Обрізання сухого. Вигідний, але чи прозорий бізнес?

24.07.2017 15:22

Щороку сухі та аварійні дерева приносять біди. То лінії електропередач обірвуть, то машину потрощать, а то і на голову людині дерево упаде. Відповідно до правил благоустрою, місцеві ради мають робити обрізання аварійних дерев. Але, як правило, поки немає скарги - ніхто нічого не обрізує. У далекому 2012 році, я робив аналіз вартості зрізів аварійних дерев для кожного міста Житомирської області. Так що тема ця мені не чужа. Чи виділяють на це кошти і що робити, коли ви побачили аварійне дерево — читайте далі.

За ключовими словами “аварійних дерев” proZorro видає 352 роботи по обрізанню їх, але 99 разів торги не відбувалися. Також лише 9% робіт проводилися за відкритими торгами - інші ж напряму укладалися між замовником та виконавцем. При проведенні аукціону одне аварійне дерево бюджету обходилося дешевше за неаукціонне дерево.

Рекордсменом по вартості замовлення, є департамент житлового господарства Харківської міської ради з сумою в 6,8 млн гривень. Щоправда, на третій раз торги вирішили відмінити через відсутність потреби у закупівлях. Замовник по телефону пояснив, що кошти депутати перенаправили на інші потреби, але на які - невідомо.

Другими за витраченими коштами на обрізання дерев, виявилася київська ритуальна служба, яка займається кладовищами. Загальна вартість обрізки або викорчовування більше 2,5 тисяч дерев обійшлося у 1,1 млн гривень. Перший аукціон відмінили через помилку у назві закупівлі, а вже на другий подалося дві компанії: ТОВ “ПЄНОВ ГРУП” та ТОВ “АБ ГРУП”, які знизили вартість закупівлі на майже 200 тисяч гривень.


В договорі вказана вартість обрізання дерев:

Смілянська міська рада закупила послуги з видалення дерев недотягнувши 1 гривню до аукціону. Подивимося, яка варість зрізаного дерева у Смілі:

Різниця між видаленням одного дерева в Києві та Смілі складає від 800 грн за дерево, хоча кажуть, що в регіонах ціни дешевші. Але ж бачимо - ні. З аукціоном на видалення аварійних дерев у Смілі розгорнулася цікава баталія. На закупівлю даної послуги тричі оголошувався аукціон і тричі безуспішно. Роздивимося хронологію аукціонів:

13 січня 2017 року оголошують аукціон на суму в 299 999 грн, але участь приймає лише одна компанія ТОВ “Електрик груп”, тому його відмінили.

Другий раз оголошується закупівля вже 30 січня на ті ж 299 тисяч. Учасників троє, окрім ТОВ “Електрик груп” додаються ще ТОВ “Грінсад”та ТОВ “Сільвер Стар Груп”

Перемагає з економією в 30% перемагає ТОВ “Сільвер Стар Груп”, але представник компанії не приїхав підписувати договір. Інша компанія також відмовляється підписувати договір, а тому аукціон не відбувся.“31 березня ми мали намір укласти договір з компанією,яка виграла аукціон. Ми чекали представника компанії,але він просто відмовився від підписання. Другий учасник також відмовився, тому нам прийшлося повторно оголошувати торги” - розповів по телефону відповідальний за закупівлю в управлінні ЖКГ Євгеній Авраменко. Але смілянці не здаються і оголошують третій аукціон, де змагаються “Сільвер Стар Груп” та ТОВ “Електрик груп”. Стільвер Стар Груп знову перемагає, але за згодою сторін договір знову розривають. Отакої!

Третій раз Тов “Сільвер Стар Груп” знову переміг. Його люди приїхали, заключили договір, подивилися об’єм робіт і поїхали в Київ. А потім, за пару днів нам на електрону пошту прийшов лист про розірвання договору”, - продовжує Євгеній Авраменко.

Цікаво, а що ж було далі? Чи буде четвертий аукціон і з яких причин він не відбудеться?

А четвертий аукціон не відбувся, адже депутати забрали 200 тисяч на зріз дерев в управлінні ЖКГ, залишивши останнім рівно 199 999 грн і ті на пряму укладають договір з ТОВ “Електрик груп”. Три невдалі спроби, але все одно ТОВ “Електрик груп” добилося свого - з ними укладений договір на видалення аварійних дерев. Економія від першої закупівлі склала 100 тисяч гривень, тобто приблизно 30%. Тобто за попередніми планами, оціночна вартість видалення та обрізання аварійних дерев мала бути ще на 30% вищою. Цікаво, а чому в Києві дешевше?

Хоча це не дуже дивно.

Вороньківська селищна рада, заплатила 89 тисяч гривень за обрізку 63 дерев. Тобто обрізати одне дерево в середньому вийшло 1,4 тисячі гривень. Тобто Вороньки по вартості роботи знаходяться між Києвом та Смілою.

Одним з рекордсменів по обрізанню аварійних дерев є житлово-комунальний відділ Покровської міської ради Донецької області, які витратили на обрізання дерев уже більше 3,5 млн гривень. Вони провели чотири закупівлі послуг обрізання дерев по допороговим закупівлям, недотягуючи до аукціону 1 гривні. І виконавець один і той самий - ФОП Садовий Є.Ю.:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-05-26-000059-c

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-06-08-001441-b

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-06-16-000257-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-05-22-000072-b

“В даному випадку замовник має право проводити такі закупівлі напряму з постачальником. Інша справа, що таке необґрунтовне витрачання коштів та завищення цін, порушує принцип максимальної економії та ефективності проведення закупівель. Тобто, це може бути порушенням Закону, але саме контролюючі та правоохоронні органи мали б перевірити даних замовників, провести аналіз цін та встановити факт порушення. Ця ситуація нагадує подібні випадки, та як показує практика, правоохоронці поки що не завжди об`єктивно реагують на допорогові закупівлі. Також, маю припущення, що виконання договорів проводилось робітниками комунальних служб, але цю гіпотезу мають перевіряти державні органи. Можливо, й керівництву замовника було б цікаво звернути увагу на своїх підлеглих”.- прокоментував аналітик Transparency International Україна Михайло Невдаха



Хоча один аукціон з даним замовником по деревам відбувся на суму в 2,75 млн гривень, зекономивши аж 50 тисяч гривень що є 1,7% від закупівлі. До речі, додаток до договору так і не завантажили у систему.

Отож, навіть на обрізці аварійних дерев, можна заробити непогані кошти, а зекономити чиновники далеко не завжди хочуть чи планують. Якщо ви бачите аварійне дерево, яке от от може впасти - залишайте звернення на урядову гарячу лінію 1545, або пишіть звернення до місцевого голови!

Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання