Важкі транквілізатори проти коронавірусу

26.02.2021 10:00

Антипсихотики, які ще називають важкими транквілізаторами, пригнічують надмірну активність нервової системи. Їх використовують, щоб усунути симптоми порушень емоційного стану: марення, галюцинацій, психозів, агресивності. Чи потрібні для лікування коронавірусної хвороби такі препарати?  Як виявилось – зайвими не будуть. Принаймні такі висновки можна зробити після аналізу коронавірусних закупівель препаратів з міжнародною непатентованою назвою Haloperidol. Таких медзаклади країни замовили загалом на чверть мільйона гривень. 

Медики пояснюють, що помірне використання Haloperidol стабілізує психічну діяльність пацієнтів та може припиняти галюцинації і нав’язливі стани пацієнта. Окрім застосування при маніях, параноїдальних психозах та загальних психічних проблемах, препарат також призначають при занепокоєнні та збудженні у пацієнтів літнього віку, а також при дитячих поведінкових розладах. Коронавірус можуть підхопити й пацієнти, що вже мають певні захворювання, та й стресовість ситуації додасть підстав для використання препарату. Тож зрозуміти загальні підстави для закупівлі Haloperidol можна. 

Та все ж, чи настільки значна ця потреба, щоб включати препарат до переліку товарів, робіт та послуг, які можна закуповувати за процедурою COVID-19, тобто без аукціону? Тим паче, що, як покаже подальше дослідження, найбільше замовляють ліки далеко не опорні лікарні, що спеціалізуються на лікуванні пацієнтів з коронавірусом. Питання скоріше є риторичним. Однак про все по черзі. 

Галоприл

Найбільше за коронавірусною процедурою замовники купували препарат «Галоприл» виробництва ТОВ «Харківське фармацевтичне підприємство «Здоров'я народу». Попри харківську прописку, засновниками фірми значаться «ZN UKRAINE LIMITED», зареєстроване в Белізі, та «ZN KIEV LIMITED» з Вірґінських островів. А от бенефіціари – кіпріотки Елена Андреу та Елені Анастасіу. Підприємство, наряду з ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», ТОВ «Дослідний завод «ГНЦЛС» і ТОВ «Фармекс Груп» входить до групи компаній «Здоров’я».

Що ж до обсягів замовленого товару, то його загалом придбали на суму трохи більше 199 тисяч гривень. А от розліт цін доволі суттєвий: від 73 до 110 гривень за упаковку з 10 ампул по 1 мл в кожній та з дозуванням 5 мг/мл. У більшості ж випадків «Галоприл» купували за ціною приблизно 80 грн/уп.

Найдешевше, ще в квітні минулого року вдалося придбати препарат Першотравенській міській лікарні. За ціною в 73 грн/уп. його продало Спільне Українсько-Естонське підприємство у формі ТОВ «Оптіма-фарм, ЛТД». Компанія входить до бізнес-групи двоюрідних братів Андрія та Богдана Губських. Останній є екснардепом чотирьох скликань, що починав у «СДПУ(о)», а закінчував депутатську кар’єру в «Батьківщині». 

А от трохи дорожче – 74,73 грн/уп, продало «Галоприл» Харківському міському перинатальному центру ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», яке, нагадаю, входить в одну бізнес-групу з безпосереднім виробником медикаментів. 

Найдорожче ж обійдеться препарат Херсонському обласному територіальному центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф. Відповідно до умов підписаного 3-го лютого контракту, ціна однієї упаковки «Галоприлу» складатиме 110 гривень. Варто зауважити, це значно дорожче за ціни, за якими можна купити відповідний розчин для ін’єкцій у херсонських аптеках.  Продало херсонцям товар місцеве ТОВ «Херсон фарма-опт» Елеонори Хладикової. До слова, це не єдина медпоставка цієї компанії за найвищими цінами. У вересні «Наші гроші» дослідили продажі 70%-го етилового спирту і  виявили, що саме ця фірма торгувала ним в півтора раза дорожче середньоринкової ціни. 

Ціну на «Галоприл» замовник пояснив нам великою кількістю препаратів в одному контракті та його загальною вартістю, що відповідає ринковій. А от потребу в самому препараті аргументували наявністю пацієнтів з COVID-19, яких доводиться транспортувати до опорних лікарень в різних, зокрема психічних станах. 

«Є такі хворі, які перебувають на диспансерному обліку у психіатра. І в них також виявляють підтверджений COVID-19. А наша функція – транспортувати таких пацієнтів, навіть якщо вони перебувають у стані нервового збудження. Тому інколи без таких препаратів не обійтись», – наголосив директор медзакладу Микола Кутюк.  

Дещо нижчу ціну – 96,73 грн/уп, виставило ТОВ «Подорожник Вінниця» Олександра Федечка Гайсинській центральній районній лікарні. І закриває ТОП-3 найдорожчих постачальників ТОВ «Томаш», яке активно попрацювало у Харкові. Харківський геріатричний пансіонат ветеранів праці сторгувався на поставку «Галоприлу» за 91,7 грн/уп, а Харківська обласна клінічна наркологічна лікарня – за 90,4 грн/уп. Прикметно, що останній заклад витратив на препарат трохи менше половини загальної суми, яку всі замовники витратили на «Галоприл» - 90,4 тисяч гривень з 199 тисяч. І це при тому, що лікарня не належить до опорних. Ба більше, як повідомив головний лікар медзакладу Віктор Слюсар, до сьогодні серед пацієнтів закладу не було зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус. 

Отже, лікарня просто скористалася можливістю цілком законно уникнути проведення  конкурентних торгів та замовити у вибраного в ручному режимі замовника. 

Що ж до підрядника, то власником ТОВ «Томаш» в держреєстрі вказана кіпрська фірма «SALDUS LTD», а от керівником – Олексій Томаш, який окрім фармбізнесу входить до президії вітрильної федерації Харківської області. 

Галоперидол-ріхтер

Меншою популярністю у замовників користувався дещо дорожчий за український аналог препарат «Галоперидол-ріхтер» виробництва угорської транснаціональної корпорації «Gedeon Richter plc». Замовляли його стільки ж разів, що і «Галоприл», однак загальна сума поставки виявилась вдесятеро меншою. Для більшості медзакладів ціна на препарат складала 73 гривні з копійками за упаковку з 5 ампул по 1 мл в кожній та з дозуванням 5 мг/мл. Отже, при загальній меншій вартості упаковки замовник отримував удвічі менше самої рідини для ін’єкцій. 

Таких суттєвих коливань цін, як на закупівлях «Галоприлу», тут не відбувалось, однак свої рекордсмени теж були. 

Дві з трьох найдешевших пропозицій – 67,75  і 72,5 грн/уп., отримала Сокальська центральна районна лікарня від ПП виробничо-комерційна фірма «Скайінвест». Підприємство належить депутату Кам'янка-Бузької районної ради від «Народного руху України» Володимиру Скіпчаку. До слова, фірма доволі успішно працює з бюджетними замовниками на Західній Україні. Лише на коронавірусних закупівлях «Скайінвест» вдалось отримати замовлень на понад 58 мільйонів гривень. 

А от найдорожчу ціну в 78,78 грн/уп. довелося заплатити Шаргородській міській лікарні. Постачальником виявилося вже знайоме нам ТОВ «Подорожник Вінниця» Олександра Федечка. Це виявилась ще й найбільша партія препарату, яку закупили за процедурою COVID-19. Загалом лікарня тоді витратила на «Галоперидол-ріхтер» 3,94 тисяч гривень. Парадоксально, що вже через два тижні після цієї закупівлі Шаргородська лікарня вдруге серед інших медикаментів придбала «Галоперидол-ріхтер» у того ж постачальника. Однак цього разу ціна виявилася цілком ринковою – 73,44 грн/уп.

 

Висновки не надто втішні. Щомісячне розширення переліку товарів, які можна замовляти за коронавірусною процедурою, дає можливість не профільним закладам замовляти медикаменти в обхід закупівельного законодавства. А це своєю чергою відкриває широкі можливості для невмотивованого завищення цін та використання зайвих коштів, які могли б бути використання більш раціонально.


З даними, використаними для матеріалу, можна ознайомитися за посиланням

 

Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Хто заробляє на коронавірусі

Деякі підрядники торгують з державою лише на закупівлях COVID-19. Хто з них заробив найбільше та що відомо про ці компанії.

29.03.2021 13:00

Комунальники проти коронавірусу

Більшість бюджетних установ для боротьби з коронавірусом витрачає кошти, однак деякі комунальні підприємства, навпаки, заробляють.

17.03.2021 09:00

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: морфій

Навіщо морфій для лікування коронавірусу та скільки переплачують лікарні, коли купують його за процедурою COVID-19.

05.03.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання