Як замовники досі об’єднують ліки та наркотики в один лот

25.01.2019 16:16

Чи є дискримінація учасників у медичних закупівлях невиліковною хворобою?

Винахідливість замовників в закупівлях лікарських засобів не має меж. Включаючи до тендерної документації найрізноманітніші вимоги, вони суттєво обмежують коло потенційних учасників. Авторизаційні листи виробника, досвід роботи з певними замовниками, досвід використання лікарського засобу… Дехто з постачальників оскаржує встановлені вимоги, справедливо вважаючи їх дискримінаційними, а хтось просто відмовляється від наміру брати участь у закупівлі.

Та в програші залишаємося ми з вами —  адже в тендері не зможуть взяти участь ті учасники, які здатні запропонувати якісну фармацевтичну продукцію за конкурентною ціною.

Здавалося б, подарунком під ялинку став спільний лист від Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства охорони здоров’я з рекомендаціями замовникам, як уникати дискримінаційних вимог. І одна з таких рекомендацій якраз стосувалася об’єднання лікарських та наркотичних засобів в один лот. Адже така практика стоїть на заваді участі у тендері виробникам та дистриб’юторам, які не мають відповідної для обігу наркотичних засобів ліцензії, але можуть запропонувати інші препарати за конкурентною ціною.

“У разі закупівлі наркотичних лікарських засобів, для реалізації яких необхідна ліцензія Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, не рекомендується об’єднувати такі наркотичні засоби в одну частину закупівлі (лот) з іншими лікарськими засобами...” — йдеться у листі МОЗ та МЕРТ.

Новий рік розпочався і ось свіжі приклади закупівель в регіонах:

  • Вінницький міській клінічний пологовий будинок №2 включив у лот дванадцять найменувань лікарських засобів, шість з яких — наркотичні препарати
  • Комунальний заклад “Біловодська центральна районна лікарня” включила десять лікарських засобів, три з яких — наркотичні
  • Комунальне підприємство “Пологовий будинок” Чернігівської міської ради — 9 лікарських засобів, 4 — наркотичні

Усім трьом замовникам відомо про особливості обігу наркотичних препаратів. Недарма у документації вимагається від учасника підтвердити право на придбання, зберігання, перевезення, реалізацію наркотичних, психотропних речовин.

До всіх замовників звертались через систему електронних торгів учасники ринку з вимогою внести зміни до документації та розділити лікарські засоби на окремі лоти. Ось що вони відповіли:

  • Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 2 у відповідь зазначив, що така вимога є необґрунтованою, адже розподіляти предмет закупівлі на лоти – це його право, а не обов’язок. Крім того, замовник посилається на Порядок визначення предмета закупівлі, де не йдеться випадків, коли саме можна коли саме можна розділити закупівлю лікарських засобів на лоти та критерїії такого поділу. До речі, таке пояснення стало вже типовим для замовників.
  • Біловодська центральна районна лікарня стверджує, що при поділі закупівель на лоти, тендери не відбувались через невелику очікувану вартість, тому не вбачає сенсу вносити такі зміни.
  • Пологовий будинок Чернігівської міської ради взагалі ігнорує спільний лист МЕРТ та МОЗ, оскільки, як зазначає замовник, лист носить рекомендаційний характер та не є чинним нормативно-правовим актом. Вносити будь-які зміни до тендерної документації замовник відмовився.

Та якщо всі вони відокремлять наркотичні засоби в окремий лот, то в закупівлі по іншому лоту (без наркотичних засобів) зможуть взяти участь інші виробники та дистриб’ютори. Це розширить конкуренцію та дасть змогу придбати ліки за меншою ціною.

Через це я направила замовникам листи та запропоновано внести зміни до тендерної документації, оскільки поєднання в одному лоті наркотичних засобів разом із іншими ліками —  стовідсоткова дискримінаційна умова.

То чи залишається дискримінація в торгах невиліковною хворобою? Насправді не все втрачено. Так, після мого звернення Пологовий будинок Чернігівської міської ради вніс зміни в тендерну документацію та розділив закупівлю на окремі лоти.

Коронавірусні закупівлі під контролем. Чи ні?

Як Держаудитслужба перевіряє закупівлі для боротьби з COVID-19.

17.09.2020 14:00

Чому рішення АМКУ не завжди справедливі?

Суперечливі рішення АМКУ і неможливість їх оскаржити.

30.07.2020 18:30

Як Держаудитслужба не захотіла карати за порушення в закупівлях

Ми виявили порушення у закупівлях Обухівської центральної районної лікарні, які підтвердив Північний офіс Державної аудиторської служби.

13.11.2018 16:37

Про автора

Тетяна Руденко

Регіональний координатор центру реагування на порушення у закупівлях Києва, Львова, Київської та Львівської областей

Битва за харчі для ЗСУ: чи вийде зламати старі схеми

Іван Лахтіонов

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання