Закупівлі в пожежному порядку

21.09.2017 02:15

Більше року тому прес-служба ДСНС заявила про перемогу - на закупці 98 машин зекономили біля 25 млн. гривень. Здається, ж все добре і перемога очевидна, але чи все так гладко? Як взагалі закуповуються пожежні машини та чи є якісь проблеми з цим?

Пожежні машини закуповує або ДСНС та розподіляє відповідним пожежним частинам, або ж місцеві ради і передають на баланс місцевим осередкам пожежників.

Аукціон, про який писала прес-служба, виграла фірма ООО "ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ "ПОЖМАШИНА", обійшла свого найближчого конкурента - ПАТ “Виробниче Об'єднання Автотранспортник”. Про Промислову компанію Пожежмашина детальніше писало видання “Наші Гроші”

“Ці машини були розподілені по різним частинам, але зараз, не дивлячись на гарантію від виробника, частина машин вже стоїть зламаною. “ - розповідає пожежник-доброволець Євген.

Відповідно до договору, гарантійний термін продукції становить не менше 24 місяців:

“В Україну приганяють МАЗи, і вже на їхніх базах роблять додаткову конструкцію на цій фірмі. Коли машина ламається, фірма відсилає замовників у Білорусь, звідки ходова, а якщо ламається двигун - то в Росію. Виходу з цієї ситуації поки немає, тому пожежники часто самі лагодять машини”. - продовжує Євген.

Зателефонувавши у ДСНС, мені не вдалося вияснити причини відмови від гарантійного обслуговування машин, тому я надіслав журналістський запит з даної ситуації.

Відповідно до даних системи proZorro з чотирьох закупівель,у яких приймала фірма ООО "ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ "ПОЖМАШИНА", у трьох закупівлях на загальну суму у 1,045 млрд гривень її єдиним і основним конкурентом була фірма ПАТ Виробниче Об'єднання Автотранспортник. Четверта закупівля не відбулася, адже всі учасників тендерний комітет відхилив.

Фірма  ООО "ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ "ПОЖМАШИНА" виграла у ДСНС наступні закупівлі:

У 2016 році виграла закупівлю на 98 машин на суму у 369,4 млн гривень.

У жовтні 2016 році виграла поставку 13 машин на. Економія від очікуваної вартості у 50 млн гривень склала аж 4 гривні.

У березні 2017 фірма виграла поставку 130 машин на загальну суму у 600, 335 млн гривень.

До речі, окрім першої закупівлі учасники взагалі не зменшували ціни для машин. До речі, ПОЖМАШИНА та Автотранспортник - не є основними конкурентами, адже вони брали участь у торгах один з одним лише 7 разів.

З закупівлями ДСНС зрозуміло, а от чи закуповує місцева влада машини?

Так. У системі РroZorro відображається 9 закупівель, на загальну суму у 107, 4 млн гривень Щоправда з 9 очікуваних закупівель, реально відбувся лише 4.

Найбільше місцевих коштів на пожежні машини планувалося витратити у Дніпропетровську. Там у 2016 та 2017 році, восьмий  пожежно-рятувальний загін ДСНС  оголошував аукціон на закупівлю машину з драбиною на загальну суму у 50 млн гривень місцевого бюджету.

“Нам потрібна ця машина, адже ми хочемо рятувати людей у будівлях збільшеною висотності: на 24 поверсі, наприклад. Зараз у місті немає такої техніки  і ми сподіваємося скоро її отримати” - розповіли у замовника.

Перший аукціон оголосили в кінці вересня 2016 року, з терміном поставки машин до кінця року, що викликало невдоволення у учасників, адже замовник хотів за два місяці від початку тендеру уже мати у себе машину.

Разом з тим переможець дочірнє підприємство "ТШГ АГ УКРАЇНА",

ззапропонував поставити такий автомобіль за 47,98 млн. гривень. Але кошти так і не надійшли з міського бюджету, а тому закупівлю відмінили

Через обіцянку виділити кошти у  2017 році, пожежники знову оголосили аукціон.

Фірма-преможець  "ТШГ АГ УКРАЇНА" хоче за свій товар 49,75 млн. гривень. При цьому учасники подали одну вимогу для усунення дискримінаційних умов, і одну скаргу в АКМУ, щоправда безрезультативно.

Але кошти міська влада знову не виділила, і закупівлю відмінили. Цікаво, в цьому році пожежники зможуть гасити пожежі на 25х поверхах?

Лише у Запорізькій області відбулася закупівля суто пожежної машини. Село Ботієве закупило собі за 1,33 млн гривень автоцистерну, зекономивши 25 тисяч гривень від очікуваної вартості.До речі, автоцистерна має бути новенькою - 2017 року.

Для фірми це був перший аукціон з постачання пожежних машин, адже до цього, фірма постачала лише  фарби у Прикарпаття обленерго та хімічні сполуки до Науково-виробничого об'єднання «Павлоградський хімічний завод».

Кам'янська сільська рада в Чернівецькій області закупила на пожежні потреби вантажну машину ЗІЛ-131 за 130 тисяч гривень. Дивно, але більше цей учасник не приймав участі у жодній закупівлі.

Більше жодної закупівлі для пожежних цілей не відбулося. Взагалі.

Наприклад у Ужгороді для аеропорта хотіли закупити пожежну автоцистцерну, на аукціон подалися дві фірми, одна з яких виграла. Але під час розгляду результатів, комісія побачила невідповідність документів до вимог, а тому перемогу скасували. Таке ж саме порушення знайшли і у фірми-конкурента, а тому закупівлю взагалі відмінили.

Після чого Ужгородський аеропорт двічі оголошував закупівлі на 3 979  млн. гривень, але на них не подалися жоден з учасників.

Дані закупівлі оголошувалися 12 травня та 1 липня, з кінцевою датою постачання 1 листопада. Але жодна з цих закупівель не вдалася.

Тепер Ужгород може закупити машини по переговорній процедурі.

Така сама ситуація у смт. Народичі, Житомирської обсласті, де хотіли купити пожежний автомобіль з дизельним двигуном, але жодний з учасників на аукціон не подався.

“В минулому році у нас не вийшло закупити машину, бо на закупівлю ніхто не подався. В цьому році ми поки не оголошували аукціон, адже не знаємо чи буде субвенція на закупівлю машини, хоча дане питання стоїть гостро. При цьому кошти на розвиток міста, ми витрачаємо на дороги та водогін” - розповіла контактна особа замовника.

Як бачимо у системі РroZorro, пожежні машини закуповуються найгірше з усіх екстрених служб, в першу чергу з відсутністю постачальників та конкуренції на торгах. Така ситуація можлива, адже в Україні не виготовляють повністю таку спецтехніку - лише переобладнують на певних заводах. Чи зміниться щось в наступних роках? Побачимо.

Децентралізовані закупівлі по-ірпінськи

Після початку дії децентралізації більшість міських (районних) та сільських бюджетів отримали в рази більше коштів, ніж за декілька минулих років. Місцеві чиновники кинулися їх одразу використовувати (хоча деякі голови чомусь зберігають кошти на депозитних рахунках). Чи успішно освоюються кошти можна подивитися проїхавши невеличкими містами і селами.

08.09.2017 19:27

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Обрізання сухого. Вигідний, але чи прозорий бізнес?

Щороку сухі та аварійні дерева приносять біди. То лінії електропередач обірвуть, то машину потрощать, а то і на голову людині дерево упаде. Відповідно до правил благоустрою, місцеві ради мають робити обрізання аварійних дерев. Чи виділяють на це кошти і що робити, коли ви побачили аварійне дерево — читайте далі.

24.07.2017 15:22

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання