Як Служба автомобільних доріг у Київській області планує закупівлі

19.11.2018 11:17

В соціальних мережах нерідко публікують повідомлення про те, що ремонт дороги розпочали напередодні зими. Бачимо фото та відео того, як асфальтове покриття укладають у калюжі або на сніг. Виникає питання – чому такі роботи виконують пізно восени або взагалі – взимку? Щоб це з'ясувати, Трипільський край проаналізував договори на поточні середні ремонти доріг та плани закупівель Служби автомобільних доріг у Київській області (далі САД).

У САД Київській області 48% від загальної кількості договорів на поточні середні ремонти укладають в період з жовтня по грудень.  Можна сказати, що робота за договорами може розпочатись за сприятливих погодних умов. Але наш клімат такий, що подібні умови стабільно настають не раніше квітня. Чому ж так відбувається? Причина - у плануванні закупівель.

Як планують закупівлі

Кожна установа чи підприємство щороку формує бюджет на наступний рік. Витратна частина в ньому формується, у тому числі – за рахунок плану закупівель.  Отже, річний план закупівель фактично створюють під час розробки бюджету. І в ньому фіксується орієнтовний початок проведення процедури закупівлі.

Після того, як установа затвердила бюджет на наступний рік, вона може більш ретельно спланувати закупівлі.

Планування бюджету на наступний рік проходить наприкінці поточного року.  Затвердження бюджету часто відбувається вже на початку нового. Але все одно, вже у січні кожна організація знає свій план закупівель. Звісно, він може змінюватись залежно від фактичних надходжень коштів та інших чинників. Але основне – вже відоме. Тобто, вже на початку року організація знає коли приблизно і що буде купувати. Якщо закупівлі певного виду робіт є основою діяльності організації – і поготів!

Непередбачуване фінансування. Незаплановані закупівлі

У випадках з закупівлями ремонтів доріг можуть виникати непередбачувані обставини. Наприклад, у фінансуванні. Так, у вересні 2015 року, Кабінет міністрів України (далі – КМУ) затвердив постанову №726. Згідно з цією постановою, коли митні надходження перевищують планові показники, частина цих коштів перераховується на виконання ремонтів дорожнього покриття. Порядок спрямування цих коштів затверджений кабміном. Сума розраховується за спеціальною формулою. Передбачити суму фінансування за таких умов – майже неможливо. Інформацію про те, чи є фінансування і у якому обсязі надають до  числа кожного місяця.

Так, пункті 4 Порядку спрямування зазначено наступне: «Казначейство повідомляє до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом, обласним та Київській міській держадміністраціям і Укравтодору про суми фактичних надходжень митних платежів за звітний місяць та індикативних показників надходжень митних платежів, встановлених ДФС на звітний місяць для відповідної митниці та в цілому в Україні. У разі перевиконання у звітному місяці загального обсягу показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, Казначейство забезпечує перерахування 50 відсотків суми перевиконання до спеціальних фондів відповідних обласних бюджетів та бюджету м. Києва до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, в обсягах, визначених відповідно до формули, зазначеної у пункті 3 цього Порядку».

Але є  дороги, фінансування яких стабільне і фінансується з інших джерел.

Завчасно відоме фінансування. Передбачувані закупівлі

Кабінет міністірів України щорічно затверджує суми фінансування ремонтів дорожнього покриття з переліком доріг, на які передбачено фінансування. Так, розпорядженням КМУ № 14-р  від 18 січня 2017 р. був затверджений розподіл коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування».

Таким чином, принаймні, частину закупівель ремонтів доріг можна спланувати заздалегідь. Натомість, якщо проаналізувати плани закупівель  САД у Київській області на 2017 рік, 97% закупівель ремонтів доріг оголошуються майже одночасно з публікацією плану – в той самий місяць. Ми знайшли всього 4 пункти плану, які були оприлюднені до місяця оголошення закупівлі. Це були плани на наступний місяць. Таким чином, можна стверджувати, що 100%  планів на ремонти доріг не оприлюднювались у 2017 році раніше, ніж за місяць до планового оголошення закупівлі. І це вже певна система, а не форс мажорні обставини, або непередбачуване фінансування.

Висновки

Які ж причини регулярних «осінньо-зимових» ремонтів українських доріг? Недбалість або невмотивованість виконавців або відповідальних чиновників. 

Але головний висновок полягає в іншому. Не так суттєво, чому дороги погано ремонтують, як те, що замовник, держава, не вимагає від підрядника якісного результату. В будь-якій організації, де керівництво дбає про ефективність робіт, що виконуються, не стануть довго терпіти тих, хто постійно і наполегливо працює аби як. А в даному випадку державу все влаштовує.

Тож, здається, буде доречним вже взяти і проконтролювати відповідальних чиновників на дотримання всіх норм ремонтних робіт і змусити їх відповідати за якість ремонтів. Хоча б у гарантійний період експлуатації дороги.

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

Гора сміття в селі Гора

Так виглядає результат надання послуги з вивезення органічного сміття в с. Гора, що на Київщині. Послуги, замовлення якої відбувалося з численними порушеннями.

19.12.2019 23:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання