Аналіз предметів лота у proBI: додаток lotitems.qvw

09.08.2021 11:00

Додаток lotitems.qvw — це інструмент для всебічного аналізу предметів лота (товарів, робіт та послуг). Він дозволяє працювати з інформацією винятково про предмети лоту, що оптимізує модель даних. Водночас ви можете з легкістю перейти на інший додаток модуля зі збереженням відборів.

Особливості: 

  • Інформація про всі роки(тобто з  2015);

  • 59 показників про предмети лота;

  • Більшість з них є лише в цьому додатку.

Опис усіх показників додатку, ви маєте змогу подивитися за посиланням.

Саме у цьому додатку ви можете дослідити ціну за одиницю предмета лота (як очікувану вартість, так і поточну) для лотів з одним предметом закупівлі. Ціна за одиницю розраховується за принципом Очікувана вартість лота ”/ ”Кількість одиниць предмета лота”Робота показника залежить від коректності інформації введеної Організатором торгів. 

Огляд додатку

Додаток має мінімалістичний вигляд та складається з декількох компонентів: 

  1. Кнопки переходу на інші додатки.

  2. Панель вибору року оголошення закупівлі 

  3. Таблиця з даними про предмет лоту.

Зліва, під кнопками переходу до інших додатків, є місце для розміщення ваших власних об'єктів. Наприклад, якщо при дослідженні предметів лоту вам потрібно перемикатися між конкурентними і неконкурентними закупівлями, обирати конкретних організаторів та постачальників, типи методів закупівлі або регіон постачання, то зручним доповненням до листа стане multi box із відповідними показниками. Ви можете змінювати й додавати об’єкти на лист, а також створювати власні листи в додатку, адже можливість кастомізації листів та створення власних фільтрів та таблиці є ключовою перевагою proВІ. Як створювати об’єкти, читайте в інструкції

Приклад:

Робота з відборами та взаємодія додатків

Додаток по предметах лота зв’язаний з іншим додатками модуля, тобто ви можете переходити з нього на інші додатки. Водночас при переході ви зберігаєте поточні відбори — визначені дані показників (полів), що є спільними для обох додатків. Це також означає, що не варто шукати дані в додатку за 2 останні роки, якщо ви відібрали товари, що закуповували о 2015 році. 

Розглянемо декілька прикладів. 

Подивимося на закупівлі хліба у 2020 році. 

На панелі з роками оголошення оберемо “2020”, а в полі з назвою предмета закупівлі запишемо назву товару, що є предметом дослідження. Замовники могли записати товар декількома способами (“хлІб”, “хлЕб”). Тому у пошуковому запиті скористаємося спеціальним символом “?”, щоб врахувати всі варіанти написання спірної літери. Більше інформації про роботу з пошуковими запитами в модулях аналітик можна отримати за посиланням. 

Скористаємося полями таблиці, щоб обрати завершені лоти.  

У таблиці також можна відібрати одиниці виміру, що нас цікавлять, чи відсіяти ті, що точно не відповідають нашому запиту. Наприклад, такі одиниці виміру хліба як “бобіна” або “капсула” свідчать про те, що даним не варто довіряти. 

Якщо двічі натиснути на колонку із показником “Початкова ціна за одиницю (відображає інформацію про ціну за результатами підписання договору), ми відсортуємо дані від найменшого до найбільшого значення. Щоб зрозуміти, як ціна знижувалась в результаті аукціону, треба просто порівняти це значення з сусіднім полем по очікуваній вартості за одиницю.  

Таким чином ми змогли швидко знайти лот, у якому в результаті проведення закупівлі ціну вдалося знизити втричі.

Оберемо цей лот, щоб детальніше вивчити його та інші лоти цього організатора та постачальника в основному додатку. Важливо звернути увагу: якщо нас цікавить конкретний лот, то й обирати варто саме ідентифікатор лота у відповідній колонці таблиці. Якщо ж здійснити відбір по назві предмета лота (наприклад “Хліб житній, батон”), то відбираються всі лоти із таким описом. 

Вельми важливо розуміти й те, що зв’язок між додатками здійснюється за допомогою спільних полів. Оскільки показників із описом предметів лота немає в основних додатках proВІ, то й перехід із таким відбором нічого не дасть. Подивитися, які поля є спільними для обох додатків  можна за посиланням

Тож обираємо ідентифікатор лота, що нас цікавить. Звернімо увагу, показники “ІдентифікаторЛота” та “Рік” є спільними для всіх додатків,  а ось Назва предмета лота є тільки в додатку із предметами лота. Тож при переході на додаток за 2 останні роки зберігаються тільки спільні “ІдентифікаторЛота” та “Рік”:

Обираємо лот, що нас цікавить.

Далі, обираємо додаток для подальшого аналізу. Орієнтуватися у тому, до якого додатку є сенс переходити, допоможе панель із роками оголошення тендеру що розташована над таблицею. 

Кольорові індикатори навпроти років вказують, який період актуальний для обраних лотів — сірий квадрат та текст означають, що обрані роки виключені поточним відбором, а білий чи зелений індикатор позначає доступні роки. Зелений — той/ті, що обрані зараз, білий — ті, що можна обрати.

Тож шукати відповідні дані потрібно у додатках, що містять інформацію про закупівлі позначені білим чи зеленим. 

Оскільки від початку ми обрали 2020 рік, а зараз на дворі 2021, то нашому запиту відповідає декілька додатків: Додаток Explorer (інформація за 2 останні роки) та Додаток за 4 роки. 

Якщо перейдемо до основного модуля, маємо можливість продовжити дослідження: перейти на Prozorro, щоб:

  • дослідити закупівлі, де зустрічалися всі вибрані товари, 

  • дізнатися, чи були скарги та моніторинги, 

  • дізнатись, чи була конкуренція на торгах, 

  • проаналізувати торги цього організатора, 

  • подивитися, як часто вказаний постачальник співпрацює із цим організатором тощо. 

Подивимось на закупівлі хліба більш глобально. Наприклад, спробуємо оцінити загальний об'єм закупівель по цьому коду CPV на Київщині, а також, як часто організатори стикаються із проблемами, закуповуючи хліб. Для цього скористаємося конструктором. З вимірів оберемо Код CPV, а з показників — кількість та очікувану вартість лотів, кількість унікальних учасників, кількість скарг, питань та питань без відповіді. До відборів додамо регіон організатора та класифікацію CPV,  а ідентифікатор лота приберемо, щоб подивитися на картину в цілому, а не лише в розрізі однієї закупівлі. 

Результат дає нам розуміння, що в цілому закупівля хліба на Київщині не має стати великою проблемою, адже  226 учасників готові запропонувати свої товари. Судячи з питань та відповідей, організатори та учасники нормально та відкрито комунікують, а на 935 лотів припадає всього 2 скарги. 

Якщо ж копнути глибше і додати до Вимірів статус лоту та процедуру закупівлі, стає ясно, що більшість закупівель провели за процедурою звітування, і лише невелика частка завершених лотів припадає на конкурентні процедури.

Працює такий алгоритм і у зворотному порядку. Наприклад, якщо здійснили відбори у модулі за 2 останні, ви можете перейти на дослідження предметів лоту. Варто пам’ятати, що не всі поля є спільним для додатків. Наприклад, якщо ми хочемо дослідити предмети лоту,  що закуповували організатори, підпорядковані ДК ”Укроборонпром”, то скоріш за все для швидких відборів тут ми застосуємо показник ”Головний орган” чи “Другорядний орган”. Однак цього поля немає в додатку із предметами лоту. Насправді нас цікавлять саме організатори, а це поле в додатку із предметами лота є. Тож, коли обрали другорядний орган, ми можемо обрати й усіх можливих організаторів, і вже після цього продовжити дослідження по предметах лоту. Для цього потрібно просто натиснути на кнопку “Предмети лоту”. 

Зміна у додатках етапу закупівель ProBI Prozorro

Із кінця квітня 2023 року в модулі ProBI змінюються додатки, що стосуються етапу закупівель.

26.04.2023 08:57

Новий додаток для аналізу договорів у ProBI Prozorro

Ми продовжуємо вдосконалювали модуль ProBI Prozorro, і цього разу, щоб його оптимізувати, вносимо зміни в роботу з даними про договори.

11.04.2023 13:57

Шаблони об'єктів в репозиторії проВІ

Додали декілька базових об'єктів-шаблонів у репозиторій додатка за 2 останні роки в професійному модулі аналітики

02.12.2021 09:00

Як користуватися проВІ після оптимізації

Розповідаємо, що змінилося в професійному модулі аналітики і як це на вас вплине

09.11.2021 09:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання