Закупівлі по-депутатськи. Як заробляють на тендерах брати Гончарови

20.03.2018 14:43

Будівельні компанії помічника київського депутата Олександра Гончарова за менш ніж два роки виграли 106 тендерів на суму понад 115 млн грн. Замовлення у більшості випадків діставались від Дарницької райдержадміністрації. Нерідко закупівлі містили порушення, як підробка документів чи змови. При цьому роботи у більшості випадків виконувались в Дарницькому районі Києва, де мешкають виборці депутатів.

Володимир та Олександр Гончаров працюють у Київській міській раді більше трьох років. Володимир у міськраду обраний у 2014 р. і переобраний згодом від Дарницького округу №22. По сусідньому ж округу №21 пройшов його двоюріднй брат Олександр. Обидва входять в президентську фракцію “Солідарність”.

Їхній політичний успіх пов’язують з мережею будівельних магазинів “ЕпіЦентр”, де Володимир зробив кар'єру, а згодом і свого двоюрідного брата влаштував.

Олександр (ліворуч) та Володимир (праворуч) Гончарови. Фото з goncharov.in.ua

Компанії помічника

Офіційно помічником-консультантом Тарас Русінов працював з 31 грудня 2015 р. по 14 грудня 2017 р., згідно з інформацією, яку ми отримали від Київської міської ради. За даними аналітично-інформаційної системи Youcontrol, Русінов є співвласинком 5 компаній, утворених протягом 2015-2016 рр. Безпосередньо засновником є тільки однієї компанії. Інші чотири компанії, за дивним збігом обставин, до приходу Русінова не вигравала і не отримували державних замовлень.

Всього фірми до 2018 року уклали з комунальниками Києва договорів на суму майже 115 млн грн. В закупівлях ми зафіксували підробку документів, змови та відверте підігравання Дарницької РДА. 

Покажемо кілька подібних прикладів.

Реконструкція стадіонів компаніями без досвіду

Почнемо з найбільшої закупівлі.  Управління освіти Дарницької РДА оголосило торги по двох лотах у вересні на реконструкцію стадіонів біля шкіл на вулицях Здолбунівська та Княжий Затон. Загальна сума - 84 млн грн. 

Реконструкція шкільного стадіону школи №111 на вул. Здолбунівська

План реконструкції стадіону на сайті Володимира Гончарова

Цікаво, що на території школи на вул. Здолбунівській Володимир Гончаров розмістив свою громадську приймальню.

Реконструкцію стадіонів в Київраді проштовхнув Володимир Гончаров у 2016 р., як член Постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Пропозиції на тендер, оголошений влітку 2017 року, подали дві фірми. Одна Тараса Русінова “БК “Будівельна столиця”, друга його бізнес-партнера Ігоря Файвішенко “НВП “Аквасервіс”. І спокійно “поділили” перемоги в лотах з мінімальною економією.

Обидві компанії “Будівельна столиця” та “Аквасервіс” мають чимало спільного, а власники є знайомими бізнес-партнерами. 

Ось кілька фактів про переможців: 

  • “Будівельна столиця” бере участь у торгах винятково разом з “Аквасервіс”. У серпні-вересні 2017 р. ”Будівельна столиця” роздерибанила з “Аквасервіс” 11 лотів на 72 млн грн. У більшості торгах економія була 0%, максимум - 4%. 
  • Ігор Файвішенко та Тарас Русінов є співвласниками компанії “РЖКС”
  • Офіс “Аквасервіс” розташований в сусідній з фірмою “Трівіжн” будівлі (Ярославів Вал 13/2 та Ярославів Вал 13/2б)

Досвіду виконання аналогічного договору в компаній не було. Але, на щастя, в Управлінні освіти Дарницької РДА його і не просили. 

Відтак кількарічні реконструкції шкільких стадіонів на 84 млн грн опинилися в руках компаній без досвіду.

Ось ще приклад змови цих фірм на закупівлі капітального ремонту дошкільного навчального закладу на Срібнокільській вартістю 3,3 млн грн з мінімальною економією.

Демпінг

Також в помічника Гончарова і його бізнес-партнера є ще одна пара компаній, які не соромляться приходити разом на тендери. “Центротур” Русінова та “Проектно-будівельне підприємство “Прогрес” Файвішенка. Остання у 2017 р. переїхала з Донецької області точнісінько в київський офіс “Будівельної столиці” (Русінова). Економія на спільних торгах теж коливається в межах 0-4%. Поява третього учасника змушувала змінювати тактику: демпінгувати ціни з подальшим збільшенням суми після підписання угоди.

Наприклад, у березні 2017 р. Управління капітального будівництва Дарницької РДА замовило капітальний ремонт дитсадка біля стадіону на вул. Здолбунівська. Третій гравець змусив “Центротур” опустити ціну на майже 40% до 240 тис. грн. Однак “перемоги” не сталось. 

До кінця року фінальна вартість робіт виросла на більш ніж 200% внаслідок укладення додаткових угод.

Цікаво, що будівельну компанію “Центротур” зареєстрував у 2015 р. безпосередньо Володимир Гончаров, передавши згодом Русінову і його партнерам. Протягом 2017 року фірма вигравала тендери на ремонт шкіл винятково по вулиці Здолбунівській і брала участь в тендерах тільки Дарницької РДА. 

Підробка документів

Інша компанія Русінова “ПБО “Гарант” навіть підроблювала документи заради перемоги в тендерах на майже 2 млн грн (перший і другий). Це поки єдині державні замовлення компанії. Вона їх отримала від КП “Київжитлоспецекспуатація”. Комунальники уклали договір про капітальний ремонт сходових клітинок у двох будинках на Дарниці.

У якості аналогічного договору “ПБО “Гарант” завантажив копію договору від 4 квітня 2017 р. про ремонт школи на вул. Здолунівській, укладений з Управлінням капбудівництва Дарницької РДА. Однак це неправда. В системі ProZorro немає про це жодних даних, а замовник сказав у відповідь на запит, що не укладав такого договору. Ми припускаємо, що представники “ПБО “Гарант” взяли договір закупівлі іншої фірми того ж помічника Гончарова  “Центротур”, замінивши назви фірм.

В телефонній розмові з DoZorro замовник сказав, що вимога про досвід є дуже необхідною. Але пояснити, чому ж виграла компанія без цього ж досвіду - не зміг.

Закупівлі, що пахнуть

Про один з перших тендерів компанії “Трівіжн” на початку 2017 року писав експерт DoZorro Іван Лахтіонов у матеріалі “Закупівлі, що пахнуть”

Якщо коротко, то все виглядало так: Дарницька РДА відверто пропихнула “Трівіжн” переможцем у тендері на капітальний ремонт інженерних мереж у будинку в Дарницькому районі на суму 705 тис. грн. 

Чиновники проігнорували скарги конкурентів, факти про відсутність досвіду будівельної компанії та невчасно завантажені документи, а остаточна вартість робіт майже вдвічі перевищувала від найменшої ставки. Нормальний замовник мав би злякатись такого учасника, однак не Дарницька РДА.

Змови

В закупівлях компаній помінчика Гончарова ми знайшли чимало змов. Про дві з них йшлось раніше.

Додамо тільки ще один приклад узгоджених дій учасників. Цього разу без бізнес-партнерів, а винятково фірмами Тараса Русінова. 

Це були перші торги і перша перемога для “Трівіжн”. Дарницька РДА вирішила замінити покрівлю в тій самій школі на Княжому Затоні, де зараз будується стадіон. Очікувана вартість - 400 тис. грн. Виграшна ціна 390 тис. грн, конкурент - вже згадувана інші фірма “Центротур” - зупинився на позначці 391 тис. грн (статути “Центротур” та “Трівіжн”). 

Крім того, ці компанії також “позмагались” за ремонт Дитячої художньої школи.

"Свій" Дарницький район

Компанії Тараса Русінова беруть участь тільки в київський торгах КМДА. 

62% всіх договорів укладені з Дарницькою РДА.

Будівельна компанія “Реконструкція та житлово-комунальний сервіс” (РЖКС), наприклад, взагалі "не визнає” інших замовників, окрім Дарницької райдержадміністрації. Усі виграні лоти стосуються капітального ремонту асфальту, сходових клітинок, заміни вікон навчальних закладів Дарницького району.

Політичний імідж Гончарови формують частково через громадську організацію “Будуймо разом Україну” (використовує слогани “конкретні справи” та "замість тисячі слів"‬). Організація від імені братів здебільшого проводить косметичні ремонти в будинках своїх потенційних виборців Дарницького району: утеплюють фасади будинків, встановлюють світильники, поштові скриньки, фарбують підїзди, висаджує дерева і т.п. 

Звичайно, нічого протизаконного у цьому немає. 

Однак нам здається підозрілим, що 5 молодих фірм помічника депутата з Дарницького району протягом незначного періоду регулярно вигравали (в тому числі з порушеннями) або отримали замовлення від Дарницького району. Більше того, адреси виконання замовлень часто співпадають з адресами, де живуть виборці депутатів.

Ось мапа, де відмічені адреси всіх закупівель компаній колишнього депутатського помічника (конкурентні та неконкурентні) протягом 2016-2017 років.

Про що можуть сказати наведені факти про закупівлі компаній колишнього помічника Олександра Гончарова? 

По-перше, за рахунок місього бюджету депутати набивають собі політичні бали. 

По-друге, закупівлі нерідко вигравались в брудний спосіб: з позірною конкуренцією, підробками документів, демпінгом. 

По-третє, багатомільойонні реконстркуції стадіонів виконують компанії без досвіду. Що навряд чи можна було уявити, якби не існувало домовленостей з замовником - Дарницькою РДА.

ProZorro: 670 млн грн на "чорні" офшори

Загалом на торгах ProZorro 350 компанії з бенефіціарами, зареєстрованими в “офшорних” країнах, уклали договорів на 30 млрд грн

07.10.2019 10:57

Чорнобиль у ProZorro: будівельна зона відчуження для обраних

Команда DOZORRO роздивилась публічні закупівлі для зони відчуження за останні три роки

09.08.2019 09:13

Онлайн-мапа Черкас: що купували школи і садки

Ми свторили онлайн-мапу Черкас із закупівлями шкіл та дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій заклад, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

10.10.2018 22:32

Компанії, які перемагають після реєстрації: розслідування з модулем аналітики ProZorro

Показуємо на прикладах, як шукати історії для розслідувань про фірми, які перемагають одразу після реєстрації.

12.09.2018 13:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання