Децентралізовані закупівлі по-ірпінськи

08.09.2017 19:27

“Зараз,якщо у мера чи в голови громади є розум, він може безболісно переобиратися максимальну кількість разів. Головне, щоб не дуже явно крав і не творив фігні” - розповідав мені один депутат про децентралізацію і нинішню владу.

Дійсно, після початку дії децентралізації більшість міських (районних) та сільських бюджетів отримали в рази більше коштів, ніж за декілька минулих років. Місцеві чиновники кинулися їх одразу використовувати (хоча деякі голови чомусь зберігають кошти на депозитних рахунках). Чи успішно освоюються кошти можна подивитися проїхавши невеличкими містами і селами. Звісно, є недоброчесні голови громад та сіл, які крадуть гроші або роблять неякісні ремонти, через певні фірми, які проводять це без аукціонів. Яскравий приклад - Меджибіж, де взимку зроблена дорога до літа уже деформувалася.

Разом з тим, під Києвом велика кількість містечок отримала великі бюджети завдяки децентралізації. Чи є там зради, і чи задоволені громадяни?

Ірпінь - невеличке містечко, до якого можна добратися за 15 хвилин електричкою, звідки щодня їздить велика кількість жителів на роботу у Київ. Останнім часом місто розбудовується, все більше і більше громадян міняють Київ на околиці, як наслідок - збільшується бюджет міста.

Відповідно до бюджету на 2017 рік у міста є доходи у 627 млн. гривень, профіцит у 119 млн. грн, хоча і видатки також збільшилися.

Профіцит, великий бюджет - це круто. Але ж їх і “розпиляти” можна так, що місцеві жителі навіть не помітять збільшення бюджету. Чи існують в Ірпені непрозорі закупівлі? Розберемося в цьому завдяки ProZorro.

На що витрачає кошти виконавчий комітет Ірпінської міської ради?

Загальна сума витрачених коштів на закупівлі робіт та послуг, складає 126,3 млн. гривень. Ремонт доріг та прокладання водостоків виявилися основними закупівлями, адже їх закуповували найбільше - 124 рази .

Роздивимося, чи ремонтують дороги у місті та чи якісно?

На ремонт доріг місто планувало закупити 50 лотів та витратити 58,1 млн. гривень. Але внаслідок того, що відбувся лише один аукціон, на якому виконавці змагалися за один лот - зекономити вийшло 507 тисяч гривень

Декілька закупівель здалися мені підозрілими, адже до проведення аукціону не вистачило менше однієї тисячі гривень. Нагадаю, що аукціон мають проводити, якщо сума роботи сягає 1,5 млн гривень.

Такими роботами стали:

Капітальний ремонт тротуару по вулиці Тищенко. Скоріш за все, роботу розбили на декілька частин: від перетину з Університетською до перетину з Соборною та від перетину з вул. Університетською до вулиці Українська:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-07-24-000942-b

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-03-22-000512-b

У мене виникли підозри,адже це дуже схоже на дроблення закупівлі на декілька, щоб уникнути торгів. Зараз я надіслав запит у міськраду щодо причин розподілу ремонту вилиці на дві закупівлі. Коли буде відповідь - ТІ напише заяву у ДАСУ та поліцію з проханням перевірити дії замовника на предмет порушень.

До речі, на єдиному аукціоні  роблять дорогу через майже все місто.

Загалом по місту викладають нові тротуари та асфальтують проїзжджу частину:

Та це найкращий мер. Місто почало розквітати, ремонтують і багато-що будують у місті. Хоча я про децентралізацію нічого не чула” - розповіла пенсіонерка Наталія.

Окремо хочу зазначити виконавця ФОП Звягінцев Микола Олександрович. З ним місто уклало два допорогових договори: на будівництво автостанції та ремонту доріг. Сума закупівлі склала 1,3 млн грн  та 1,4 млн. грн. відповідно. При цьому на будівництво автостанції, казначейство встигло перерахувати 917 тисяч гривень,а на дорогу - 423 тисячі. Рішення про розірвання договору прийняли 13 липня, через майже два місяці робіт, коли побачили що підрядник не справляється з виконанням робіт:

Після розірвання договорів, міська влада уклала договір на добудування дороги з ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ НЕОБУД" на суму у 960 тисяч гривень, які лишилися після попередньої фірми. А автостанцію віддали добудовувати ФОП Москаленко Юрій Іванович.

До речі, ТОВ “БК НЕОБУД” брала участь у формуванні податкового кредиту та заниженню сум податку на додану вартість до сплати в Бюджет України http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66544145

Про ФОП Москаленко, жодної цікавої інформації я не знайшов.

Але це ще не все. Якщо відкрити єдиний реєстр судових рішень, можна знайти цікаву ухвалу:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67043610

У 2016 році працівники поліції відкрили кримінальне провадження, тому що підозрювали посадових осіб Ірпінської міської ради та її виконавчого комітету у фіктивності закупівель. За даними правоохоронців, між чиновниками та низкою фірм, таких як: МПП Спортивно-технічнічний клуб, ТОВ Б.І.І.А.К, ТОВ Глобалдорбуд , ВКК Асфальтобетонщик , ПП Артембуд , ТОВ Буденергосоюз та ще 9 ФОПами, інформація про яких у реєстрі обмежена, було проведено фіктивні закупівлі. При цьому частина робіт та послуг була штучно розбита на декілька допорогів, а частину - уже виконали до проведення закупівель.

Не дивлячись на відкриття кримінального провадження, щодо даних фактів, виконавчий комітет Ірпінської міської ради відмовилася надати інформацію та завірені належним чином копії документів без ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до документів. 9 червня суд прийняв ухвалу, відповідно до якої працівникам поліції мають надати копії затребуваних документів.

Але вже 30 серпня, при відкритому кримінальному провадженні та ухвалі суду, Ірпінські чиновники знову укладають договори з кооперативом Асфальтобетонщик, якого поліцейські підозрюють у змові з посадовцями.

З ремонтами доріг наче розібралися, що не все ProZorro, а от що з закупівлями для освіти?

За час дії ProZorro, управління освіти і науки Ірпінської міської ради витратило 74,3 млн. гривень з економією 929 тисяч гривень, що становить менше 2% від запланованої суми. При цьому 8 з 18 аукціонів не відбулося у зв’язку з недостатньою кількістю учасників.

З закупівель які відбулися, найбільша кількість, звісно є допороги - їх провели 23 рази.

Лідером по допорогах є ТОВ “Меблі Юа”. Управління освіти уклало 10 договорів шляхом звітування, на загальну суму майже 900 тисяч гривень. Замовляли меблі, столи, шафи.

Також управління купувало меблі у ФОП “Пузанов”. 20.07.2017 року у даного підприємця закупилися меблями на загальну суму у 0,5 млн гривень уклавши 7 договорів.

До речі, управління освіти, провело 16 закупівель, які тисячу гривень не дотягли до аукціону.

З яких шість - це закупівля харчів та послуг з постачання харчування у заклади освіти, у ТОВ “Торговий дім Дунай” код 32973762.

Звісно, дані дії не є порушенням законодавства, але недобросовісні замовники таким чином стараються уникнути аукціону, що дозволить знизити ціну.

Наостанок, хочу показати, як йде ремонт середньо-освітньої загальної школи №12. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-04-21-000408-c

Коли я гуляв містом, у школі відбувався ремонт шкільної доріжки з плитки та реконструйовували стадіон зі штучним покриттям на 1,4 млн гривень

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-08-07-000306-c.

Також будують новий майданчик за 805 тисяч.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-07-04-000471-b

Ніби все гарно, але якось дивно, що не провели аукціон на таку велику суму..

Сподіваюся, у діточок було класне перше вересня!



Як показала практика, децентралізація - є кращим варіантом для міст та сіл, щоправда збільшують корупційні ризики, адже у маленьких містечках кожен кожному, як не кум, то родич.

Єдиний вихід контролю - це слідкувати по закупівлям на proZorro і писати нам,у випадку виявлених порушень!

Обрізання сухого. Вигідний, але чи прозорий бізнес?

Щороку сухі та аварійні дерева приносять біди. То лінії електропередач обірвуть, то машину потрощать, а то і на голову людині дерево упаде. Відповідно до правил благоустрою, місцеві ради мають робити обрізання аварійних дерев. Чи виділяють на це кошти і що робити, коли ви побачили аварійне дерево — читайте далі.

24.07.2017 15:22

Тест на побори в Пісочині - негативний. Справді?)

Прийшла відповідь щодо ситуації з поборами за аналізи у Пісочині. 

21.07.2017 16:47

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання