У Києві LEGO для школярів купили з порушенням закону

12.08.2019 19:28

Взимку 2019 року управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації провели 11 відкритих торгів на придбання робототехніки для ліцеїв та гімназій Києва. Очікувана вартість закупівель була 2,8 млн грн. За законом, конструктор мали купити на відкритих торгах. Однак замовник поділив закупівлю і купив за спрощеною процедурою.

Закупівлі були оголошені в рамках громадських проєктів програми KYIVSMARTCITY. Наприклад, громадський проєкт №818 - придбання обладнання в гімназію №153 щодо запровадження інноваційного підходу у навчанні дітей з використанням сучасних технологій — мав бюджет 247 тисяч гривень. По ньому провели тендер з очікуваною вартістю 213 тисяч гривень.

За цією схемою були оголошені всі 11 закупівель. Ніби все добре, але є одне але!

Порушення: перевищення строку розгляду пропозицій

Одна закупівля робототехніки в ліцей-інтернат №23 "Кадетський корпус" не відбулася через подання для участі в торгах менше двох пропозицій. Інші 10 закупівель були відмінені замовником після аукціону з однієї причини: технічний опис товару по закупівлі наданий не в повному обсязі. На торгах найменшу ціну запропонувала компанія "Науково-виробниче підприємство "Енглер"Відповідно Закону України “Про публічні закупівлі”, строк розгляду найбільш економічно вигідної за результатами аукціону тендерної пропозиції не повинен перевищувати п’яти робочих днів. Натомість, пропозицію ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енглер" замовник розглядав протягом 15-22 днів.

Однак, після відміни вищезазначених відкритих торгів було оголошено вже 7 допорогових закупівель за тим же предметом закупівлі. Проте, очікувана вартість закупівель була змінена і складала 199 тисяч гривень по кожній закупівлі. Крім того, ще було проведено процедуру відкритих торгів, з очікуваною вартістю 1 346 000,00 грн.

 У порівнянні з попередніми відкритими торгами предмет закупівлі в допорогових закупівлях не змінився, лише більш детально були розписані технічні вимоги.

Переможцем 7 допорогових закупівель та одного відкритого тендеру на цей раз стала інша компанія - "Інноваційні освітні рішення". Ця фірма брала участь у попередніх відкритих торгах разом з ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енглер", але запропонувала  дорожчий товар.

Порушення: уникнення торгів

Відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”, замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів. Загальна вартість за даним предметом закупівлі перевищила межу в 200 тисяч гривень. Тому замовник повинен був використовувати процедуру відкритих торгів, а не оголошувати допорогові закупівлі.

Перевірка аудиторів

Про ці факти ми повідомили Північний офіс Держаудитслужби з проханням розпочати моніторинг закупівель.

22 травня 2019 року Північний офіс Держаудитслужби оприлюднив висновок щодо моніторингу та встановив, що  замовник уклав договір від 19.04.2019 № 235 на суму 196 тисяч гривень без застосування процедури закупівлі, визначеної частиною першою статті 2 Закону, чим порушив вимоги частини сьомої статті 2 Закону.

Північний офіс Держаудитслужби зобов’язав Управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про усунення порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку, або аргументовані заперечення до висновку, або інформацію про причини неможливості усунення виявлених порушень.

Проте Замовник не надав жодної відповіді на вимоги аудиторської служби.

Питання до закупівель управління освіти Шевченківського району

  • Чому у відкритих торгах одразу не було чітко визначено технічні вимоги до предмета закупівлі? 
  • Чому так довго розглядали пропозицію ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енглер", яке запропонувало найдешевшу ціну? 
  • Чому наступні закупівлі провели через допорогові процедури, а не через процедуру відкритих торгів, як того вимагає Закон? 

Звичайно ми підтримуємо таку тезу, як “найкраще дітям”, але для цього не треба порушувати законодавство та уникати відкритих торгів. Адже саме під час аукціону конкуренти можуть торгуватися, а Замовник отримує найкращу цінову пропозицію.

Аудитори все частіше програють у судах

Однією з найпоширеніших причин залишається недостатньо чіткий висновок за результатами моніторингу.  

27.10.2021 13:00

Чому варто оскаржувати неправомірні дії Замовника в АМКУ

Іноді навіть по кілька разів. На прикладі закупівлі вугілля інтернатом у Кіровоградській області.

13.10.2021 10:00

Друга закупівельна революція — рік потому

Рік тому набрала чинності нова редакція Закону «Про публічні закупівлі». Чи виправдала реформа сподівання? 

20.04.2021 13:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання