Відповіді звітувальників. ТОП-3

17.05.2017 15:04

Пам`ятаєте замовників, які найбільше полюбляють укладати угоди з учасниками, які фігурують тільки в процедурах звітування про укладений договір? Нагадую. 2 місяці тому всього у системі було зареєстровано 88 тисяч учасників, з яких 37,5 тисяч (42% від загальної кількості) фігурували лише у звітах на суму 12,4 млрд. грн. Станом на сьогодні в ProZorro вже більше 100 тисяч учасників, з яких 46 тисяч (46% від усіх) тільки у звітах на суму 21,4 млрд. грн. Тенденція, як бачите, недобра.

Ми обрали 24 “найактивніших” замовників-звітувальників, надіслали їм листи. Поцікавились чому вони знаходять лише таких постачальників і як це узгоджується із принципами проведення закупівель, які закріплені в законі?

За майже 2 місяці отримали 16 відповідей на 24 запити. Дуже різних за змістом. Дехто, як стало зрозуміло з листів, використовує дуже цікаві способи відбору постачальників та аналізу ринку. А дехто пояснив, що займатися будь яким таким аналізом - «не в межах їхніх повноважень».

Хочу окремо розповісти про 3 найяскравіші листи.


Отже, почнімо з замовника, який використовує відбір постачальників за принципами... правила «7R».

Був здивований, що такі підприємства, як, наприклад, водоканали, створюються саме з метою отримання прибутку, а не забезпечення потреб територіальної громади. Окрім цього, замовник пише, що постачальники знаходяться в межах регіону, що може свідчити про дискримінацію за географічною ознакою. Чи коректно в закупівлях застосовувати правило «7R» залишаємо на ваш розсуд.


Наступний лист-відповідь від управління ЖКГ Полтавської міськради:

По-перше, кажуть, що вони не зобов’язані робити нічого, що суперечить чинному законодавству та іншим нормативним документам. Однак, при цьому ігнорують рішення міськради щодо використання ProZorro на допорогах. По-друге, стверджують, що аналіз ринку та пошук постачальників «не відноситься до повноважень», тобто дійсна ефективність проведення закупівель та дотримання принципів під питанням. Окрім того, запит на інформацію розглядається як «втручання у діяльність», що також не відповідає дійсності.


Замикає топ-3 відповідей департамент ЖКГ Миколаївської міської ради:

Бачимо знову посилання на Конституцію щодо повноважень. Також, цікаво ж, що послуги та роботи було прийнято рішення закуповувати «непрозоро», при цьому жодної аргументації чому так. Окрім того, посилаються на «певні недоліки системи» ( а які ж?), як причину укладання прямих договорів. Звичайно, що й на «нагальність» намагаються перекласти частку відповідальності.

Якщо підсумувати інші листи, то цілком та повністю не було відповіді яким же чином дотримуються принципів та як аналізують ринок чи шукають постачальників. Це лише підкреслює важливість введення допорогів у Закон.

Як купує Інститут національної пам'яті

Установа віддає перевагу звітуванню про укладений договір, а ціни на придбаний товар не завжди ринкові. 

18.12.2017 17:42

Такі різні паски,або як купити одне і теж за 20 і 136 грн?

50-60 грн/кг. Саме така собівартість випікання паски – порахували перед Великодніми святами у Мінекономіки. А ми вирішили співставити – за якою ціною Замовники купували паски за кошти платників податків. Дослідили два десятки найцікавіших закупівель. Виявилося, що ціни дуже різняться! Від 20 до 136 грн за кіло ( без ПДВ ). Якщо ж говорити про обсяги, то зустрічаються партії і по 675 кг і геть малі – декілька кілограмів. Не обійшлось й без абсурдних договорів. Наприклад, – на Хмельниччині знайшли такі дива надпрозорості, як звіт про договір на закупівлю пасхальної присипки, на суму 30 грн. Це за півкіло!

19.04.2017 14:46

Кому ще роздати 330 тис. грн?

За весь час дії ProZorro, у закупівлях, які організували майже 25 тисяч замовників взяли участь більше 88 тисяч учасників. Однак, серед них є такі, які жодного е-аукціону не бачили та не грали, а були вказані у звітах та переговорках як постачальники. Скільки таких? А скільки ще замовників, яким вдалося заохотити бізнес співпрацювати напряму ( до того ж, такий бізнес, який навіть не намагається брати участь у торгах)? Чи є й такі замовники, яким вдається все купувати за неконкурентними процедурами у постачальників, які не реєструвались на майданчиках?

22.03.2017 18:47

Назвітували вдесятьох на мільярд

Ми зібрали 10 найактивніших замовників, які укладали договори на закупівлі без допорогового редукціону, більшість з них ніколи й не намагались. 

09.01.2017 16:09

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання