Порушення в закупівлях ремонтних та будівельних робіт освітніх закладів: що робити

28.08.2018 19:13

Порушення у закупівлях на проведення ремонтів для шкіл та садочків - питання не тільки про корупцію, але і безпеку дітей. Рік тому, у вересні 2018 року, в одеському таборі “Вікторія” сталась трагедія, під час якої загинули діти. За даними ВВС, експерти виявили численні порушення пожежної безпеки при реконструкції табору. Батькам не залишається інших варіантів, окрім як самостійно контролювати якість будівельних робіт та матеріалів, які використовуються при ремонтах та будівництві навчальних закладів.

Громадська організація “Трипільський край” підготувала стисле роз’яснення про ремонти в школах, як перевіряти, на що звертати увагу до кого звертатись, й що робити у разі виявлення порушень.

Закупівля ремонту. Що потрібно знати?

1.  Документи. 

При закупівлі ремонту та будівельних робіт все починається з документів, які описують, що саме потрібно робити та які матеріали будуть використовувати. Це – проектна документація або дефектний акт.

Дефектний акт потрібен при виконанні невеликих поточних ремонтів та окремих видах капітальних ремонтів. Наприклад, підлогу пофарбувати або шпалери поклеїти. Дефектний акт містить перелік робіт та матеріалів.

Приклад, як виглядає дефектний акт:

Проектна документація необхідна при будівництві та капітальному ремонті і реконструкції. Містить текстові та графічні матеріали, якими визначаються архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні рішення, а також кошториси об'єктів будівництва. Склад та зміст проектної документації визначається державними будівельними нормами ДБН А.2.2-3-2014.

Необхідність такої документації обґрунтована і визначається правилами будівництва .  У разі відсутності проектної документації або дефектного акту якість робіт може бути сумнівною. Відповідальний виконавець робіт навіть вартість послуг визначити не зможе, поки не зрозуміє що саме і з використанням яких матеріалів треба робити. Чи будуть дотримані всі норми пожежної безпеки, чи будуть враховані вимоги до склопакетів при відсутності затвердженого проекту – невідомо.

Дефектний акт або проектна документація з кошторисом є невід’ємною частиною договору на виконання робіт. 

Приклад подібного порушення при будівництві ДНЗ: у Гатному, що на Київщині дитячий садок будують по дефектному акту, без проектної документації. Якої якості буде цей садочок за таких умов – питання риторичне. 

Що робити, якщо ви не побачили у тендерній документації або у договорі дефектного акту на поточний ремонт чи проекту на реставрацію або будівництво?

- Запросити у замовника  договір з усіма додатками. Приклад оформлення запиту дивіться тут.

- У  разі відсутності дефектного акту або проекту – написати про відповідне порушення до ДАБІ (державна архітектурно-будівельна інспекція) та попросити їх провести перевірку робіт, які виконані без проекту. Копію обов’язково надсилати Замовнику робіт. Якщо ремонт  або будівництво ще не виконані – такий лист може збільшити шанси на виконання якісних робіт.

2.   Перевірте, які матеріали та роботи вказані у дефектному акті. 

Може бути, що в  акт вписані матеріали, які насправді не використовувались при виконанні робіт. Так можуть виводити гроші з бюджету у власну кишеню.

Наприклад, в Українці Київської області так підвищили вартість закупівлі майже вдвічі при ремонті туалету у міськраді.  У проектній документації ми знайшли не тільки плитку для стін, а й декоративну штукатурку, яка використовується зазвичай для зовнішніх робіт. У той час як приміщення туалету було оздоблене лише плиткою.

Звісно, що після таких «оптимізацій» грошей на якісні ремонти шкіл не вистачає і батьки за власний рахунок ремонтують класи своїх дітей.

Що робити, якщо ви побачили таке порушення? Писати заяву про злочин до поліції або прокуратури.

3.   Досвідченість виконавця робіт. 

Подивіться на порталі DOZORRO, для кого і які саме роботи виконував підрядник, знайдіть сайт компанії. Дізнайтесь, чи не є директор фірми депутатом міськради або членом виконкому. При укладанні договору без аукціону є ризик, що підрядник не буде досвідченим, проте буде «своїм». Звісно, що у такому випадку і ціна буде завищеною і якість робіт – під сумнівом. Наприклад, в Українці так провели заміну вікон. Договір уклали з компанією, яка пов’язана з місцевим депутатом. Фірма – виконавець  виготовляє вироби з цементу і не торгує вікнами. Вимоги до якості склопакетів та їх технічна характеристика - не прописані у договорі. Можливе завищення вартості – близько 40%.

Тут ще виникає питання фізичної безпеки дітей. Тому що працівники, які виконували роботу  під час навчального року – невідомі особи, які працюють «без фірми». Виходить, що будь-хто міг потрапити на територію школи без наряду на роботи.

Що робити, якщо ви побачили таке порушення? Писати заяву про злочин до поліції або прокуратури.

4.   Якість матеріалів. 

Уважно вивчіть тендерну документацію або договір та  подивіться, які саме роботи будуть виконані, які матеріали планують використовувати. Чи вимагались у закупівлі гігієнічні сертифікати на фарбу або штукатурку, чи безпечні матеріали для використання у дитячих закладах.   Чи дотримуються норми пожежної безпеки. Є державні норми будівництва, якими регламентовано, які матеріали мають використовувати при виконанні тих чи інших робіт.

Загалом, санітарні правила і норми влаштування та утримання ЗОШ регламентуються ДСанПіН 5.5.2.008-01.

ДБН В.2.2-3-97 поширюються на проектування нових і  реконструкцію  існуючих будинків навчально-виховного призначення. Там вказані норми будівництва навчальних закладів. А з 1 вересня поточного року починають діяти вже нові державні будівельні норми для закладів освіти - ДБН В.2.2-3:2018.

Багато шкіл та садочків зараз утеплюють. Норми і правила утеплення фасадів можна подивитись у ДБН В.2.6-33:2008  та ДБН 360-92.

Наприклад, при утепленні шкіл та садочків мають використовувати виключно негорючі матеріали – мінеральну вату. Тому, якщо ви бачите, що вашу школу утеплюють пінопластом – це не просто порушення та розкрадання коштів. Це може бути загрозою безпеки для вашої дитини.

Що робити, коли ви побачили таке порушення?  Повідомити про порушення у відділ освіти та директору школи. Писати звернення до ДАБІ (державна архітектурно-будівельна інспекція) та ДСНС та попросити їх провести перевірку робіт. Писати до поліції та прокуратури.

5. Ну і найпростіше – просто перевірте закупівлі вашої школи або садочку і подивіться – чи виконані  всі роботи, які були оплачені і чи виконані вони у повному обсязі. 

Перевірити це можна за посиланням «Перевірити оплати (тільки для платежів казначейства)» , яке є у кожній закупівлі у матеріалах про укладений договір.

Що робити, коли оплата є, а роботи не виконані або виконані не в повному обсязі? Писати заяву про злочин до поліції або прокуратури/ залишити відгук на порталі DOZORRO.

Порушення при закупівлях ремонтних та будівельних робіт у навчальних закладах не відрізняються від закупівель ремонтів  будь-яких інших установ. Тому так само можна перевірити ремонт лікарні, палацу культури, спорткомплексу.

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання