Понад рік із масковим режимом: як у Prozorro закуповують медичні маски

13.05.2021 10:00

Маски вже давно стали частиною побуту для людей у всьому світі. Це чи не найпоширеніший елемент захисту від поширення коронавірусу. Їх вимагають носити у громадському транспорті, магазинах та інших публічних місцях. І звісно, медичні маски незамінні для медиків, адже вони ризикують інфікуватися COVID-19 найбільше. 


Проєкт DOZORRO стежить за закупівлями для боротьби з коронавірусом з початку пандемії. Цього разу ми дослідили, як змінювався ринок медичних масок від минулої весни до сьогодні. 

Види масок

Є кілька видів масок. Найпростіші з них — тканинні — часто саморобні, і вони захищають людину найменше. Далі йде медична одноразова маска (хірургічна). Вона зменшує поширення інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Як правило, це тришарова маска, яка має фільтр між двома зовнішніми шарами нетканого матеріалу. 

У Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують, що захисні маски хоч і не захищають від COVID-19 повністю, але знижують ризик зараження вірусом. Важливо також, що вони запобігають зайвим дотикам руками до обличчя, а це зменшує ризик занесення вірусу на слизові. Дослідження показують, що ефективність маски тим вища, чим більша дистанція між людьми. Оптимальна відстань – 2 м і більше, а не звичні вже 1-1,5 м.

Також існують респіраторні маски трьох видів залежно від рівня захисту: FFP 1, FFP 2 та FFP 3. Їх зазвичай використовують медики чи військові, які перебувають в епіцентрі подій.

На початку пандемії на вид маски звертали менше уваги — головне було прикрити нею ніс та рот. Утім, поступово підхід до цього питання змінюється. Наприклад, уряд Німеччини запровадив жорсткіші вимоги. Тепер носити просту тканинну маску в громадських місцях недостатньо — необхідно мати як мінімум тришарову хірургічну або медичну маску стандарту захисту FFP2. 

Скільки масок придбали за бюджетні кошти

Ми відібрали всі закупівлі масок з 1 січня 2020 року до 5 травня 2021 року. За цей період через Prozorro придбали 179 млн медичних масок на 685,6 млн грн. Піковими місяцями стали:

  • серпень 2020 — тоді придбали 16,5 млн штук
  • вересень 2020 — 18,1 млн штук
  • грудень 2020 — 58,2 млн штук

Як змінювалися ціни на медичні маски

До початку пандемії бюджетні установи могли спокійно купити медичні маски через Prozorro по 0,58-1,1 грн. Однак як ми всі пам’ятаємо, у березні 2020 року відбувся різкий стрибок цін. Постачальники продавали медичні маски по 10, а подекуди і по 25-27 грн за штуку.  Медіанна ціна протягом цього місяця становила 1,6-15 грн. Нагадуємо, що медіанна ціна — це та, яка знаходиться в середині загального розподілу. За її допомогою можна знайти середнє значення показника, без викривлень через випадки аномально високих чи низьких цін.

У квітні, порівняно з попереднім місяцем, медіанна ціна медичної маски зросла ще і становила вже 9,7-16,8 грн. Тоді можна було спостерігати шалений розліт цін. Найдешевші маски обійшлися у 3 грн за одиницю, тоді як найдорожчі коштували у 9 разів більше — 27 грн за одиницю. Ймовірно, таку значну різницю можна пояснити величезним попитом. Тоді ж особливо сильно зросли ризики переплат — часу аналізувати ринок не було, товару у постачальників не вистачало, і замовники були ладні платити будь-які кошти. Однак такий ажіотаж минув досить скоро. Уже в травні ціни на медичні маски почали знижуватися. Тоді медіанна ціна становила 3,0-11,8 грн. 

Таке здешевлення продовжилося і в наступні місяці. У червні медіанна ціна медичної маски становила 6-11,1 грн, у липні – 5,17-8,16 грн, у серпні – 4,07-7,53 грн, а у вересні вона впала до 3,3-6,89 грн. Ринок вгамувався, а медичні маски перестали бути дефіцитними.

Надалі медіанна ціна теж лише спадала. Наприклад, наприкінці 2020 року вона становила 2,13-3,79 грн. А у квітні 2021 вона досягла рівня вже у 1,23-1,85 грн за одиницю. І хоча медіанні ціни ще не стали такими ж, як були до карантину, ми впевнено до цього рухаємося. 

На медіанну ціну впливає і той факт, що попри те, що ринок вже давно заспокоївся, замовники продовжують купувати медичні маски без аукціонів, коли вартість угоди перевищує 50 тисяч грн. Вони мають на це право, адже маски досі є в переліку постанови Кабміну щодо закупівель COVID-19. Загалом понад 98% медичних масок замовники купили за неконкурентними процедурами (звітуванням про укладений договір, переговорною процедурою), в Е-каталозі та за запитом цінових пропозицій. Відповідно, менше 2% таких закупівель були конкурентними.  

При цьому, саме конкуренція дозволила тим замовникам, які використали відповідні процедури, заощадити бюджетні кошти. Так, наприклад, у допороговій закупівлі Територіального  центру  соціального обслуговування Оболонського району м. Києва за перемогу змагалися 14 постачальників, а ціна на маску знизилася в понад 3 рази — із 2,3 грн до 0,68 грн. Так само 14 постачальників взяли участь в закупівлі «МИКОЛАЇВГАЗ». Тоді ціна маски зменшилася  на 72% — із 2 грн до 0,68 грн. А ось ЦПМСД №1 Дарницького району м. Києва зекономив на закупівлі масок 70 тис. грн, адже ціна за одну маску під час аукціону знизилася з 4 грн до 0,4 грн. У закупівлі взяли участь 13 постачальників. 

Звісно, показник економії, який ми тільки що навели (різниця між очікуваною вартістю закупівлі та сумою укладеного договору), є досить умовним. Адже він не враховує, наскільки якісно замовник проаналізував ринок і визначив очікувану вартість закупівлі. Однак, як бачимо, у конкурентних торгах ризик завищення фінальної ціни мінімізується за допомогою боротьби між постачальниками. 

В Україні йде вже другий рік пандемії — і другий рік замовники можуть купувати медичні маски та низку інших товарів, робіт і послуг без конкурентних процедур на будь-які суми. За перші 12 місяців державні структури витратили на закупівлях COVID-19 майже 31 млрд грн. Водночас виведення таких закупівель з-під дії Закону має ризики неефективного використання коштів (переплат) та порушень у закупівлях. 

Маємо розуміти, що пандемія найближчим часом не закінчиться, і заощаджені гроші ще точно знадобляться для боротьби з вірусом. 

Одним зі способів зекономити гроші може стати внесення змін до Постанови КМУ 225. Зокрема, варто розглянути варіант закупівель за правилами конкурентних допорогів. Це буде швидше, ніж придбавати на відкритих торгах, і водночас дешевше, ніж якщо підписувати угоди напряму. Крім того, варто визначити, хто із замовників може використовувати спеціальну процедуру та детально переглянути затверджений до неї перелік. Його потрібно обмежити справді найнеобхіднішими товарами, роботами й послугами, закупівлі яких не можна спланувати. Чи належать до таких товарів наразі маски? Ми скоріше схиляємося до відповіді «ні».  

Дрони за бюджетні гроші: чи стала місцева влада купувати більше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine проаналізував, як на Prozorro у 2023 році кували безпілотники.

08.01.2024 11:30

Як у Prozorro купують дрони і захист від них: хто, скільки і за скільки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як у Prozorro купували дрони та антидронові системи з початку повномасштабної війни.

17.05.2023 10:41

Старі методи обігріву повертаються: як на Prozorro купують буржуйки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили  у 2022 році. 

21.02.2023 10:10

Prozorro без кордонів: звідки приходять іноземні учасники на українські тендери

Чи багато в українських публічних закупівлях компаній-нерезидентів, та що вони продають.

30.01.2023 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання