DOZORRO-NEWS

За рік роботи DOZORRO-спільнота виявила порушень у понад 3 тисячах закупівлях

03.11.2017 14:29

За рік роботи експертами Transparency International Україна та ще 19 регіональними громадськими організаціями опрацьовано 6000 відгуків на тендери в ProZorro та виявлено порушень у більш ніж  3 тисячах тендерних процедурах. Загальна очікувана вартість закупівель, які мають ознаки порушень – понад 15 млрд. грн. Такі дані озвучили представники DOZORRO під час публічно звітування, інформує офіційний сайт Transparency International Україна.

Експерти DOZORRO-спільноти констатують брак належного контролю за публічними закупівлями з боку держави – замовників, керівних органів, державних контролерів та правоохоронців, котрі успішно відреагували на оскарження експертів лише у 671 випадках.

Серед “найпопулярніших” порушень, що були виявлені DOZORRO-спільнотою, можна визначити наступні групи:

711 – можливе уникнення процедури торгів;

371 – дискримінаційні вимоги документації;

248 – необгрунтований вибір переможця;

178 – надмірні вимоги до учасників;

138 – змова між учасниками закупівлі;

125 – безпідставна дискваліфікація.

Моніторинг результатів роботи правоохоронних органів щодо виявлення та покарання порушень засвідчив наступний стан справ. В ручному режимі у Єдиному реєстрі судових рішень було знайдено дані щодо слідчих дій в 109 кримінальних провадженнях. Натомість, вироків було тільки 3. При чому, 2 з них стосуються не замовників, а учасників закупівель. Щодо адміністративної відповідальності за порушення в сфері закупівель ситуація наступна. Існують 25 постанов щодо адмінпорушень. Однак таких, які накладають на винних реальні санкції у вигляді штрафу – лише 5.

Завантажити презентацію щодо року роботи DOZORRO можна за посиланням.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання