В Київській області на ремонті дитсадочку переплатили 700 тис. грн

25.06.2018 10:37

Нестача місць у дитячих садках – серйозна проблема багатьох населених пунктів. Тому розширювати площі садочків - необхідність. Ми вже звикли, що навіть ремонт у садочку може перетворитись на гучну подію з піаром службовців, перерізанням стрічок і оркестром. Але є й інший бік справи: в ремонт чи будівництво можна легко «закопати» бюджетні кошти. Збільшити вартість робіт на будівництві чи ремонтні простіше, на відміну від закупівлі товарів. Хто зможе розібратись в кошторисі, крім фахівців? Але у Васильківському районі змогли ще краще «оптимізувати» кошти. Ще на етапі проведення тендеру. Як? Дуже просто – безпідставно відхиливши дешевшу пропозицію.

Історія закупівлі

Перед новорічними святами, у грудні 2017 року, відділ освіти Васильківської районної державної адміністрації оголосив відкриті торги з публікацією англійською мовою на поточний ремонт будівлі Дошкільного навчального закладу (ясла – садок) „Струмочок” по вул. Освіти, 5 в с. Зелений Бір Васильківського району Київської області. Очікувана вартість закупівлі – 4,6 млн грн.

Відхилення учасників

За умовами тендерної документації, учасники торгів у складі пропозиції повинні були надати кошторис до робіт. У закупівлі взяли участь 14 учасників: 12 учасників замовником було не допущено до аукціону через не відповідність тендерної пропозиції умовам тендерної документації. У тому числі пропозицію учасника ТОВ «Пона-Україна», причина – у складі тендерної пропозиції  «Пона-Україна» не надано документів, які учасник мав надати за умовами тендеру.

А саме: локальні кошториси (мають бути складені відповідно до технічного завдання з урахуванням будівельного технологічного процесу), підсумкову відомість ресурсів, розрахунки загальновиробничих витрат до локальних кошторисів.



Але насправді, учасником були надані всі необхідні документи. У своїй пропозиції учасник надав кошторис та договірну ціну, згідно з якої він погоджувався виконати роботи за 3,9 млн грн.

Державна аудиторська служба України підтвердила безпідставне відхилення пропозиції ТОВ «Пона-Україна».

За результатами торгів замовник уклав договір на проведення поточного ремонту будівлі ДНЗ „Струмочок” з іншим учасником торгів – ТОВ "БУД ФАКТОР". Вартість договору склала 4,6 млн грн. Це на 700 тисяч грн більше, ніж пропозиція ТОВ «Пона-Україна». Ось так безпідставне відхилення призвело до розтрати коштів громади у розмірі 700 тисяч гривень. Проте, голова Васильківської РДА Владислав Одинець вже встиг початком ремонту похвалитись.

За викладеними вище фактами ГО «Трипільський Край» направило заяву до прокуратури Київської області. Сподіваємось на швидкий розгляд та притягання винних до відповідальності.



Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

Гора сміття в селі Гора

Так виглядає результат надання послуги з вивезення органічного сміття в с. Гора, що на Київщині. Послуги, замовлення якої відбувалося з численними порушеннями.

19.12.2019 23:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання