Гроші під снігом: на Франківщині взимку на ремонт доріг витрачають більше, ніж за цілий рік

24.01.2019 11:18

У грудні 2018 року Рожнятівська районна державна адміністрація, Івано-Франківської області, взялася ремонтувати дороги. Щоправда саме ті, які ремонтувала уже протягом року. І якщо влітку ремонт тривав по кілька місяців, то під кінець року треба було менше тижня, щоб завершити роботи та розрахуватись із підрядниками.

Дороги в Сливках

У 2018 році автомобільну дорогу Калуш-Осмолода біля села Сливки ремонтували тричі. 

У червні Рожнятівська райдержадміністрація уклала два договори із компанією ІФбуд-Прикарпаття на 500 тисяч гривень на ремонт 60 метрів дорожнього покриття в селі Сливки і біля нього. Дедлайн для робіт був 31 грудня, але будівельники впорались раніше - розрахувались в кінці липня і в серпні

Третій раз, 22 грудня, Рожнятівська районна державна адміністрація замовила капітальний ремонт 10 тисяч квадратних метрів сільської дороги в компанії Прикарпаття Інвест Груп. Вже 27 грудня провели повний розрахунок на 886 тисяч гривень. Тобто дорогу відремонтували менш ніж за тиждень.

Висока швидкість виконання договорів - характерне явище для “грудневих жнив”. Під кінець року бюджетні установи в терміновому порядку витрачають залишки на рахунках. договори на допорогові суми із підрядниками укладаються напряму, без конкурентних торгів у ProZorro.

Власником першої компанії ІФБуд-Прикарпаття значиться Андрій Корпан, який заразом є депутатом Підберезької сільської ради. Обранець відзначив свій бізнес у декларації та вказав дохід дружини, Христини Корпан, що працює в іншій дорожній компанії Буд-Лім.

Друга компанія Прикарпаття Інвест Груп заснована тільки у липні 2018 року. За час свого існування підприємство уклало 5 прямих договорів, з них 4 саме у період “грудневих жнив”.

Експрес-ремонт в Рожнятові

У списку підрядників-улюбленців для Рожнятівського району також є помітною компанія Буд-Лім. Вона двічі робила капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Струтинська в Рожнятові: від вулиці Січових Стрільців до житлового будинку №13.

Спочатку 3 вересня підписала із підрядником договір, а 21 вересня повністю розрахувалась. Дорога площею 2325 метрів квадратних обійшлась Рожнятівській РДА у 492 тисячі гривень,

Потім ще в грудні на ремонті 1600 квадратних метрів заплатили понад 950 тис гривень і повністю розрахувалась через два дні. 

Менш аніж за чотири місяці ремонт 1 квадратного метра однієї дороги виріс більш ніж у два рази - від 212 гривень у вересні проти 596 гривень у грудні. 

Власником компанії Буд-Лім є Олександр Криницький, колишній голова Долинської РДА та екс-керівник апарату Івано-Франківської облдержадміністрації. Тоді Івано-Франківську ОДА очолював член “Партії Регіонів” Василь Чуднов. Сам Олександр Криницький свого часу значився керівником Долинської районної організації “Партії Регіонів”. Також, за інформацією Відкритої бази даних помічників народних депутатів, Криницький числився помічником Василя Чуднова, коли той був депутатом Верховної ради, а перед цим на громадських засадах був помічником нардепа від “Партії регіонів” Володимира Личука.

Ремонтувати дороги взимку посадовцям Рожнятівської РДА виходить у рази швидше та дорожче, аніж влітку. Але подібна ситуація спостерігається не тільки в Івано-Фраківській області, але і по всій країні. Якщо не викорінити явище "грудневих жнив" (як це зробити - читайте поради експертів DOZORRO спільноти), в кінці 2019 року ми знову побачимо багатотисячні ремонти доріг за кілька днів.

Підготовка до великої води на Франківщині

В Івано-Франківській області сільська рада віддала підряди на будівництво берегозакріплювальних споруд 71-річній підприємиці. Ймовірно, вона пов’язана з компанією, якій скасували ліцензію на будівельні роботи.

10.08.2020 20:00

Вимоги на мільярд

 Аналіз тендерної документації показує наявність дискримінаційних вимог у кожній закупівлі.

17.12.2019 14:27

Послуги консультантів: хотіли як краще, а вийшло...

“Антикорупційна платформа” дослідила тенденцію залучнення юристів-консультантів при проведенні закупівель медичними закладами Івано-Франківська. 

25.03.2018 20:07

Поліція охорони Івано-Франківської області орендує автомобіль в родича поліцейського

Управління поліції охорони в Івано-Франківській області вирішило витратити 192 тис. гривень на оренду трьох автомобілів у 2018 році. Що цікаво, всі три автомобілі – старенькі ВАЗи

21.02.2018 14:11

Про автора

Агентство ефективних рішень

В минулому — Центр "Антикорупційа платформа".
www.facebook.com/pg/anticorruptionplatform

Битва за харчі для ЗСУ: чи вийде зламати старі схеми

Іван Лахтіонов

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання