Цінові парадокси в закупівлях кисневих концентраторів OLV-10

28.01.2021 18:30

Восени минулого року десятки медичних закладів країни, що приймають хворих на COVID-19, забили на сполох: у лікарнях катастрофічно не вистачало медичного кисню. До того ж, бракувало не лише самого життєво необхідного газу, а й обладнання для його постачання до ліжок пацієнтів. 

Поки вирішувалось питання з ремонтами приміщень, придбанням кисневих станцій та налагодженням безперебійного постачання медичного кисню, лікарні активно закуповували кисневі концентратори – пристрої, які виділяють кисень з атмосферного повітря. Звісно, подібні апарати не є заміною системам штучної вентиляції легень, однак вельми допоміжні при незначній вираженій дихальній недостатності, що доволі часте явище для госпіталізованих ковідних хворих. 

Одна з найпопулярніших моделей кисневих концентраторів, яку купували за коронавірусною процедурою, OLV-10 виробництва китайської фірми «Zhengzhou Olive Electronic Technology Co.,Ltd». Загалом станом на 22 січня в системі Prozorro було 227 чинних закупівель, в межах яких замовники придбали таких концентраторів на  173,94 мільйона гривень.

Скільки концентраторів придбали з початку 2020 року

Найбільші замовники

Найбільше концентраторів цієї моделі придбали замовники Харківської області. Загалом на 60,16  мільйона гривень. Водночас понад половину загальної суми – 37,52 мільйона, витратила на них Харківська обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня, яка придбала двома контрактами 950 одиниць OLV-10. 

Ще по 25,21 і 24,06 мільйонів гривень витратили на відповідне обладнання медзаклади Черкаської та Запорізької областей відповідно. 

Найактивніші постачальники

Перша ж трійка фірм-постачальників покрила три чверті ринку продажу кисневих концентраторів OLV-10 і загалом реалізувала товару на 135,32 мільйона гривень. Найбільше замовлень та, власне, доходу від цього має ТОВ «Прантекс» з вінницькою пропискою. Зареєстроване менше двох років тому, у травні 2019 року, підприємство продало відповідного товару на суму 68,57 мільйона. Ціна одного екземпляра при цьому завжди була однаковою – 39,5 тисяч гривень.

Власником, а заодно й керівником ТОВ «Прантекс» вказаний вінничанин Віктор Слюсаренко, який свого часу був керівником місцевого ТОВ «Лівін», що спеціалізується на оптовій торгівлі фармацевтичними товарами. Загалом з моменту заснування фірма отримала замовлень на суму 242,13 мільйона гривень. 

На другому місці за сумарною вартістю замовлених OLV-10 опинилось ТОВ «Здраво» з показником в 46,72 мільйона гривень. Продавали кисневі концентратори в середньому  по 37,8  тисячі гривень за одиницю. 

Фірма входить до бізнес-групи Валерія Лося, гендиректора та засновника фармкомпанії «Здраво», яка займається просуванням на українському ринку медикаментів та медичної техніки. Окрім власне сфери охорони здоров’я, компанії Валерія Лося працюють на ринку  комплектуючих транспортних засобів та одягу.

Закриває нашу трійку лідерів столичне ТОВ «Циммен медізин сістем Україна», якому назамовляли концентраторів на 20,03 мільйона гривень. Пропонована фірмою ціна за один екземпляр була стабільною – 35,5 тисяч гривень.

Власницею товариства за даними держреєстру є Ірина Бренгартнер. Саме ж підприємство позиціонує себе як офіційний представник німецького медвиробника «Zimmer Medizin Systeme», що є «одним з європейських лідерів з розробки та виробництва різних систем і аксесуарів, які застосовують у фізіотерапії, спортивній і естетичній медицині»

За однією адресою з ТОВ «Циммен медізин сістем Україна» прописане ТОВ «Дойче діагностик». Власником останнього вказані Яна Островська, якій належить ТОВ «Клініка «Медгарант», що також реалізує техніку Zimmer, а також Наталія Раєвська дружина депутата Корсунь-Шевченківської міської ради від «Європейської солідарності» Олега Раєвського. 

Цінові парадокси

Варто нагадати, що китайські кисневі концентратори OLV-10 через систему Prozorro закуповували надзвичайно активно. Водночас ціни за одиницю товару в середньому коливалися від 36 до 40 тисяч гривень, залежно від фірми-продавця, регіону та, звісно ж, кількості придбаної техніки. 

Станом на 22 січня одну з найнижчих цін на ковідних закупівлях OLV-10 встановило київське ТОВ "Інкос-Лайн". У грудні воно продало Синельниківській центральній міській лікарні 21 концентратор по 34,05 тисячі гривень. Менш ніж за два тижні фірма дещо підвищила ціну. Тож партію в 35 одиниць Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр купував вже по 37,97 тисячі гривень за штуку. Фірма належить Анні та Миколі Назаровець і є досить активним учасником публічних закупівель. 

Інша справа ФОП Бабич Михайло Валерійович, для кого контракт на постачання шести концентраторів для Бориспільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування став першим успішним досвідом роботи з Prozorro. Ціна у підприємця виявилась однією з найвигідніших на ринку 34,8  тисячі гривень.  

Це насправді доволі хороший показник, однак на початку 2021 року можна знайти необхідний товар ще дешевше. Так, Сергій Муханьков, співвласник фірми ТОВ «Бренд Актівейшн», яка доволі активно продавала концентратори OLV-10 через Prozorro, у телефонному коментарі відзначив поступове зменшення попиту на цю киснепостачальну продукцію. Враховуючи це, його компанія, за словами підприємця, має на складі приблизно триста екземплярів OLV-10 і поки не планує поповнювати запаси. А от ціна мала б приємно здивувати українських замовників. Фірма готова реалізовувати товар по 31 тисячі гривень за штуку. 

Найнижчу ціну запропонувало Товариство з обмеженою відповідальністю "ДЕЛЬТА - СТАР". Воно продало 2 концентратори OLV-10 Ананьївській центральній районній лікарні (Одеська область) по 30 тис. грн. 

Однак не всі замовники однаково добре попрацювали над пошуком економічно найвигіднішої комерційної пропозиції. Серед 227 ковідних контрактів підписаних станом на 22 січня було чимало фірм, що продавали свій товар по 40, 45, а то й навіть 50 тисяч гривень. Абсолютний же рекорд належить ТОВ «Укрмедін» і ТОВ «Рокмед», які зафіксували цінову планку на позначці в 60 тисяч гривень. 

Фірму-новачок «Укрмедін», або ж «Українські медичні інновації», зареєстрували наприкінці березня 2020 року, однак вона вже встигла підписати 93 договори на суму 41,22 мільйона гривень. Власниця – Наталія Майданенко, яка у вересні минулого року заснувала ще одну фірму, що спеціалізується на оптовому продажі фармтоварів – ТОВ «ББ Фарм». 

Варто зауважити, що ТОВ «Укрмедін» продавало кисневі концентратори OLV-10 за різними цінами – від 41 до 48,53  тисячі гривень за одиницю. Двом же замовникам: Чорнобаївській багатопрофільній лікарні та Монастирищенській центральній районній лікарні техніка коштувала по 60 тисяч гривень. 

Водночас на офіційному сайті компанії ціна такого концентратора вказана зовсім інша – 39,5 тисячі гривень. Підтвердили цю інформацію й за контактним номером фірми, де нас запевнили – апарати є в наявності, а ціна актуальна й по сьогодні.

Представники ж медзакладів пояснити, чому вони закупили товар за такою аномально високою ціною, не змогли, посилаючись на те, що договори підписали відносно давно – наприкінці листопада.  

У грудні ціновий антирекорд повторила Козівська центральна районна лікарня. Вона витратила  на 2 концентратори 120 тисяч гривень. Договір підписали зі столичним ТОВ «Рокмед» Олександра Ковальова

«Напевно там модель була інакша, пройшло вже стільки часу, що я не пам’ятаю вже… Ми брали у постачальників, у яких нормальні ціни, ми не шукаємо подорожче, дивимось що і як», запевнила нас фахівчиня з публічних закупівель лікарні Марія Лагодич. І все б наче нічого, однак купували саме OLV-10, а менш ніж за два тижні до згаданої коштовної покупки Козівська ЦРЛ підписала договір з ФОП Постельник Євгенією Юріївною на постачання 10 ідентичних концентраторів, однак не за 60 , а всього за 34 тисячі гривень. 

У такий спосіб козівський медзаклад примудрився придбати кисневих концентраторів OLV-10  як за найдешевшою, так і за найдорожчою ціною.  

Отже, закупівлі цієї моделі концентраторів за коронавірусною процедурою лише підтверджують, що придбання товарів за прямим договорами без проведення конкурентних торгів безконтрольне і має багато корупційних ризиків. Медзаклади переважно підписують контракти зі вже знайомими фірмами. Хоча проаналізувати ринок і знайти економічно вигідних підрядників не так складно, особливо якщо скористатися модулем аналітики BI Prozorro. До речі, про випадки потенційно нераціонального використання бюджетних коштів на закупівлях концентраторів за завищеними цінами ми повідомимо правоохоронні органи.  

Переглянути дані

Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

Хоча вакцина від грипу не лікує від коронавірусу, її включили до переліку препаратів, які можна купувати без аукціонів для протидії COVID-19. Ми дослідили, скільки вакцини у такий спосіб закупили в Україні і за якими цінами. 

09.02.2021 11:00

Імуноглобулін проти коронавірусу: досвід перших закупівель

Як лікарні закуповують ліки на основі плазми крові людей, що перехворіли на COVID-19.

27.01.2021 09:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання