Вінницький Центр концертних та фестивальних програм уникає ProZorro

05.11.2019 11:24

Кожен орган місцевого самоврядування має право створювати комунальні підприємства (КП), установи (КУ), заклади (КЗ) для виконання певних завдань. Всі КП, КУ, КЗ працюють на підставі затвердженого радою статуту. В цьому матеріалі мова піде про комунальний заклад «Центр концертних та фестивальних програм», який ігнорує систему ProZorro.

Відповідно до статуту, Центр є культурно-освітньою і науково-методичною організацією з відродження, збереження та розвитку української культури, а також культури інших національних груп, що проживають на території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади і області, аматорського мистецтва, просвітницької та туристичної діяльності, створення та організації діяльності клубних формувань (творчих колективів, гуртків, студій, аматорських об’єднань). Оперативне управління Центром здійснює департамент культури Вінницької міської ради. Відповідно до закону «Про публічні закупівлі» Центр є замовником в розумінні закону і має здійснювати закупівлі через систему електронних закупівель ProZorro.

Дані ProZorro

За даними аналітичної системи bi.prozorro.org у 2019 році Центром було проведено  6 закупівель. Всі допрогові, з них 3 – не відбулись або відмінені.

В розділі «Плани закупівель» в системі ProZorro Центр зазначив лише 14 запланованих закупівель, хоча Закон вимагає оприлюднювати інформацію про всі закупівлі закладу. Також Законом не передбачено проведення закупівель, які не зазначені в річному плані.

Платежі в Edata

Представники DOZORRO у Вінницькій області вирішили перевірити закупівлі Центру через портал використання публічних фінансів Edata

Лише за вересень-жовтень 2019 року Центр сплатив за різні послуги та матеріали для проведення різноманітних заходів та фестивалів понад 4 млн грн.

Зазначені закупівлі здійснювались відповідно до рішень виконкому Вінницької міської ради для проведення фестивалів та інших подій.

Є різна практика проведення таких заходів через ProZorro. Окремі замовники оголошують одну закупівлю, використовуючи код класифікатора ДК 021:2015: 79953000-9 — Послуги з організації фестивалів. Хтось ділить на окремі предмети закупівель – різні послуги. Проте, переважна більшість замовників використовують для цього систему ProZorro.

Серед найбільших осінніх закупівель Центру ми виокремили шість: 

  • послуги за оренду обладнання
  • послуги за проведення та організацію заходів
  • послуги з проживання
  • послуги з харчування
  • оплата за друк 
  • оплата за матеріали

Фактично, Центр мав щонайменше публікувати у ProZorro звіти про укладені договори на суми від 50 тис. грн.

Найбільшу частку видатків Центру складають послуги з організації або проведення заходів. Серед кількох десятків різних постачальників фігурують ФОП Філанчук Наталія Григорівна та ТОВ "МАНАСАД". За даними аналітичної системи Youcontrol, ФОП Філанчук зареєструвалась підприємцем в грудні 2018 року, а ТОВ "МАНАСАД" заснований в травні 2019 року Філанчук Наталією Григорівною.

За даними декларації директора департаменту культури Вінницької міської ради Філанчука Максима, Наталія – його дружина. 

На думку громадських моніторів, це свідчить про наявність реального конфлікту інтересів, тому відповідні заяви було скеровано до нацполіції та НАЗК. 

Проаналізувавши лише два місяці роботи Центру, представники DOZORRO вважають, що Центр неправомірно ігнорує використання ProZorro.  Для перевірки діяльності Центру та належного реагування направлено лист на Вінницьку міську раду задля забезпечення безперечного дотримання законодавства.

Заплати за мою тендерку з дискримінаційними умовами

Опорна ковідна лікарня у Вінниці намагається перекласти консультаційні послуги на бізнес. І схоже, що їх надає хтось із судової адміністрації Хмельниччини.

28.10.2021 18:00

Що і за скільки закуповують опорні лікарні Вінниччині

Яка різниця в ціні на засоби індивідуального захисту в закупівлях опорних лікарень? Хто найдорожчий постачальник? Чи є лікарні, що не здійснюють закупівлі за спеціальною процедурою «Звіт по COVID-19»?

07.05.2020 23:00

Вінницькі лікарні з золотими ліжками

Одна лікарня за дві закупівлі переплатила понад 170 тис. грн.

10.04.2020 17:45

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання