабоха своєю боротьбою, що триває вже в судах, - як їх імплементувати та захищати. Повчимось.

Олександр Барабоха

Комунікація й співпраця. Як працює координатор DOZORRO у Черкаській області

Протягом цього року робота регіонального координатора DOZORRO була сконцентрована на налагодженні ефективної координації з замовниками області 

21.08.2018 17:39

Яйця, гроші, закупівлі: хто контролює дитяче харчування в Черкасах

Гегемоном ринку дитячого харчування для дошкільнят в місті є “Каштан-Плюс”. З 2015 року компанія на торгах Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради заробила 105 млн грн.

08.08.2018 09:42

Історія однієї змови. Як у Черкасах #перемога ледь не перетворилась у #зраду

Бажання швидко “розіграти” торги, коли конкуренція реально відсутня, змушувала і змушує учасників вдаватись до хитрощів, запрошувати “підстрахуїв” і статистів різного рівня підготовки та рідства.

12.03.2018 11:39

Комітет розбрату. В Черкасах поступово відмовляються від бастарду Центральної закупівельної організації.

Попри всі зусилля реформаторів, якісно новий рівень транспарентності та прозорості процедур закупівель і тому подібне, для місцевих чиновників і досі ключовим залишається прямий та безпосередній вплив на тендерні комітети і, відповідно, їх рішення.

23.05.2017 19:14

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання