Як батькам контролювати закупівлі харчування

24.10.2018 09:56

Якість харчування дітей у дитячих садках нерідко турбує батьків. Чи безпечні продукти? Чи пройшли сертифікацію і відповідають санітарно-гігієнічним нормам? За останній рік діти масово труїлись на Хмельниччині, Львівщині,  Тернопільщині  та на Київщині. 

Харчування дітей постійно обговорюються у батьківських групах в соціальних мережах, як Батьки SOS. Деякі батьки навіть об’єднуються, аби контролювати якість страв.

Мабуть найбільш достовірним способом перевірки є лабораторний аналіз або візуальний контроль на місці. Але перевірку так само можна робити із дому. Наприклад, знайти закупівлі продуктів харчування для вашого садочку або школи на порталі моніторингу публічних закупівель DOZORRO.

На що звертати увагу?

Вимоги до транспортування та постачання харчових продуктів регулюються наказом Уряду «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (далі – Наказ).

Специфікація або характеристики товару 

Вказує на вимоги до продукції. Наприклад, якщо для закладу купують сметану, то мають вказати упаковку, фасування, жирність, відповідність певним стандартам. Те саме – з ковбасними виробами. Обов’язково мають бути вимоги щодо складу продукту: діапазон у  % м’яса різних видів та добавок. 

Якщо у вимозі просто зазначено «продайте нам сосиски» без специфікації, можете отримати замість м’яса у поставці будь-що зі складом з сої, барвників та ароматизаторів.

Специфікація міститься у тендерній документації (якщо є) чи додатках до договору та накладних (якщо публікується звіт про укладений договір).

Приклад неконкретної специфікації:

Ми бачимо у накладній наприклад, сир к/мол, але не знаємо % жирності, упаковку та інші параметри. Так само - з сиром твердим. Їх - величезна кількість різновидів, є навіть з ароматизаторами та рослинними жирами. Який саме купують тут - невідомо. Йогурт в пачках - який - знову невідомо. Тобто, фактично, замовник купив “щось” для дітей у садок. Навіть в молока та сметани не вказана жирність. Що вже говорити про сортність яєць або масло вершкове. За таких умов у постачальника є можливість привезти молоко знежирене замість 3,2, або сир твердий з додаванням рослинних жирів та йогурт з синтетичними ароматизаторами.

Якщо інформації про специфікацію або договору немає (у випадку звіту про закупівлю), можна його отримати через запит на отримання інформації за шаблоном. Запит можна відправляти з власної електронної пошти.

Заборонені продукти в садках

Згідно з Наказом, забороняється  замовляти,  приймати та використовувати у дошкільному навчальному закладі м'ясо та яйця  водоплавної  птиці, м'ясо,  яке  не  пройшло  ветеринарного контролю,  м'ясні обрізки, субпродукти (діафрагму,  кров,  легені,  нирки,  голови тощо),  за виключенням печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу,  гриби,  соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі,   у  тому  числі  чіпси,  вироби  швидкого  приготування, газовані   напої,   квас,   натуральну   каву,   кремові   вироби, вершково-рослинні  масла  та  масла  з  доданням  будь-якої  іншої сировини  (риби,  морепродуктів  тощо).  

В  дошкільних  навчальних закладах   забороняється   використовувати  продукти,  що  містять синтетичні барвники,  ароматизатори,  підсолоджувачі,  підсилювачі смаку,  консерванти.  Сардельки,  сосиски,  варені ковбаси повинні прийматися не нижче 1  ґатунку.  Забороняється  приймати  продукти недоброякісні   або   сумнівної   якості  із  закінченим  терміном придатності або на межі його закінчення.

Тож, вимоги прописати якісно спеціфікацію продукта – обгрунтовані. 

Вимоги до постачальників

Постачальники повинні мати холодильне обладнання, машини з рефрижератором, медичні книжки персоналу тощо. Багато продуктів мають обмежений термін зберігання у холодильниках, а постачати у спеку товар, який швидко псується звичайною вантажівкою без рефрижератора – наражати дітей на небезпеку через псування продуктів. 

Вимоги до транспортування

Постачання  продуктів харчування і продовольчої сировини повинно здійснюватися спеціальним  автотранспортом  з  маркуванням "Продукти".   Кузови   машин   ізсередини   повинні  бути  покриті оцинкованим  залізом, листовим алюмінієм або іншим матеріалом, які мають  позитивний  висновок  державної  санітарно-епідеміологічної експертизи  до  контакту  з  продуктами  харчування,  і  обладнані стелажами,      що      можуть     зніматися. Територіальною санітарно-епідеміологічною  станцією на кожну автомашину видається санітарний паспорт терміном на один рік. Водій цього транспорту, а також  особи,  що  супроводжують  продукти  у  дорозі і виконують вантажно-розвантажувальні  роботи,  повинні  мати при собі особову медичну  книжку  з  результатами проходження обов'язкових медичних оглядів та забезпечені санітарним одягом (халатом, рукавицями).

Приклад ретельно виписаних вимог та специфікації:

Вимоги до терміну придатності товару та частота постачання

Забороняється  приймати  продукти недоброякісні   або   сумнівної   якості  із  закінченим  терміном придатності або на межі його закінчення.

Додаткова перевірка постачальника

На порталі Clarity-project.info можна за кодом ЄРДПОУ перевірити постачальника продукції та «познайомитись» з ним. Фактори, які вказують на сумнівного постачальника: 

  • Дата реєстрації компанії або ФОП майже співпадає с початком співпраці з державною установою;
  • Велика кількість видів діяльності та постачання до того ж самого Замовника інших груп товарів, крім харчування (для ФОП). Наприклад, канцелярії, будівельних матеріалів, комп’ютерної техніки;
  • Постачальник постачає продукцію лише в одну установу і не бере участь в інших тендерах;
  • Постачальник зареєстрований у житловому будинку.

Отже, перевірити, чим саме будуть годувати дітей у садочку, можна навіть дома, маючи трохи часу на вивчення документів.

Зразок товару: очікування і реальність

Як домогтися високої якості без дискримінаційних вимог.

03.09.2020 18:00

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання