"50 відтінків" дискримінації учасників: приклад Броварів

19.06.2019 22:59

Дискримінаційні вимоги – це обмеження, які замовники включають до тендерної документації з метою обмежити конкуренцію та створити особливі умови для «свого» постачальника.

Відділ освіти у Броварах має неабияку фантазію для вигадування дискримінаційних вимог. Найбільш популярними серед них є:

  • Підтвердження досвіду роботи наданням договору за певний період часу;
  • Підтвердження досвіду роботи з бюджетними установами;
  • Вимога надати зразок товару для оцінки

Маніпулюючи цими вимогами, вони спокійно створюють ситуацію, коли у тендері реальну перемогу може здобути виключно "свій" постачальник. 

У кожній закупівлі управління освіти Броварської міськради цей мікс дискримінаційних вимог – індивідуальний.

  • Закупівля систем пожежної сигналізації. Учасники мали надати для підтвердження досвіду аналогічний договір виключно з бюджетною установою за 2018 та/або 2019 р.
  • Закупівля виробів домашнього текстилю. Учасники повинні мати досвід роботи з бюджетною установою вже не так важливо – потрібно лише мати аналогічні договори за 2018-2019 роки.
  • Закупівля меблів для дитячого садка. Учасники повинні підтвердити досвід виконання аналогічних договорів вже за період 2016-2018р. Робота з бюджетними установами тут також вже не є принциповою для управління освіти

Вимагати зразки до укладення договору - це незаконно. І дуже зручно для відхилення будь-якого учасника.


Зразок не є частиною тендерної документації. До того ж, замовник не надає методику оцінки та не має необхідного обладнання для проведення експертизи. Тому оцінка є суто суб’єктивною і замовник може, фактично, відхилити навіть добросовісного учасника, аргументуючи тим, що зразок неналежної якості. Приклади таких закупівель - вироби домашнього текстилю та макаронні вироби


Непереборне бажання "нагріти руки" на громадському бюджеті

Як бачимо, в управлінні освіти навчились так писати вимоги до учасника, що у торгах братиме участь обмежене коло учасників. Вочевидь, бажання деяких посадовців "нагріти руки" на громадському бюджеті є непереборним. Навіть, якщо на кону - якість харчування для дітей.

Наприклад, у торгах на молочні продукти та молоко, майже завжди переможцем виявляється ТОВ “Переяслав Молпродукт”. 

Це товариство вже було фігурантом скандалу у 2018 році. Тоді за дорученням міського голови Чернігова, Держпродспоживслужба перевірила зразки молочної продукції, які постачали у навчальні заклади міста. Було встановлено, що продукція не відповідає заявленим характеристикам.

Після експертизи, управління освіти Чернігівської міської ради надіслало претензії до ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ» та ПАТ «БАЗИС» у зв’язку з постачанням молочної продукції неналежної якості з вимогою сплатити штрафні санкції та здійснити допоставку якісних товарів.

Варто зазначити, що заявлені вимоги ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ» одразу виконав у повному обсязі. Але виходить, що до проведення експертизи діти отримували неякісне харчування.

Ми вже неодноразово звертались до мера міста Бровари Сапожко щодо порушень у закупівлях. Проте, керівництво міста дивиться на це спокійно. І навіть не вважає за потрібне зупинити підлеглих. Тож маємо контролювати владу самі. Час визнати, що на корупціонерів впливає лише розголос та болюча "мотивація" від правоохоронних органів. 

Громадський контроль

Громадська організація Трипільський край звертається до батьків дошкільнят та учнів броварських шкіл. Закупівлі управління освіти, який опікується школами та садочками – ризикові. Тому будь ласка, приділяйте увагу якості харчування ваших дітей, обладнанню закладів тощо. Задавайте питання відповідальним посадовцям, своїм депутатам. 

Як це зробити - читайте у наших попередніх матеріалах:

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання