Як компанія священика виграла багатомільйонний тендер на Київщині

15.03.2018 13:49

Нестача місць у дитячих садках – проблема багатьох населених пунктів України. Село Гатне, що під Києвом – не виключення. Рівно рік тому, у березні 2017 року, Гатненська сільська рада отримала кошти на будівництво дитячого садка і замовила розробку проекту на виконання таких робіт. Виконавецем робіт виступив ТОВ «НДІ МІСТОБУДУВАННЯ», вартість - 804 251,95 грн.

Згідно з укладеним договором, роботи по проектуванню мали бути виконані до липня 2017 року. Проте, станом на березень 2018 року, в електронній системі закупівель відсутня інформація щодо виконання даного договору та відповідно розробки проектно-кошторисної документації.

Дивним видається те, що замовник всерівно замовив експертизу проекту, враховуючи те, що згідно пошуково-аналітичної системи 007 роботи щодо проектування були оплачені не у повному обсязі.

Такі дії замовника можуть свідчити про те, що в закупівлі щодо розробки проекту порушено процедурні питання такі, як оприлюднення звіту про виконання договору або ж підрядник-альтруїст і виконав роботи за дешевшою ціною. 

Вкінці січня 2018 року тендерний комітет  таки оголосив закупівлю на будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області на 76 млн грн.

При цьому, проектна документація, про яку ми часто згадували раніше, відсутня. Замість неї – дефектний акт (документ, який включає приблизний перелік робіт). 

Чому при будівництві потрібна саме проектно-кошторисна документація, а не дефектний акт? 

Припустімо, ви вирішили побудувати будинок. Запросили кількох прорабів для того, аби вони виконали роботи І замість того, щоб надати кресленя, перелік робіт, матеріалів, ви сказали їм приблизно таке: треба зробити стіни – приблизно  400 м2 стін, дах – приблизно 100 м2, вікна – загальна площа 60м2. Чи можна побудувати будинок на основі даних, які не включають інформацію щодо кількості мішків цементу, будматеріалів та кількості працівників, яких потрібно залучити до будівництва і відповідно платити зарплату? Однозначно – ні. Визначити вартість? Вона буде некоректною. 

Що ж відбулось на тендері?

Зрозуміло, що за таких мізерних вхідних даних, участь у тендері могли брати або відчайдухи, або ті, хто був впевнений, що у замовника не виникне питань до виконавця за будь-яких умов. 

Учасниками були три компанії: 

1. ТОВ "ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС"

2. КОНСОРЦІУМ "МАГІСТРАЛЬ"

3. ТОВ "ІСТВУД-УКРАЇНА"          

Цікавим є той факт, що  згідно ЄДР, засновниками та контролерами  ТОВ "ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС" і ТОВ "ІСТВУД-УКРАЇНА"  є одні й ті самі особи - Мельник Тарас Леонідович та Шарапова Катерина Володимирівна.

Очевидним стає те, що результати торгів були спотворені не тільки неякісним оголошенням закупівлі, а й поведінкою учасників, які були пов'язаними особами.

Вищенаведений факт абсолютно не зацікавив Замовника, який все таки підписав договір з ТОВ "ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС". Важко повірити, але це ще не всі порушення у цій закупівлі – документи, подані учасником-переможецем не відповідали загальним вимогам замовника, зокрема в частині аналогічності договорів. На підтвердження даного критерію компанія надала договір, який за складом та характером робіт не можна вважати ідентичним даній закупівлі. 

Відповідно такий учасник підлягав дискваліфікації.

Викликає здивування, як можна було допустити помилку при підготовці тендерної пропозиції тоді, коли тендер був прописаний під тебе.

Таким чином, можна вважати, що у тендері перемогли не відчайдухи, а «свої». Підтвердженням цього може бути той факт, що підписаний договір відрізняється від тендерної пропозиції учасника.

Родзинкою є те, що Мельник Тарас Леонідович  є  засновником не тільки двох компаній, які розіграли між собою тендер, а й засновником "Релігійної громади Української Православної Церкви Київського патріархату парафії Святого Миколая Чудотворця на Татарці у Шевченківському районі міста Києва". А також настоятелем Свято-Миколаївського храму на Татарці.

Що у підсумку? Описана ситуація є прикладом того, як робити не потрібно. 

Закупівля оголошена з поспіхом, без необхідної проектної документації. Виграли тендер – скоріш за все, «свої». Переможець торгів – не продемонстрував підтвердженого досвіду будівництва нових об’єктів . Підписаний договір – відрізняється від тендерної пропозиції переможця. Принаймні – терміни будівництва. 

Що ще зміниться під час проведення робіт ? Чи буде побудований садочок взагалі? Ці питання залишаються без відповідей.

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання