Хто заробляє на коронавірусі

29.03.2021 13:00

Уже понад рік замовники мають змогу без проведення конкурентних торгів купувати товари, роботи і послуги, необхідні для боротьби з  COVID-19. Ба більше, вартість замовлення також ніяк не обмежується, що дозволяє проводити мільйонні закупівлі за лічені години. Думки про поточний стан процедури і її майбутнє різняться навіть у постачальників. Водночас, такою можливістю не могли не скористатись й ті фірми/ФОПи, які до цього не були знайомі з бюджетними замовленнями, публічними закупівлями та системою Prozorro. 

На 21 березня підрядників, які працювали лише з ковідними закупівлями, назбиралось аж 1809 — це понад 14% від загальної кількості бізнесів, які бодай раз продавали щось за цією процедурою. Загалом суто ковідні постачальники підписали контрактів на суму 874,8 мільйона гривень. Зауважимо однак, що частину цих замовлень так і не виконали, а відповідні договори – розірвали. 

Тим не менш, серед тих, хто встиг успішно виконати отримані замовлення, опинились як фірми-новачки, так і ветерани з десятком років досвіду. Із першою п’ятіркою успішних українських «суто ковідних підрядників» ми вас сьогодні і познайомимо.

Одесити зі зв’язками

Найбільшу суму угод серед тих підрядників, які працювали лише за процедурою COVID-19, встигло отримати одеське ТОВ «Фармкю», зареєстроване в січні 2020 року. Загалом з моменту створення фірма підписала 17 контрактів, проте 5 з них зрештою розірвали. Причина – відсутність фактичних видатків замовника. Тож станом на 21 березня підприємство мало чинних договорів на суму 35,52 мільйона гривень.

Своє найбільше замовлення ТОВ «Фармкю» отримало від Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф. За 22,09 мільйона гривень фірма зобов’язалась поставити 502 кисневі концентратори HG5-WN-NS. Ціна одного приладу – 44 тисячі гривень, що загалом відповідає середньоринковим показникам. 

Крім того, одесити продавали замовникам рідної області та Івано-Франківщини медикаменти і засоби індивідуального захисту. 

На момент написання матеріалу єдиним власником, а заодно й директором ТОВ «Фармкю» значилась Олена Лалудова, колишня заступниця директора КП «Одесаоблфарм», яке спеціалізується на реалізації фармпродукції.  Вона замінила попередню очільницю фірми, її засновницю Юлію Кравченко, 20-го листопада 2020 року. 

Цікаво, що за даними держреєстру, розмір внеску до статутного фонду товариства, зроблений пані Лаудовою, складав 300 тисяч гривень. Однак у деклараціях екс-працівниці комунального підприємства за останні декілька років відсутні дані про будь-які заощадження, які могли б бути використані як внесок. 

Постачальник для МВС

Засноване у жовтні 2018-го року ТОВ «Ренесанс шерс» має доволі цікаву історію власної присутності в Prozorro. Фірма отримала 9 ковідних контрактів на загальну суму 33,46 мільйона гривеньПри цьому всі вони були підписані зі структурами МВС в період з 16-го по 30 грудня 2020 року. Замовниками стали Департамент патрульної поліції та Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України — вони придбали респіратори, одноразові рукавички та антисептичні засоби. 

Наразі єдиним власником фірми є Леонід Слобода, прописаний у селі Озеро Рівненської області. Підприємцеві також належать ТОВ «Діктета» і ТОВ «Юкоо», що спеціалізуються на охоронній діяльності. 

Що ж до «Ренесанс шерс», то фірма за свою недовготривалу історію встигла змінити не лише декількох власників, а й назву.  Зареєстроване у 2018-му році як «Неотон-плюс» підприємство належало адвокату Станіславу Пасько. У грудні 2020-го року, якраз напередодні підписання ковідних контрактів з МВС, фірма змінила власника. Ним став нікопольчанин Юрій Кузьмінов. При цьому підприємство продовжило користуватись контактним номером телефону +380682917231, який також є робочим для низки фірм згаданого Станіслава Пасько.  

Вже на початку березня 2021-го року ТОВ «Неотон-плюс» змінило назву на «Ренесанс шерс» та востаннє, принаймні наразі, поміняло власника. Тепер це Леонід Слобода. 

Старожил

А от наступного підрядника, який має 8 виконаних ковідних замовлень на 22,08 мільйона гривень, новачком не назвеш. Першим власником створеного ще в 1999 році дніпровського ТОВ «Науково-виробниче підприємство Укроптмед» була Всеукраїнська Асоціація працівників підприємств по виготовленню та реалізації окулярної оптики «Укроптика». Через рік її замінили Геннадій Падалко і ТОВ «Здоров’я і екологія», а в 2008-му році фірма перейшла до Рити Пістунової, яка й до сьогодні значиться єдиним власником «НВП Укроптмед». Окрім того, підприємиця зареєстрована як ФОП, що спеціалізується на оптовій торгівлі фармацевтичними товарами, а також має у власності створене в квітні минулого року ТОВ «Виробниче підприємство Укроптика».

Єдиним замовником «Укроптмпеда» виявилась Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України», якій фірма поставила засоби індивідуального захисту, медобладнання, витратні матеріали і діагностичні засоби, необхідні в роботі лабцентру. У липні минулого року видання «Наші гроші» вказувало на те, що свої поставки «Укроптмед» здійснював за цінами, вищими за середньоринкові. 

Успішний новачок

Наймолодшим учасником, та ще й з найбільшою географією замовників у нашому рейтингу, стало столичне ТОВ «Оламед». Зареєструвавшись у червні 2020 року, фірма вже встигла підписати 18 контрактів з бюджетними організаціями в 7 регіонах України. Загальна вартість замовленого товару – 18,06 мільйона гривень. А купували в «Оламед» концентратори кисню, ШВЛи, монітори пацієнта та інше. 

Попри те, що засновником підприємства є черкащанка Ольга Колос, контактний номер ТОВ «Оламед» співпадає з номером ТОВ «Акробат груп», яке зареєстроване у Хмельницькому на Вадима Ловчицького. А от за однією адресою з «Оламед» прописані ще дві київські фірми – ТОВ «Ларко юкрейн» данця Ларсена Йоргена та ТОВ «Агросхідрпо Оіл» жительки Дніпра Аліни Майко.

Політичний слід

Лише одне замовлення має у своєму активі ТОВ «Будівельна компанія Карпати-Л», яке й закриває наш рейтинг 5 найуспішніших суто ковідних підрядників. Лише два з половиною тижні тому, 10-го березня 2021 року підприємство отримало своє перше замовлення. За реконструкцію корпусу інфекційного відділення Тячівської районної лікарні №1, яку підрядник має завершити до кінця поточного року, фірма отримає 17,66 мільйона гривень. Цікаво й те, що своє замовлення «Карпати-Л» отримали за місяць після зміни власників. У лютому 2021 року фірма перейшла до Олександра Москаля, прописаного селі Грушово Тячівського району, який до цього працював у компанії інженером. Минулоріч молодий  підприємець балотувався до Тересвянської селищної ради від партії «Рідне Закарпаття» нардепа Роберта Горвата, однак голосів для перемоги забракло. Від цієї ж політсили у 2020-му до Закарпатської обласної ради було обрано Федора Яриніча, головного лікаря вище згаданої Тячівської районної лікарні №1.

Попередніми власниками, які власне й заснували «Будівельну компанію Карпати-Л» у грудні 2010 року, було подружжя Ольги та Андрія Лукачів. Останній у 2020-му планував за підтримки вже згаданого «Рідного Закарпаття» стати міським головою Мукачева, однак голосів вистачило лише на те, аби бути обраним депутатом Мукачівської міської ради. Проте в регіоні Лукача знають як впливового підприємця, власника ТОВ «Пап-бар Дублін», ТОВ «Закарпатбуд сервіс», ТОВ «Закарпатбудтрейд», ТОВ «Закарпатбудпостач», ТОВ «Карпати-інко», ТОВ «Інвест компані 1». Крім того, родині Лукачів належить мережа супермаркетів «Алма». 

 

Коронавірусні закупівлі допомогли залучити до співпраці з державою більше бізнесу, який раніше не брав участі в жодних інших закупівлях. І це важливо, щоб вчасно забезпечити медзаклади та інші установи всім необхідних для подолання вірусу. Тільки от замовникам при цьому варто уважно вибирати, кому вони все-таки віддають свої замовлення. Адже від оптимальності ціни та якості товарів, робіт чи послуг, а також надійності постачальника залежать людські життя. 

Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Комунальники проти коронавірусу

Більшість бюджетних установ для боротьби з коронавірусом витрачає кошти, однак деякі комунальні підприємства, навпаки, заробляють.

17.03.2021 09:00

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Важкі транквілізатори проти коронавірусу

Ми продовжуємо досліджувати закупівлі різних препаратів за процедурою COVID-19. Як і навіщо купують Галоперидол для лікування пацієнтів з коронавірусом.

26.02.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання