Дарина Синицька

«‎Суспільне» замовило підготовку і супровід виступу Tvorchi на Євробаченні-2023 за 3 млн грн

21.03.2023 17:00


6-го березня АТ «‎Національна суспільна телерадіокомпанія України» замовила підготовку, супровід і створення сценічної постановки номера для гурту Tvorchi — представника України на пісенному конкурсу Євробачення–2023. За даними Prozorro, договір уклали із ФОПом Іриною Дячук, послуги якої оцінили у 3 млн грн.

Цей ФОП виграв конкурс на реалізацію творчого проєкту, який «‎Суспільне» проводило з січня цього року. Судячи з відміток Ірини Дячук в Instagram, вона входить до команди Агентства detali або співпрацює з нею. Ця організація з 2015 року допомагає із розкруткою українських виконавців, а також підготовкою концертів. Серед їхніх клієнтів зокрема Tvorchi, Alekseev, Demchuk, Dj NANA, Tumazar та інші.

Три мільйони гривень за підготовку і супроводження номера для Євробачення

Після визнання результатів конкурсу АТ «‎НСТУ» уклало з ФОП Дячук договір, про який прозвітувало в Prozorro. Згідно з ним, найдорожче коштуватиме розробка ідеї та сценарію постановки номеру та хореографії з шоу-балетом і артистами, декораціями, реквізитом, спецефектами і світловим супроводженням, а також репетиціями — 882,4 тис. грн.

Розробку та виготовлення цих декорацій, а також їхню доставку в Ліверпуль оцінили у 765,9 тис. грн, а організацію відрядження режисера-постановника номеру, його помічника, двох танцівників, продюсера, хореографа та гримера-стиліста до Ліверпуля з 1 по 16 травня 2023 року — у 695,3 тис. грн. Ця сума також включає вартість страхування, віз, проїзду і проживання у Варшаві та офіційному готелі в Ліверпулі.

Костюми для артистів, учасників постановки і бек-вокалістів обійдуться у 193,6 тис. грн, графічний супровід номеру відповідно до вимог організаторів — ще 193,6 тис. грн. За фотосесію та відео режисерського бачення постановки візьмуть 128,3 тис. грн, а за демонстрацію спецефектів під час самого конкурсу — 127,8 тис. грн.

Усі ці послуги ФОП надаватиме до 13 травня 2023 року включно. Саме в цей день відбудеться гранд-фінал конкурсу. Півфінали ж проведуть 9 та 11 травня. Оскільки Україна перемогла у попередньому конкурсі, її представник не проходить попередні відбори, а одразу виступає у фіналі. Тож фактично це все вартість одного виступу і підготовки до нього.

Гурт Tvorchi, який складається з двох виконавців, виконає пісню «‎Heart of Steel», з якою переміг на Національному відборі. На телеканалі «‎Суспільне» можна буде переглянути пряму трансляцію конкурсу.

Частина фотосесії та зйомок вже є в Instagram

Додамо, що під час розгляду заявки конкурсною комісією «‎НСТУ» Ірина Дячук зазначила, що фотосесію за договором проводитиме Михайло Федорак, який вже неодноразово виконував зйомки для українських зірок та глянцевих журналів. 10 березня на своїй сторінці в Instagram фотограф опублікував три світлини з одним образом гурту Tvorchi для Євробачення.

За два дні до цього на сторінці виконавців було опубліковане відео в тих самих образах, а після того — три фотографії в усіх трьох образах.



За даними порталу Spending, Ірина Дячук вже отримала 1 млн грн з 3 млн грн за свої послуги. Як ФОП вона працює з 2019 року, але раніше не брала участі у торгах чи замовленнях на Prozorro.

Скільки країна витратила на підготовку виступів до Євробачення в попередні роки

До слова, майданчик містить інформацію про закупівлі щодо виступів інших учасників конкурсу Євробачення в попередні роки. Так, трохи більше 450 млн грн коштувало його проведення в Україні у 2017-му після перемоги Джамали попереднього року.

Тоді зокрема КМДА замовила встановлення туристичних вказівників на 937 тис. грн. Щоправда, договір був укладений уже після проведення Євробачення. Крім того, окремі учасники скаржилися на брак інформації у тендерній документації, яку відмовлялися надавати організатори закупівель до конкурсу. Це могло вказувати на бажання якнайшвидше провести конкурси, які насправді були фіктивними.

Ще приблизно по 100-200 тис. грн витрачали на трансляції Євробачення у 2018-2020 роках.

У 2021-му АТ «‎НСТУ» заклало 576 тис. грн на створення пісні, кліпу, а також поїздки гурту Go-A, який був учасником Євробачення того року. 

Наступного року «‎Суспільне» уклало на Prozorro договір щодо Євробачення-2022 на 20,3 млн грн. Конкурс на організацію тоді виграло ТОВ «‎Френдс Про ТВ» («Friends Production») Олексія Гончаренка, який продюсував «‎Вечірній Квартал».

Приблизно 16,5 млн грн з цієї суми заклали на організацію Національного відбору на Євробачення. Ще 1,7 млн грн залишили на зйомку та постановку номера переможця для виступу в Італії, а також супутні послуги.

З них сама підготовка номеру для Kalush Orchestra у 2022-му, а також поїздка команди на виступ коштувала 1,5 млн грн. Ще 222 тис. грн «‎Френдс Про ТВ» отримало за резервну телеверсію виступу гурту для показу під час трансляції — на випадок, якщо учасники не зможуть відвідати конкурс офлайн.



Вже після виступу нашого представника «‎НСТУ» і «‎Френдс Про ТВ» домовилися зменшити суму договору до 18,2 млн грн.

Трансляція Нацвідбору до Євробачення-2023 коштувала вже 10 млн грн. Організовувало її ТОВ «‎Старлайт продакшн», яке входить до групи StarLightMediа мільярдера Віктора Пінчука.

Нагадаємо, гурт Kalush Orchestra, який представляв Україну на Євробаченні-2022, виграв із піснею «‎Стефанія». Це була третя перемога нашої країни в цьому пісенному конкурсі. За правилами, країна-переможець отримує право проводити конкурс наступного року. Однак через воєнний стан і потенційну небезпеку для учасників Європейська мовна спілка та BBC домовилися, що проведуть Євробачення-2023 у Великій Британії від імені української ТРК Суспільне Мовлення.

Конкурс відбудеться у Ліверпулі з 9 по 13 травня. Він проходитиме під слоганом «Об’єднані музикою (United by Music)‎», а у логотипі буде використано шрифт Penny Lane, що є відсилкою до пісні легендарного ліверпульського гурту The Beatles. Однією з ведучих стане фронтвумен українського гурту «The Hardkiss» Юлія Саніна.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»


© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання