Черкаський центр компетенцій ProZorro: підсумки 2017 року

28.12.2017 14:26

У 2017 р. в сфері публічних закупівель в Черкаській області стались кілька важливих змін. Завдяки навчанням Центру компетенції ProZorro за останні вісім місяців черкаські ЗМІ почали частіше звертати увагу на закупівлі, а їхні матеріали стали якіснішими. Влада теж не стояла в стороні: йшла на співпрацю і заохочувала членів тендерних комітетів до підвищення компетенції.

4 квітня 2017 року, 10 ранку. Місто Тальне, сесійна зала Тальнівської районної ради. В залі представники відділів районної адміністрації, управлінь міської ради, комунальних закладів та селищних рад. На початку заходу більшість цікавиться тим, чи встигнуть вони після заходу ще на базар і чи отримають за результатами заходу якийсь сертифікат. Ні сертифікату, ні покупок на ринку в той день не було. Спілкування затягується на майже чотири години. Більше не можна, бо попереду запланований ще Катеринопіль. Додому повертаємось близько 10 вечора, позаду перші семінари для Замовників в межах діяльності «свіжеспечених» центрів компетенцій ДП «Прозорро» (далі - Центр) в Черкаській області що діє за сприяння МФ “Відродження” та Проекту “Прозорість і підзвітність у державному управління” та USAID, UKaid та Eurasia Foundation. Спілкуємося з першими 50 відвідувачами, маємо першу сотню (дві) «намотаних» кілометрів.

Хто ці люди, як з ними будувати розмову і чи дійсно воно їм (мені?) потрібно? Та спілкування вибудовується само собою. Ми швидко завершуємо «офіціоз» зі слайдами і графіками та переходимо до живого формату «питання-відповідь». І тут світ публічних закупівель для громадського «активіста» Артура Чемириса чи не вперше постає в новому світлі. Де умовний секретар тендерного комітету протягом дня має встигнути скласти документ, підписати його, занести в казначейство, виправити документи, знову занести в казну, а потім все це діло опублікувати в системі, відповідно до вимог статті 10 Закону «Про публічні закупівлі». А ще бажано встигнути перевірити наявність позиції в додатку до річного плану, ну і, звичайно, виконати свою рутинну роботу, бо вона - секретар тендерного комітету – по факту головний бухгалтер чи фінансист, а закупівлі – це її професійно-трудове хобі з неабиякою відповідальністю і величезним ризиком вляпатись в якусь малоприємну історію. 

На фото: Артур Чемирис в залі Черкаської ОДА, 2017 р.

Світ закупівель в невеликих районних центрах та селах – це окреме мікросередовище, де мало коштів, мало процедур, мало операцій, але багато страху втрапити в халепу і підписати під це все діло інших членів тендерного комітету. Чим далі від великих міст і великого закупівельного досвіду, тим більше боязку до тих чи інших дій. 

Перша ж історія з уст присутніх, так би мовити «з полів», викликає повний дисонанс з постами у “Фейсбуці” про перемоги і зради, зловживання і маніпуляції з системою. Невчасно оприлюднений звіт, термін - більше одного дня і куди більше однієї безсонної ночі. Що робити, куди і кому писати заяву та «явку з повинною»?  І це через 8 місяців роботи системи… Говоримо, аналізуємо, видихаємо, ідемо далі… Вже після першого подібного заходу однозначно вирішую для себе, що акцент діяльності Центру в Черкаській області буде зміщено саме в бік роботи та підтримки невеликих замовників.

Ідею та візію безапеляційно підтримали в обласній державній адміністрації. Вже на початку діяльності Центру вдалося налагодити конструктивний діалог та домовитись про співпрацю з керівництвом області. На перший же контакт відгукнувся заступник голови обласної державної адміністрації Ярослав Березань, а також директор департаменту регіонального розвитку Роман Карманнік. Маючи малоприємний попередній досвід спілкування з чиновниками різного рівня, тут все вийшло як за методичкою. Завдяки сприянню департаменту, вдалося організувати навчання для замовників із 18 районів області. Прямо від спілкування відмовились лише в Кам’янському районі, а канівчани ж попросили перенести все на 2018-ий. Так тому і бути. Зустрінемось з ними в наступному році.

Навчання журналістів

Ще одним важливим напрямом діяльності Центру було спілкування з журналістами, проведення навчань для них, а також експертиза тих чи інших процедур, що відбуваються в регіоні. Ще кілька років тому серед журналістських кіл обласного центру тема  закупівель майже не піднімалася. В цьому сегменті регіональна преса обходилась рідкими передруками центральних ЗМІ, зокрема “Наших Грошей”. Проте із впевненістю можна сказати, що за останній час ситуація кардинально змінилася. Реагуючи на попит читача, місцеві ЗМІ почали все частіше звертати увагу на публічні закупівлі, а завдяки низці навчальних семінарів, зокрема і в межах діяльності Центру, інформація стає дедалі якіснішою. З гордістю можна говорите про те, що зараз матеріали місцевих журналістів все частіше стають об’єктом передруку вже самими «Нашими Грошима». Перемога з перемог!

Навчання тендерних комітетів

Якісним журналістським матеріалам доволі часто «підігравав» так званий Єдиний тендерний комітет, що існував в місті Черкаси понад 8 років. По-перше, він банально спрощував моніторинг закупівель, замкнувши на собі чи не всі процедури міста, по-друге - доволі часто через свої рішення був предметом обструкції з боку як політиків, так і активістів. Зрештою, реагуючи на позицію Державної аудиторської служби та ДКСУ, протягом другої половини року місцеві чиновники фактично згорнули діяльність ЄТК, вперше за багато років наділивши установи, підприємства та департаменти «закупівельною» самостійністю, визначеною законом.

Реагуючи на запит часу, в Черкасах були проведені навчання для членів новостворених тендерних комітетів. Зважаючи на відсутність будь-якого попереднього досвіду в учасників, а також характерне нашій свідомості критичне ставлення до будь-яких змін, на особливий практичний результат розраховувати було важко. 

Проте за результатом спілкування в аудиторії, а також подальшим телефонним контактам та візитам, на мій суб’єктивний погляд, вдалося досягнути головного – зменшити рівень напруги та увійти в звичайний робочий процес, характерний тисячам і тисячам Замовників по всій Україні. 

Відчувши свободу і незалежність від чиновницького пін-понгу у виконанні Департаментів та ЄТК, «новоспечені» Замовники вже не так однозначно оцінюють попередню практику існування Єдиного тендерного комітету. 

Впевнений, що своєрідний фальстарт централізованої закупівельної організації (ЦЗО) в Черкасах дозволив і іншим, далеко за межами Черкас, наглядно пересвідчитись у сильних та слабких сторонах подібної організації закупівель. Вже найближчим часом в Україні має запрацювати легальний механізм роботи ЦЗО не лише в окремо взятому населеному пункті. Переконаний, що фахівці департаменту економічного розвитку Черкаської міської ради відновлять діяльність ЄТК та реорганізують її у межах чинного законодавства та відповідних нормативних актів. Сподіваюсь, нагромаджений ними авторитет та досвід ніяким чином не зменшить «свобод» Замовників, і місту вдасться уникнути відкату до попередньо форми «монополізації» процедур.

В цілому, у 2018 році на систему очікують важливі і довгоочікувані зміни… А отже - нові й нові запити і питання від Замовників та інших сторін процесу публічних закупівель. Далі буде.

Фото - Вікторія Курченко

Комунікація й співпраця. Як працює координатор DOZORRO у Черкаській області

Протягом цього року робота регіонального координатора DOZORRO була сконцентрована на налагодженні ефективної координації з замовниками області 

21.08.2018 17:39

Історія однієї змови. Як у Черкасах #перемога ледь не перетворилась у #зраду

Бажання швидко “розіграти” торги, коли конкуренція реально відсутня, змушувала і змушує учасників вдаватись до хитрощів, запрошувати “підстрахуїв” і статистів різного рівня підготовки та рідства.

12.03.2018 11:39

ДАСУ проти відкритих торгів в закладах освіти

Місяць тому в Черкасах закінчив свою бурхливу діяльність Єдиний тендерний комітет. Черкаське управління Державної казначейської служби фактично перестало реєструвати договори, укладені за результатом процедур, проведених Єдиним тендерним комітетом. У своїх коментарях місцевим ЗМІ очільник черкаського управління ДКСУ Олена Буслова визнала невідповідність ЄТК нормам чинного законодавства, через що і зупинилась реєстрація угод.

27.11.2017 10:55

Допорогова черкаська епопея. Фінал?

17 листопада 2016 року Черкаська міська рада «призупинила» власне рішення про здійснення допорогових закупівель через систему «Prozorro». За шість місяців дії рішення (травень-листопад 2016 року) місцева влада на чолі з «червоносердечним» Анатолієм Бондаренком спромоглась успішно провести лише 35 закупівель на загальну суму 6,9 млн грн. Зі слів місцевих чиновників, всьому виною недоліки системи: і те не так, і це не так…

09.02.2017 21:55

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання