Як працювати зі скаргами у проВІ

22.07.2021 11:00

Професійний модуль дозволяє глибоко вивчати всі грані й елементи сфери публічних закупівель — звісно, і оскарження тендерів до АМКУ. Нещодавно ми оновили функціонал для аналізу скарг, тож розповідаємо, як ним тепер користуватися та які основні зміни відбулися. 

Зараз усі дані про скарги систематизовано й представлено за допомогою 48 показників (полів). Їхній детальний опис ви знайдете за посиланням. А нижче наводимо декiлька прикладiв та особливостей використання показників по скаргах. Вони допоможуть вам вдосконалити навички аналізу закупівель у проВІ.

Що змінилося 22 липня 2021 року? Відтепер скарги одразу відділені від вимог (вам більше не потрібно робити це вручну), усі показники мають україномовні назви. Крім цього, з’явився 21 новий показник, а деякі зайві, які дублювали інформацію, ми забрали з модуля. Для аналізу вимог поки залишилися 2 показники: “К-сть вимог у лоті” та “К-сть вимог без відповіді”. 

ID Скарги

Що змінилося 22 липня 2021 року? Тепер не потрібно вручну відділяти скарги від вимог за допомогою показника “Тип скарги тендера”. Ми видалили його з модуля. Завдяки цьому вдалося зробити роботу зі скаргами більш зручною та логічною, оптимізувати модель даних та трохи прискорити роботу модуля.

Для підрахунку кількості скарг варто використовувати ID Скарги та додаткову функцію Distinct. Вона потрібна, щоб запобігти задвоюванням, тобто щоб система не рахувала ті самі ID декілька разів. 

Звідки беруться ці задвоювання? Проблема полягає у тому, що деякі скарги подаються на конкретний лот, а не на закупівлю в цілому. Якщо в тендері 10 лотів, то скарга, подана на весь тендер, буде автоматично подана на всі його лоти 

Уявімо ось таку табличку:

Тут ми бачимо 20-лотову закупівлю. Скаргу подали саме на рівні тендера, тому вона розповсюджується на всі лоти. 

Використання Distinct у функції агрегування Count (Distinct [ID скарги]) не дасть нам помилитися під час підрахунку унікальної кількості скарг. 

Щоб ідентифікувати скарги, які бізнес подав на весь тендер загалом, вам знадобиться  показник “Чи на рівень лота подана скарга”. Він бінарний і відповідає на поставлене запитання: 0 = Ні, 1 = Так.

Кількість скарг (саме їх, без вимог) також можна порахувати за допомогою Конструктора. Тут серед списку показників є “Кількість скарг”.

Чи переміг скаржник

Що змінилося 22 липня 2021 року? Ми додали новий показник “Статус скаржника у лоті”, який відображає долю скаржника у закупівлі.

Поле “Статус скаржника у лоті” вказує, ким став скаржник у межах лота. Ви можете з легкістю дізнатися, чи вдалося скаржнику перемогти та чи взагалі він брав участь у закупівлі.

Ба більше, завдяки поєднанню полів “Статус скаржника у лоті” та “Скаржник | Код скаржника” ми можемо порахувати кількість скарг, що припадає на скаржників, які: 

  • скаржилися і перемогли на закупівлі
  • скаржилися на лот, у якому брали участь (однак не перемогли, або ж якщо результатів торгів ще немає)
  • скаржилися, хоча не подавали пропозицій

Під час роботи зі скаргами потрібно пам’ятати, що такі сутності як Скаржник та Учасника також ID Скарги та Учасник не пов’язані між собою у структурі даних. Це логічно, адже в Prozorro повно прикладів, коли скаргу на лот чи тендер подав не учасник закупівлі. Скаржник та Учасник — це дві окремі “ролі”. Саме тому не варто рахувати кількість скарг на Учасника адже такий обрахунок може призвести до неправильних результатів. 

Ще один важливий момент — щодо поля “Статус скаржника у лоті”. Цей показник прив’язується до поточного статусу скаржника у лоті. Тому якщо ви хочете подивитися скарги всіх, хто брав участь у лоті, вам потрібно врахувати обидва статуси активних учасників (“Брав участь у лоті” + “Переміг у лоті”).

Посилання на Скаргу

Що змінилося 22 липня 2021 року? Ми додали нове поле “Посилання на скаргу”.

Ви можете додати до своєї таблиці поле “Посилання на скаргу”Воно представлене у вигляді посилання на Prozorro, де ви можете перейти саме до тієї скарги, яка вас цікавить. 

Тільки пам'ятайте, що структура вашої таблиці має передбачати логічне узгодження вимірів та виразів. Тобто колонки таблиці мають передбачати існування посилання. Так, наприклад, таблиця із колонками “ID скарги” та “Посилання на скаргу”  самодостатня та буде нормально працювати. 

А ось таблиця з колонками, наприклад, “Товар” та “Посилання на скаргу” не спрацює. Адже не визначено, на яку саме скаргу треба сформувати посилання. 

Наведемо декілька прикладів використання цього поля: 

  • Якщо ви готуєте таблицю для вивантаження і подальшої роботи з даними в різних табличних процесорах, можна просто додати поле “Посилання на скаргу”  до вимірів чи виразів вашої таблиці. 

Ви можете додати це поле як Вираз, використовуючи правила формування активних посилань. Тоді у вас буде змога використовувати значення цього поля як гіперпосилання та переходити на необхідні скарги прямо з проВІ.  Наприклад, ви можете застосувати ось таку форму запису Виразу: [Тип скарги]&''&[Посилання на скаргу].  

Щоб посилання стало активним, не забудьте змінити в налаштуваннях Виразу тип відображення на посилання.

Детальніше про те, як створювати активні посилання у проВІ, ви можете прочитати в спеціальній інструкції на цю тему.

Зміна у додатках етапу закупівель ProBI Prozorro

Із кінця квітня 2023 року в модулі ProBI змінюються додатки, що стосуються етапу закупівель.

26.04.2023 08:57

Понад 1,2 млн зайвих робочих годин на рік: про витрати бюджетних грошей звітують у три різні системи

Звітування про виконання одночасно на Prozorro, у Spending і Держказначейство обтяжує замовників. Водночас якість цих даних залишає бажати кращого. Як виправити ситуацію? 

21.12.2022 13:04

Шаблони об'єктів в репозиторії проВІ

Додали декілька базових об'єктів-шаблонів у репозиторій додатка за 2 останні роки в професійному модулі аналітики

02.12.2021 09:00

Як користуватися проВІ після оптимізації

Розповідаємо, що змінилося в професійному модулі аналітики і як це на вас вплине

09.11.2021 09:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання