Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

16.07.2017 18:33

Палац Жищинців, шикарні замки Ізяслава, палац в Заліщиках... Список українських історичних пам’яток, що руйнуються довгий. Світ на історії заробляє, в Україні місцевий туризм не дуже розвинений. Рідко в яких містах є вказівники на архітектурні пам’ятники. Карти місцевих пам’яток робляться або волонтерами, а найчастіше - ніяк. Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

Це не виключає, що щось ремонтується-відновлюється за іншими кодами. Ось так, наприклад, перебираючи ремонтні закупівлі за 2016-2017 рік, знайшов відому архітектурну пам'ятку, яка проходила як звичайний ремонт. Це роботи зі збереження Меджибізького замку, він же “замок Сенявських”. Окрім реставрації пам’ятки, селищна рада також вирішили покласти прилеглі дороги та зробити водогін.

Меджибіж - населений пункт, де розташований замок Сенявських та могила одного з засновників хасидизму Баам Шел Тов. Сам замок - пам'ятка фортифікаційної архітектури XVI століття, виконана у стилі Ренесансу. Під час “совєтів”, замок і призамкові споруди розбирали на будматеріали і припинили це робити лише у 60-их роках. Зараз фортеця внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України. У 2014 році у зв’язку з відсутністю фінансування та будь-якого ремонту, одна зі стін обвалилася. Після падіння режиму Януковича, кошти на ремонт старовинного замку почали виділятися з обласного бюджету. І зараз проводяться ремонтні відновлювальні роботи. У 2015 та 2016 рокам область з бюджету на протиаварійні роботи та виготовлення реставраційної документації виділила 7,8 млн гривень, з яких 1,3 млн. грн. у 2015 році та 6,5 млн. грн. у 2016 році.

За даними ProZorro, у 2017 році оголосили закупівлю на 66 млн. гривень. Виконавець до 2020 року зобов’язується виконати реставрацію палацу відповідно до проектної документації.

На дані роботи претендували дві компанії: ТОВ “Уютний дом” з пропозицією у 63 млн, та підприємство “Стандарт інвест” з пропозицією 66, 245 млн гривень. Тендер виграв ТОВ “Уютний дом”, з економією для бюджету 3 млн гривень або 4% вартості закупівлі.

Кошти на реставрацію дає область зі свого бюджету, також будемо просити кошти у фонду економічного розвитку. Поки що, область виділила на ремонти 2 млн гривень, але сподіваюся, щокварталу, при уточненні бюджету сума збільшуватиметься. Депутати у замку проводили депутатські дні, дивилися на виконання протиаварійних робіт та стан замку” - розповів по телефону директор музею-замку Олег Погорілець.

Проектну документацію на реставрацію розробили, протиаварійні роботи виконали, тепер залишається зробити саму реставрацію замку. Для цього у 2017 році виділили ті 2 млн. гривень, про які говорив директор:

Хід реставрації я вирішив перевірити особисто. Як раз перед моїм виїздом до Меджибожа дощові хмари накрили область і Хмельницький. Тому йти мені довелося під краплями. До речі, жоден водій так і не підібрав мене до міста, хоча їхало їх немало. Зате роздивився дорогою в селі Требухівці церкву Св. Іоанна Богослова, яку збудували у 1812 – 1818 роках на місці більш раннього дерев’яного храму.

Підійшовши до замку, я не побачив ззовні ніяких активних робіт. Хоча де-не-де вікна позакладали цеглою.

А як зайшов за браму - зразу побач наслідки закупівлі. Відповідно до документації, у замку мали виконати протиаварійні та підготовчі роботи - встановили залізний каркас, який тримає стіну під час ремонту, перекрили дах, щоб не допустити подальшого руйнування стін під дією опадів. Частину цегли замінили на новішу, добудували стіни, щоб вони не посипалися.

В самому замку видно робітників, також тут були якісь студенти,які приїхали на практику. Працювала бетономішалка, робота біля стіни йшла. У порівнянні з літом 2016 року, коли я тут був - дійсно певні роботи виконалися. Наприклад більшу сторону стіни укріпили, зробили опори у середині. Звісно, по місцях де йде реставрація поки що ходити не можна, але ж не вказано кому саме?)

“Зривів строків виконання робіт немає, і йде постійна консультація між виконавцем і нами, адже реставрація - це науковий процес, що потребує постійного спільного рішення і нагляду. Станом на зараз, ми виконали усі протиаварійні та підготовчі роботи і вже починаємо реставрувати замок з нульової позначки.”- пояснив директор пам’ятки.

Тож із замком ніби все за планом. А що ж із інфраструктурою на яку теж витратили гроші? Навколо пам’ятника через усе селище тягнеться вулиця Замкова, на яку у 2016 році виділили 827 тисяч гривень на ремонт. Частину вулиці, від початку міста до замку, відремонтували за часи правління Ющенка. Що ж тоді ремонтували у 2016 році? Як виявилося - дорогу у протилежному кінці селища, яка до замку ніякого відношення не має. Адже це єдиний клаптик дороги, який є у комунальній власності. Щоправда неякісно, та і за словами місцевих жителів, ремонт почали робити у листопаді, а не у грудні як прописано у договорі.

Навіть гарантію замовник дав у 8 років. Цікаво, а її виконають?

Щодо даної дороги я оформлю звернення.

А ви подорожуйте Україною! Принагідно контролюючи та впливаючи ;-)

DOZORRO це майданчик для активістів, які займаються моніторингом публічних закупівель. Висновки авторів не є позицією адміністрації порталу, а відповідальність за достовірність фактів несуть автори.

Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Тест на побори в Пісочині - негативний. Справді?)

Прийшла відповідь щодо ситуації з поборами за аналізи у Пісочині. 

21.07.2017 16:47

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання