Антарктична непрозорість 2.0. Про що мовчить НАНЦ?

22.03.2018 11:09

Сьогодні, 22 березня, о 05:00 год члени 23 Української антарктичної експедиції вирушають на станцію Академік Вернадський. Як повідомляла прес-служба Національно антарктичного наукового центру (далі - НАНЦ), “Церемонія проводів 23-ї Української антарктичної експедиції відбулася 21 березня 2018р. о 13.00 в Конференц- залі МОН України (Бульвар Шевченка, 16, 3- поверх, кімн.312 )”.

23-я експедиція розпочинає подорож, але чи є договір на надання вказаних послуг? 

Інформацію з відсутністю договору підтвердив і в. о. директора НАНЦ Євген Дикий, який назвав надавача послуг ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ” соціально відповідальним. Отже, договору немає, а експедиція вирушає в подорож.  

Якщо перевірити інформацію на Prozorro, то можна побачити, що переговорна процедура ще не завершена, а договір відсутній. Більше того, переговорна процедура призупинена через оскарження цієї ж закупівлі одним з учасників попередніх відкритих торгів та переговорів. Це компанія “Bomelevia Investments Limited”, яка в попередніх відкритих торгах оскаржувала умови тендерної документації, серед яких була й вимога, що учасник закупівлі повинен мати у власності пасажирське або риболовецьке судно льодового класу. Саме ТОВ "ІНТЕРПРОМФЛОТ" має у власності таке риболовецьке судно.

Але давайте не будемо зупинятися на відмінених відкритих торгах, та спробуємо розібратися, чому оскаржується переговорна процедура. Для того, щоб відповісти на це питання треба ознайомитися з двома відеозаписами переговорної процедури закупівлі (Відео 1, Відео 2), які розміщені на фейсбук сторінці Міністерства освіти і науки України. На цих записах зафіксовано пропозиції обох учасників. Для зручності, я вирішив зробити таблицю з вартістю та умовами перевезення яка була озвучена учасниками:

Учасник
Судно для перевезень
Термін перебування на станції, не враховуючи орієнтовну дату прибуття та відправлення зі станції
Вартість наданих послуг, грн
Порт відправлення/  прибуття експедиції
Bomelevia Investments Limited
MV “USHUAIA”
8 днів
30 669 920,40
Ушуайя, Аргентина - Мар дель Плата, Аргентина
ТОВ "ІНТЕРПРОМФЛОТ"
MV “African spirit”
18 днів (або 9)

31 500 000,00
Кейптаун, ПАР - Пунта Аренас, Чилі

Учасник ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ” пропонує два варіанта:

  • Вихід на судні “African spirit” з Кейптауну (Південно-Африканська Республіка) разом з експедицією - за таких обставин термін перебування експедиції на Станції буде складати 18 днів.
  • Вихід зі спорядженням на судні “African spirit” з Кейптауну (ПАР) до Ушуайя, Аргентина. В Ушуайя забирають всю експедицію і прямують до станції. За таким шляхом термін перебування на станції буде орієнтовно складати 9 днів.

Чому ми акцентуємо увагу на терміні перебування на станції? 

Як повідомив в.о. директора НАНЦ: “Справа в тому, що тільки замінити людей і запаси за один, два дні - це мінімально необхідно щоб уникнути надзвичайної ситуації. Але кожен додатковий день перебування на станції дає можливість виконати програму сезонних робіт. Це дуже важливо, тому що програма сезонних робіт інколи надає набагато більше результатів ніж рік перебування на станції”. 

Під час засідання тендерного комітету, в.о. директора НАНЦ - Євген Дикий повідомив, що критеріями оцінки тендерних пропозицій є наступні критерії: 

  • 80 % - ЦІНА
  • 20% - ТЕРМІН ПЕРЕБУВАННЯ НА СТАНЦІЇ

Під час оцінки пропозицій тендерний комітет вибирає найкращий варіант - відправка експедиції з Кейптауну (Південно-Африканська Республіка). 

При цьому, чомусь не було враховано інший варіант, який є значно коротшим, й оцінка здійснюється за “варіантом 1”.

Тендерний комітет не враховує, що судно MV “African spirit” стоїть на момент дати проведення переговорів в Нігерії. Щоб прибути у Кейптаун, йому потрібен час, адже, це майже 5 тисяч кілометрів. Проте, зазначений факт не враховується замовником і тендерний комітет приступає до оцінки та вибору переможця. 

Через ці критерії, тендерний комітет визначає переможцем ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ”, оскільки в нього перевага - 18 днів для сезонних робіт на станції. Але чи буде витримана ця вимога перебування на станції, яка надала перевагу ТОВ "ІНТЕРПРОМФЛОТ"? Чи буде достатньо “мінімально необхідних” пари днів для заміни запасів і людей? Відповідь на дані питання сподіваємося отримати згодом.

Але повернемося до закупівлі. Здавалося, що боротьба за вказаний тендер мала б вщухнути, але ж ні. Після проведення переговорів, які відбулися 02 березня 2018 року, вже наступного дня, з’являється протокол переговорів та пропозиція переможця ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ”. І які там нові данні ми бачимо? В документах переможця з’являється ще одне судно - “Marigolds”. Але і це ще не все. Якщо перевірити протокол замовника, який також оприлюднено, то в ньому з’являється вже інше судно - “BALTIC TRADER”. Звідки взялися ці судна? Які з них будуть використані для надання послуг? Нам поки невідомо. 

Маю запитання до замовника, а чи не змінює учасник ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ” умови, які сам же запропонував? 

Чому цьому учаснику дозволено міняти умови вже після переговорів? Чи запитували конкурента, який, до речі запропонував дешевшу пропозицію, про можливу зміну умов своєї попередньої пропозиції, вартості чи терміну перебування на станції? Чи є впевненість у замовника що буде виконано умову про 18 днів перебування на станції для виконання сезонних робіт? Що в даній умові мав би робити конкурент, коли після переговорів починають змінюватися умови доставки експедиції? Чи це рівні правила гри? 

На мою думку, такі дії замовника не узгоджуються з принципами закону, а саме з:

  • відкритістю та прозорістю на всіх стадіях закупівель
  • недискримінацією учасників
  • об’єктивною та неупередженою оцінкою тендерних пропозицій
  • запобіганням корупційних дій і зловживань

Сподіваємось, що в питанні законності переговорної процедури закупівлі та всіх перерахованих вище питань, допоможе Державна аудиторська служба, яка на початку поточного місяця має розпочати у замовника ревізію фінансово-господарської діяльності. Ми вже звернулися до аудиторів, які мають поставити крапку та визнати чи спростувати порушення законодавства при проведенні переговорної процедури закупівлі в 2017 та 2018 роках.

Крім того, про ситуацію, яка склалася буде поінформовано й інші правоохоронні органи, які мають надати правову оцінку ситуації із закупівлею НАНЦ. 

Нагадуємо, що про минулорічну 22-гу Українську антарктичну експедицію та її організацію, ми вже писали (Блог 1Блог 2). Але хочемо додати, що як стало відомо з відкритих джерел, компанія ТОВ "ІНТЕРПРОМФЛОТ" фігурує в кримінальному провадженні, яке розслідується управлінням Служби безпеки України. Дане провадження розпочате, серед іншого, за фактом організації проведення в АР Крим та на підконтрольній території України господарської діяльності, що пов'язана зі сплатою податків, доходів, зборів та інших платежів до бюджетів установ та організацій окупаційної влади Російської Федерації в АР Крим, що має на меті зміну меж території або державного кордону України.

Отже, підведемо підсумки:
1. Договір відсутній
2. Законність переговорної процедури під питанням
3. Як вирушає експедиція і чи пробуде вона на місці обіцяні 18 днів - невідомо
Чекаємо на реакцію компетентних органів. 

Як саме ви можете боротися з марнотратством бюджету і корупцією в закупівлях

Інструкція для тих, хто хоче почати впливати на раціональне витрачання коштів держави, але не знає, з чого почати.

09.12.2023 13:30

Як зробити публічні закупівлі менш привабливими для бізнесу

Чому зупиняти платежі за результатами моніторингів Держаудитслужби — погана ідея і чи є альтернативні рішення для контролю?

30.11.2023 10:30

Локалізація в дії: чи вдасться підтримати вітчизняного виробника

До другого читання у законопроєкт 3739 про локалізацію в Prozorro внесли зміни, щоб не порушувати міжнародні зобов’язання. Як тепер вона працюватиме.

03.02.2022 10:05

Нові зміни в антимонопольне законодавство: розв'язують проблеми чи додають нових

Останні зміни в антимонопольне законодавство не йдуть на користь конкуренції в публічних закупівлях.

07.12.2021 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання