Як розпізнати змову на основі аналізу тендерної документації

22.05.2017 18:54

За останній місяць на нашому порталі залишили безліч відгуків про антиконкурентні узгоджені дії учасників (змови). Поговоримо більше детально про виявлення фактів, які підтверджують змову і куди з ними бігти.

Усім добре відомо, що для проведення відкритих торгів у процедурі має взяти участь мінімум два учасники. Здавалось би, така норма Закону сприяє підвищенню конкуренції і, як наслідок, збільшенню економії. Але, на жаль, не для українських реалій.

Часто учасник, який має намір перемогти у закупівлі, створює ще одну підставну компанію, метою якої є, так звана, підстраховка на тендері. У більш досвідчених учасників створено аж декілька таких компаній-статистів. Безумовно, вищенаведені дії є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Так як ж виявити таких учасників-статистів?

  1. Ретельно вичитувати статутні документи учасників.

Для прикладу, у закупівлі взяли участь учасники: ТОВ "ЦСО НІКРОН", ФОП "Лінник Юрій Петрович". При цьому, у статуті учасника - ТОВ “ЦСО НІКРОН” зазначено, що Засновником є Лінник Юрій Петрович, а згідно з даними ЄДР останній ще й є кінцевим бенефіціарним власником.

  1. Аналізувати назви, які присвоїли документам у складі пропозиції, зокрема, граматичні помилки у них.

Так, у закупівлях Відділу освіти Подільської міської ради взяли участь декілька ФОПів, розгляд пропозицій яких наштовхує на думку щодо підготовку цих документів однією людиною. Зокрема, у тендері взяли участь троє учасників фізичних осіб - підприємців, які подали пропозицію в один день (04.04.2017), документам присвоєні однакові назви зі зміною лише прізвища, а також відмову від укладення договору двоє учасників назвали “Відказ”.

  1. Проводити аналіз документів, які видаються учасникам уповноваженими органами.

Наприклад, у закупівлі Державного підприємства “Красноармійськвугілля” двоє учасників постійно брали участь лише вдвох, про що свідчать дані модулю аналітики bipro.prozorro.org. Проаналізувавши документи, дивно виглядає, що банківська гарантія видана двом компаніям одним банком одна за одною. (№ 2251 та №2252)

4. Окремої уваги заслуговують довідки у довільній формі. 

Зрозуміло, що кожна людина підготує таку довідку по-іншому, крім тих випадків, коли документацією встановлено шаблон таких довідок. Ось у тендері учасники надали ідентичні довідки на одинакових бланках. При цьому, законодавством не встановлено форми вищенаведених документів.

У разі виявлення таких фактів або ж будь-яких інших, що свідчить про наявність змови між учасниками процедури закупівлі, а також при цьому Ваші права порушено, то необхідно звертатись до територіального відділення Антимонопольного комітету України. Шаблон відповідного звернення є на порталі DOZORRO за посиланням https://dozorro.org/complaints/above/informuvannya-amku-pro-zmovu

Наголошуємо на тому, що до такого звернення обов’язково необхідно додавати докази, які підтверджують факти, а також те, що подання такої заяви є БЕЗКОШТОВНИМ.

Якщо ж Ви займаєтесь моніторингом закупівель і даним фактом змови безпосередньо не порушено Ваші особисті права, то Ви також може звернутись до територіального відділення Антимонопольного комітету України, посилаючись на п.3 ч.1 ст.36 Закону України «Про захист економічної конкуренції». При цьому, подача такого звернення є безкоштовною.

Наполегливо рекомендуємо повідомляти про виявлення таких фактів, оскільки чим більша конкуренція, тим більша економія.

Контролюйте та впливайте!

Багатомільйонні експедиції України в Антарктиду хочуть вивести у тінь

Депутат Ігор Лапін вніс до Верховної Ради законопроект, що пропонує вивести з ProZorro закупівлі для проведення антарктичних експедицій та діяльності станції "Академік Вернадський".

17.10.2018 15:52

Зміни в Законі про закупівлі: що пропонує законопроект № 8265?

З запуском ProZorro реформа не закінчилась: технічні та законодавчі зміни продовжуються

05.07.2018 15:10

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.

19.02.2018 19:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання