Зміна у додатках етапу закупівель ProBI Prozorro

26.04.2023 08:57

Із кінця квітня 2023 року в модулі ProBI змінюються додатки, що стосуються етапу закупівель. А саме:  

1. Ми прибрали з моделі даних додатків етапу закупівель таблиці, що містять дані про договори. Натомість створили для них окремий додаток.

Таке рішення необхідне, оскільки в Prozorro вже є закупівлі, де на один лот припадає декілька договорів. А це ламає загальну концепцію модулів аналітики «один лот = один договір». Оптимізація моделі даних також позитивно вплине на стабільність та швидкість роботи додатків етапу закупівель. 

Щоб модуль на втрачав функціональності, ми створили окремий додаток із договорами, що містить інформацію про всі контракти в Prozorro. Там є показники, що відображають інформацію про стан та кількість договорів для кожного лота. 

Така зміна впливає на побудову базових користувацьких формул. 

Розглянемо простий приклад. Раніше у додатках етапу закупівель кожен договір мав окремий запис у моделі даних. Щоб подивитися кількість договорів, ми використовували функцію Count([Ідентифікатор договору]) — тобто рахували кількість ідентифікаторів договорів:

Після оновлення таблиці із даними про договори зникли з додатків. Натомість ми створили показники на рівні кожного лота, що відображають дані про кількість договорів лота, статуси та суму договорів лота тощо. Оскільки кількість договорів лота тепер виражена числом, щоб побачити загальну кількість договорів у вибірці, нам потрібно порахувати суму цих чисел, використовуючи відповідний показник. Тож формула буде виглядати так: Sum([Кількість договорів лота]).

Також через те, що договори, що пов'язані із лотом, можуть перебувати в різних статусах, ми замінили показник «Підстатус договору» у додатках етапу закупівель на показник «Статус договорів лота». Він тепер може набувати значень: Активні, Виконані, Розірвані, Декілька статусів (наприклад, якщо один із договорів лота був виконали, а другий — розірвали). 

Щоб можна було побачити кількість договорів лота у різних статусах на рівні кожного лота, ми створили спеціальні показники: «Кількість активних договорів лота», «Кількість виконаних договорів лота», «Кількість розірваних договорів лота». Вони розраховуються для кожного лота і виражені цілим числом. Раніше для підрахунку кількості активних договорів ми використовували формулу Count(<{[Підстатус договору]={«Активний»}}>[Ідентифікатор договору]), тобто рахували кількість Ідентифікаторів договору, що перебувають у статусі «Активний». А тепер потрібно буде рахувати суму договорів, що перебувають у відповідному статусі: Sum([Кількість активних договорів лота]).

Оскільки тепер на один лот може припадати декілька договорів, то й опублікувати їх можуть не одночасно. Тому ми змінили показники, пов’язані з датами, такі як «Дата публікації договору». Тепер на рівні лота можна подивитися дати публікації першого та останнього договорів лота. Якщо в лоті лише один договір, то ці дати будуть однакові.  

Також через те, що в одного лота може бути кілька договорів, змінюється і поведінка самого лота. Якщо раніше ознакою наявності договору у закупівлі був статус лота «Завершено лот закупівлі», то тепер опубліковані договори можуть бути і в активних лотах. «Завершений лот» перестав означати, що по закупівлі опублікували всі заплановані договори. Тож тепер «Підстатус лота» може набувати таких значень:  

  • Активний лот. Немає опублікований договорів;
  • Активний лот. Частину договорів опубліковано — якщо у лоті має бути кілька договорів, частина яких вже опублікована, а частина — тільки буде;
  • Завершено. Неуспішний лот; 
  • Завершено. Скасовано лот;
  • Завершено. Всі договори опубліковано; 
  • Завершено. Частину договорів опубліковано — якщо у лоті мало було бути кілька договорів, але не всі з них були і будуть опубліковані.

Повний перелік змін у показниках етапу закупівель дивіться тут.

2. Зменшили кількість листів.

У межах оптимізації професійного модуля ми прибрали з додатків етапу закупівлі застарілі, неактуальні, незатребувані та занадто важкі листи. Тож із 26 квітня в додатках етапу закупівель ProBI Prozorro залишаються листи: Відбори, Тендери, Організатори, Учасники та Конструктор. 

Інструкцію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Публічні закупівлі були неготовими до війни

Які проблеми виникли після повномасштабного вторгнення, і як нам більше такого не допустити.

05.12.2022 10:22

Наскільки видимими залишилися закупівлі

Закупівлі вивели з-під Prozorro, тож ми спробували оцінити, скільки даних перестали бачити. 

06.06.2022 18:59

Як користуватися проВІ після оптимізації

Розповідаємо, що змінилося в професійному модулі аналітики і як це на вас вплине

09.11.2021 09:00

Аналіз предметів лота у proBI: додаток lotitems.qvw

Інструкція з користування додатком для аналізу предметів лота у професійному модулі аналітики BI Prozorro.

09.08.2021 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання