Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

09.02.2021 11:00

Приблизно 52% українців не готові зробити собі щеплення від коронавірусу, навіть якщо це буде безкоштовно. Вакцинуватися власним коштом не готові 56%. Такими були результати січневого дослідження соціологічної групи “Рейтинг”. І це загалом не дивно. Вакцини проти COVID-19 ще проходять тестування, а китайська, яку планує закупити уряд, поки показала низьку ефективність. 

На противагу цьому кампанія щодо щеплення українців від грипу в епідсезоні 2020/21 виявилася надзвичайно масованою. Сприяла цьому і багаторічна просвітницька кампанія і розтиражована заява Лізи Марагакіс, старшої директорки з профілактики інфекцій в Медичній школі університету імені Джона Гопкінса. Вона заявила, що заразитись одразу двома вірусними інфекціями цілком реально, а це подвійне навантаження на організм. 

«Ви ризикуєте отримати серйозне ураження легенів, тривалішу хворобу, гірші ускладнення та навіть померти», — наголосила науковиця в інтерв'ю The National Geographic

У підсумку маємо наслідок — наявну вакцину пацієнти розбирали за лічені дні, а то й години.

За інформацією, що служба BBC отримала від Міністерства охорони здоров’я, минулого року до України поставили 665 тисяч доз вакцини. Йдеться про «Ваксігрип Тетра», «ДжіСі Флю» та «Інфлувак». Цікаво, що вереснева постанова Кабміну №187 внесла вакцини від грипу до переліку товарів, робіт і послуг, які можна купувати за коронавірусною процедурою, тобто без тендеру.

Загалом з вересня по січень включно у такий спосіб підписали 54 договори, відповідно до яких замовники отримали вакцини на суму 3,8 мільйона гривень. Цікаво, що лише 14 з них — на суми понад 50 тис. грн.

Деякі замовники купують вакцину для пацієнтів, деякі — для щеплення своїх працівників.

Vaxigrip tetra

Одним з двох препаратів, що закупили за процедурою COVID-19, була чотирьохвалентна інактивована спліт-вакцина «Vaxigrip tetra» для профілактики грипу виробництва французького «Sanofi Pasteur», відділу  багатонаціональної фармацевтичної компанії Sanofi. 

Станом на 1 лютого в Prozorro було зареєстровано 22 чинних контракти на придбання цієї вакцини. Загальна вартість замовлення – 743,7 тисячі гривень. Водночас ціна за одну дозу у різних продавців суттєво відрізнялась, від 252 до 499 гривень. 

Найдешевші ціни для своїх замовників пропонувало Спільне українсько-естонське підприємство у формі ТОВ «Оптіма-фарм, Лтд» Андрія Губського. Останній громадськості відомий, як брат одіозного екснардепа Богдана Губського та перший чоловік Зінаїди Лихачової, дружини Сергія Льовочкіна – ексголови Адміністрації Президента часів Януковича, а нині народного депутата від «ОПЗЖ». 

Крім того, у пресі засвітилась й сама фірма, як фігурант справи щодо змови низки фармкомпаній щодо узгодженої дистрибуції продукції «Sanofi». 

Хай там що, однак саме «Оптіма-фарм» продала «Vaxigrip tetra» лікарням Броварів, Дніпра, Житомира та Івано-Франківська за найоптимальнішою ціною – 252 грн/доза. 

А от найвищу ціну – 499 грн/доза, довелося заплатити за придбаний товар Переяслав-Хмельницькому центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Загалом медзаклад замовив вакцини на 19,96 тисячі гривень. Постачальник – засноване у 2017-му році ТОВ «Астрея Фарм» Євгенія Краснопольського і Юлії Спальвіш, яким також спільно належить ТОВ «Бізнес центр «Фармація».  Власне в аптеці «Астрея Фарм» відповідної вакцини наразі вже не лишилося, однак нам підтвердили, що у роздріб її продавали за ціною приблизно 500 гривень за дозу. У самому медзакладі підписання контракту за такою  вельми високою ціною пояснили дефіцитом вакцини на момент придбання. 

«Ми були задоволені, що взагалі щось знайшли. Самі розумієте, дефіцит товару, сезон. Тому така ціна нас влаштувала», — прокоментувала закупівлю уповноважена особа Переяслав-Хмельницького ЦПМСД Тетяна Трастовська

Дещо дешевше, по 422,05 грн/доза замовили аналогічний препарат Дитяча міська поліклініка №6 та ЦПМСД №3 Одеси. Обидва рази постачальником виявилося підприємство з Ізмаїла – ТОВ «Наталка» Ігоря та Ростислава Міхневичів. Фірму важко назвати активним учасником публічних закупівель. З моменту запровадження Prozorro «Наталка» отримала всього 27 замовлень на 346 тисяч гривень. 

Не набагато кращу ціну – 420 грн/доза, для «Черкасиводоканал» запропонувало місцеве ТОВ «Аптека «Аніта» Інни та Анатолія Дробишів. На зараз вакцини в наявності у підприємства також немає. Як повідомили нам за контактним номером телефону аптеки, усю продукцію реалізували ще до кінця 2020 року. 

Останнім постачальником, що продавав  «Vaxigrip tetra» за ціною вище чотирьох сотень гривень, є ТОВ «Іва-Фарм» з Івано-Франківська. Місцева центральна клінічна лікарня за кожну дозу вакцини виклала по 407 гривень. Власниками фірми вказані Микола Данилюк, що балотувався до Франківської міськради у 2015-му році від партії «Воля», а також підприємці Іван Венгринюк і Богдан Шупенюк.

GC Flu

Продукція біофармацевтичної корейської компанії Green Cross Corporation виявилася ще популярнішою у замовників, що купували вакцину від грипу для боротьби з COVID-19, ніж французький аналог. З вересня по січень включно вони витратили на «GC Flu» 3,06 мільйона гривень. Купували при цьому три- та чотиривалентну вакцину, тобто таку яка призначена для вироблення імунітету від трьох та відповідно чотирьох штамів грипу.

Понад половину від загальної суми – 1,53 мільйона, виклав за препарат запорізький Центр первинної медико-санітарної допомоги №2. Це єдиний замовник який купив одразу два види «GC Flu» – тривалентну за 203,15 грн/доза, а чотиривалентну за 225,87 грн/доза. Власне саме такою й була середня на ринку на відповідний препарат.

Найдешевшу ціну за тривалентну вакцину – 201,16 грн/доза, вдалось отримати від ТОВ «БАДМ-Б» столичному медзакладу – ЦПМСД №2 Святошинського району. Звіт про підписання відповідної угоди з’явився у Prozorro 22-го жовтня. А вже за тиждень те ж ТОВ «БАДМ-Б» поставило аналогічний препарат Бобринецькій центральній районній лікарні, однак дорожче своїх попередніх пропозицій — по 231,33 грн/доза. 

Проте були ціни й повищі. На початку грудня два комунальні підприємства з міста Кремінне Луганської області домовились про поставку 8 доз вакцини по 244,02 гривні за кожну. Продав товар вище середньоринкової ціни Відокремлений підрозділ «Центральна районна аптека №49» КП «Луганська обласна «Фармація північ» під керівництвом Катерини Літвінової. 

Цікаво, що Тетяна Андрійчук, дружина гендиректора медзакладу, який власне й купив «GC Flu» дорожче, працює в Кремінській багатопрофільній лікарні, де за сумісництвом фармацевтом раніше працювала й вже згадана Катерина Літвінова. 

Найбільше ж за дозу вакцини довелось платити Жовківській центральній районній лікарні. ПП виробничо-комерційна фірма «Скайінвест» за корейську продукцію виставила ціну 248,46 грн/доза. Тоді йшлося про чотиривалентну вакцину, однак інше підприємство, ТОВ «Зайдекс УА», продавало таку саму по 225,87 грн/доза. Водночас за місяць після цього «Скайінвест» продало тривалентну вакцину на Волині за цілком середньоринковою ціною 203,5 грн/доза.

Власником, а заодно й директором компанії є депутат Кам'янка-Бузької районної ради від «Громадянської позиції» Володимир Скіпчак. «Скайінвест» є надзвичайно активним учасником публічних закупівель. Початку 2020 року фірма встигла отримати бюджетних замовлень на 145,66 мільйона гривень. 

 

Звісно, шалений попит на вакцини проти грипу в період, коли вже звичний для українців епідсезон припав на пік росту захворюваності на коронавірус, зіграв свою роль – замовники не надто жваво шукали економічно вигідніші пропозиції. Чимало скористались можливістю закупити те, що є, проігнорувавши навіть поверхневий аналіз ринку. А це своєю чергою підводить нас до тези – далеко не все потрібно включати до переліку товарів, робіт та послуг, що можна купити за ковідною процедурою. Адже економити бюджетні кошти у нас зазвичай починають тоді, коли вони уже закінчуються.


Переглянути дані.


Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Хто заробляє на коронавірусі

Деякі підрядники торгують з державою лише на закупівлях COVID-19. Хто з них заробив найбільше та що відомо про ці компанії.

29.03.2021 13:00

Вирішувати, що купувати для лікування коронавірусу, мають медики

Розмова з головним лікарем опорної лікарні в Кропивницькому про забезпечення, процедуру COVID-19, страхування і вакцинацію.

19.03.2021 10:00

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання