Дезінфекція проти коронавірусу: замовляти чи виконати самостійно

23.12.2020 14:30

Україна живе в умовах карантину вже 9 місяців. За цей час медики не лише наростили собі «м’язи» у вигляді обладнання та препаратів, а й навчилися мінімізувати ризик зараження коронавірусною хворобою. Одним з таких способів цілком очевидно є банальне прибирання та дезінфекція приміщень.

За даними дослідження Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NІAІ), що входить до складу Національного інституту охорони здоров'я США, коронавірус може частково зберігати свої властивості до зараження, лишаючись на поверхнях чи навіть у повітрі. Найбільше уваги щодо дезінфекції варто приділяти пластику і нержавіючій сталі, дещо менше — міді та картону.

Звісно ж за дотриманням фактично стерильних умов в палатах мають більше за інших стежити в опорних лікарнях.Вимоги щодо формування мережі відповідних закладів наприкінці березня 2020 року затвердив своїм розпорядженням Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Однак з березня за ковідною процедурою опорні лікарні загалом уклали лише 17 договорів щодо надання послуг з прибирання і дезінфекції. Загальна вартість замовлень — 4,43 мільйона гривень.

Чистота по-одеськи

На Одещині на питанні прибирання медзакладів не економили  — уклали загалом 10 контрактів на суму 3,52 мільйона гривень. Замовників, однак, при цьому виявилось лише троє — Одеська міська клінічна інфекційна лікарня, яка й зробила дві третини замовлень, а також Дунайська обласна лікарня та Чорноморська лікарня. Підрядників також небагато — два підприємства: ТОВ «Одеська обласна дезінфекційна станція» і ТОВ «Озон-Дез», яким дісталося лише 10,89 тисячі гривень з двох договорів, та ще пара ФОПів, які й забрали все інше. Власне на ФОПах варто зупинитися окремо.

Чотири найбільші замовлення, на 2,5 мільйона гривень, отримала ФОП Яна Калаянова. Причому три контракти було підписано 712 і 30 жовтня, а сама підприємиця зареєструвалась як ФОП лише за декілька тижнів до підписання своєї першої угоди — 24 вересня. 

Усі чотири рази підрядниця мала надавати послуги із санітарно-гігієнічної обробки приміщень, застосовуючи дезінфекційний засіб «ПОЛІДЕЗ» українського виробництва. За інформацією фірми-виробника речовина має низьку токсичність, відсутність алергічних реакцій та подразної дії на органи дихання, шкіру рук і слизові. Крім того, її можна застосовувати у присутності людей. За умовами контрактів вартість дезінфекції одного квадратного метра складала 5 гривень — досить недешево. 

Варто зауважити, що 4 ковідні контракти далеко не єдині, які за неповні три місяці встигла отримати Яна Калаянова. Зокрема департамент охорони здоров’я Одеської міської ради замовив у підприємиці санітарно-гігієнічну обробку автотранспортних засобів КУ «Центр невідкладної медичної допомоги». Подібний контракт на прибирання «швидких» ФОП отримала і від Одеської міської лікарні №4. У підрядниці почали з’являтися замовлення навіть з Києва. Станом на сьогодні таких два — на 23,29 тисячі гривень від КО «Київмедспецтранс» та на 104 тисячі від КО «Київавтодор».

Саме при підписанні столичних угод підприємиця серед власних реквізитів вказувала номер телефону з київським кодом — (044) 360-26-25, який також вказує як контактний компанія «Euroses». На сайті фірми вказано, що її основний вид діяльності — надання послуг дезінфекції, дератизації та дезінсекції. Проте за згаданим телефоном зв’язатися ні з Яною Калаяновою, ні будь з ким іншим не вдалось, оскільки наразі номер не обслуговується. 

А от на своїх одеських контрактах підприємиця вказувала зовсім інший номер — (096)829-29-28, який, однак, більш ніде не засвітився. Зовсім інша справа адреса електронної пошти — trendroom907@gmail.com. Окрім пані Калаянової її вказує ТОВ «Верт про група». Власником фірми вказаний Калаянов Дмитро Георгійович, який окрім всього іншого також зареєстрований як ФОП та є на Одещині другим підрядником за вартістю ковідних контрактів на прибирання приміщень опорних лікарень регіону. Підприємець виконав 4 замовлення на 1,01 мільйона гривень від тих самих медзакладів, які надалі обслуговувала Яна Калаянова. Водночас ціна — 5 гривень за квадратний метр та деззасіб «ПОЛІДЕЗ», який використовувався в роботі, є спільними рисами цих підрядників. Спільна електронна адреса та особливості укладених договорів — не єдине, що об’єднує цих осіб. Окрім того, Дмитру Калаянову, який є сином кандидата в депутати Одеської облради, агропідприємця Георгія Калаянова, належить квартира, в якій прописана ФОП Яна Калаянова. 

Чужі території

Якщо на Одещині вартість закупівель вимірювалась мільйонами, то в Чернівецькій та Донецькій областях опорні лікарні за ковідними процедурами замовили прибирань приміщень на декілька десятків тисяч гривень. Цікаво, що ці віддалені один від одного регіони поєднує особливість обраних підрядників — вони виконували замовлення не в тій області, де були свого часу офіційно зареєстровані. 

Глибоцька центральна районна лікарня скористалася послугами Надії Заїки, що була зареєстрована як ФОП у селі Лукаші Київської області за місяць до підписання контракту — у травні 2020 року. За 19,34 тисячі гривень підприємиця виконала для медиків «дезінфекцію, очищення та знищення у середовищі збудників інфекційних хвороб, шляхом застосування сертифікованого обладнання "Longray", методом холодного туману, дезінфекційним засобом "ЛАСЕПТ форте"». Вартість дезінфекції одного квадратного метра при цьому коштувала майже вдвічі дешевше за одеські розцінки — 2,75 гривні.  Цікаво, що при реєстрації Надія Заїка основним видом діяльності вказала «ремонт і технічне обслуговування електричного устатковання».

На Донеччині ситуація з підрядником подібна. Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги витратила на санітарно-гігієнічну обробку приміщень 38,98 тисячі гривень. Заплатила їх ФОПу з Харкова Євгенію Чугунову. За квадратний метр дезобробки бізнесмен запросив 6 гривень.

Для підприємця, що офіційно почав працювати з кінця 2019-го року, це було далеко не перше замовлення. Станом на середину грудня Чугунов підписав загалом 9 договорів із замовниками Волинської, Рівненської, Запорізької, Чернівецької, Чернігівської, Херсонської та Донецької областей. На рідній для себе Харківщині підприємець з бюджетними замовленнями досі не працював.

Чому так мало?

Як ми вже згадували, опорні лікарні замовили дуже мало послуг прибирання та дезінфекції за ковідною процедурою — з березня підписали лише 17 угод. Подібними закупівлями не нехтували інші замовники — органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства, однак більшість цих замовлень стосувались санітарної обробки приміщень навчальних закладів, приміщень органів місцевого самоврядування чи громадського транспорту. Загальне число відповідних контрактів підписаних за коронавірусною процедурою — 396, вартість замовлень —  34,74 мільйона гривень. 

Єдиний регіон, де подібні ковідно-прибиральні процедури взагалі не проводили — Житомирщина. За поясненнями ми спробували звернутися до опорних лікарень регіону, однак бажання спілкуватись з журналістами там не виявили. Представниця «Житомирської багатопрофільної опорної лікарні» Ольга Цисар зауважила, що потреби в закупівлях тих чи інших послуг визнає керівництво закладу та запропонувала звернутись до директора Тараса Собко. За два дні за номером, вказаним як контактний, для лікарні нам так ніхто і не відповів. Аналогічна ситуація повторилась й з Житомирською обласною дитячою клінічною лікарнею.

На Кіровоградщині, де послуги санітарної обробки приміщень медзаклади також не замовляли, ситуація з коментарями видалася кращою. Чому не всі лікарні купують такі послуги, нам прояснив директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко. За словами посадовця після переформатування комунальних медзакладів на комунальні некомерційні підприємства керівництво лікарень отримало змогу не лише виконувати ті чи інші роботи силами власного персоналу, а й наймати сторонні організації. Централізованих розпоряджень чи зобов’язань закуповувати послуги прибирання не було і не може бути, відповідно кожен заклад самостійно обирав стратегію дій — покласти обов’язки дезінфекції приміщень на штатних прибиральників чи найняти професійні клінінгові компанії. Ба більше, саме керівник такого медзакладу несе відповідальність за дотримання санітарно-протиепідемічного режиму. Допомагає йому в цьому комісія з інфекційного контролю, яка має контролювати дотримання усіх протиепідемічних заходів, щоб запобігати розповсюдженню як внутрішньолікарняної, так і зовнішньої інфекції. 

Тож, як бачимо, купувати чи не купувати — питання добровільне. Чудово, якщо лікарні, особливо опорні ковідні самостійно справляються із задачею дезінфекції приміщень, однак у разі необхідності залучення сторонніх фахівців лише вітається. Головне, щоб ці підрядники виконували свою роботу якісно та не за всі гроші світу. А на це, коли присутнє лобіювання отримання підряду для своїх, зважають не завжди.


Цей матеріал вийшов за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Комунальники проти коронавірусу

Більшість бюджетних установ для боротьби з коронавірусом витрачає кошти, однак деякі комунальні підприємства, навпаки, заробляють.

17.03.2021 09:00

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

Хоча вакцина від грипу не лікує від коронавірусу, її включили до переліку препаратів, які можна купувати без аукціонів для протидії COVID-19. Ми дослідили, скільки вакцини у такий спосіб закупили в Україні і за якими цінами. 

09.02.2021 11:00

Цінові парадокси в закупівлях кисневих концентраторів OLV-10

Як медичні заклади закуповували кисневі концентратори китайського виробництва за коронавірусною процедурою.

28.01.2021 18:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання