Електрокар для департаменту освіти: як хмельницька мерія хоче пересадити свої підрозділи на екологічний транспорт

23.10.2017 14:02

Тенденція переходу на екологічні види транспорту вже не один рік крокує світом та звичайно ж сьогодні вже добралась і до України. Як виявилось в минулому році, Хмельницький у цьому екологічному процесі також не пасе задніх.

В 2016 році виконавчий комітет Хмельницької міської ради приймає рішення «Про надання дозволу приватному підприємству – автоцентру «Ліга-ІІ» на встановлення електричних зарядних станцій для зарядки автомобілів на території м. Хмельницького» (від 25.08.2016 року № 596). Відповідно до нього приватному підприємству-автоцентру «Ліга-ІІ» було надано дозвіл на встановлення електричних зарядних станцій для зарядки електромобілів на території м. Хмельницького у 19 місцях.

А вже у 2017 році, розглянувши звернення приватного підприємства - автоцентру “Ліга ІІ”, виконавчий комітет Хмельницької міської ради приймає рішення від 25.05.2017 року № 361 «Про внесення доповнень в рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 25.08.2016 № 596», яким перелік місць розташування електричних зарядних станцій для зарядки електромобілів на території м. Хмельницького збільшено до 48 місць.

А зовсім нещодавно виконавчий комітет своїм рішення вносить ще й корективи до тексту рішень №№ 596 та 361, які носили суто технічний характер, а саме доповнення текстів рішень виразом «тимчасові споруди».

У 2016 році дві електрозаправки зі всіма почестями відкривали на хмельницькому Майдані Незалежності. Про це повідомляв навіть офіційний сайт Хмельницької міської ради. До речі, презентацію роботи заправок організатори проводили на електрокарах Nissan Leaf, постачальником яких на Хмельниччині є вже відома нам ПП «Автоцентр «Лига ІІ».

«Сьогодні відбулося урочисте відкриття двох комунальних безкоштовних зарядних станцій для електромобілів, які встановлено на головній площі міста – майдані Незалежності України. Кожна з них має можливість одночасно заряджати три автомобіля. Це спільний проект міської влади та автоцентру «ЛИГА», який очолює відомий підприємець, депутат міської ради Григорій Галкін» - йдеться у матеріалі про відкриття зарядних станцій для електромобілів в обласному центрі.

У вересні 2016 році, одразу після встановлення перших шести заправок, комунальна установа “Хмельницький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)” оголосила закупівлю легкового транспортного засобу з електричним приводом ( електромобіль) за 405 тис.грн. Перемогу в аукціоні здобуло харківське ТОВ «Екомобілі» із пропозицією 404 тис.грн. Варто зазначити, що конкурентом харківській фірмі у цій закупівлі склало хмельницьке ПП «Автоцентр «Лига ІІ», яка, як свідчить тендерна документація, з 2006 року є офіційним дилером ТОВ «НІССАН МОТОР УКРАЇНА». Досить цікавим був пакет документів переможця, адже він надав скан-копію договору пошуку покупців, скан-копію договору на технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів із хмельницькою фірмою, додав інформацію про іншу юрособу, яка є першим та єдини дилером електромобілів в Україні – ТОВ «АВТОЕНТЕРПРАЙЗ». Поряд з тим Лига ІІ у свою документацію додала скан-копію сертифікату відповідності, який було видано на харківську фірму. Однією з умов тендерної документації замовник прописував наявність у постачальника офіційної станції сервісного обслуговування у Хмельницькому, однак ТОВ “Екомобілі” не надав жодних підтверджень наявності таких станції.

За інформацією аналітичної системи YouControl ТОВ «Екомобілі» засноване на 100 % Ефендієвим Джамалдіном Алійовичем у 2015 році, основний вид діяльності - торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Статутний капітал на сьогодні – 20 млн. грн, керівником з травня 2016 року є Невмержицький Василь Михайлович.

У 2016 році у цього підприємства був єдиний був тендер і саме щодо постачання електромобіля нашій комунальній установі. За інформацією сайту Zакупівлі2.0 у 2017 році було виграно три закупівлі у травні на більше як 2,3 млн. грн: Дніпропетровське обласне комунальне підприємство "Спецавтобаза" придбало у нього Мерседес Бенс «B» класу за 920 375,00 грн та 2 Форди Focus на загальну суму 975 598,00 грн, а також фірма постачала КУ "Барська міська рада" автомобіль Nissan leaf за 447 750,00 грн. До речі, досить цікавим є той факт, що у всіх цих закупівлях єдиним конкурентом виступала відома вже нам хмельницька фірма - ПП «Автоцентр «Лига ІІ».

За інформацією аналітичної системи YouControl засновником на 100 % та директором з 2003 року ПП «Автоцентр «Лига ІІ» є діючий депутат Хмельницької міської ради Григорій Галкін. Основний вид діяльності - торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами (основний), статутний капітал 4,2 млн. грн. За весь період існування підприємство має на своєму рахунку лише 10 закупівель на загальну суму 3,91 млн. грн. (за інформацією сайту Zакупівлі2.0).

Онлайн JS beautifier - бесплатная онлайн-программа, которая стоит закладок. Используйте его для очистки веб-скриптов.

Тепер розповімо про свіжу закупівлю. 11 вересня 2017 року комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту оголосило закупівлю Легкового автомобіля Nissan Leaf або еквіваленту на загальну суму 470 тис. грн.

У тендерній документації було зазначено, що електромобіль мав бути випущений не раніше 2014 року; у комплекті до нього мав йти зарядний пристрій від 220 вольт/50 герц, літні шини розмірністю 16 дюймів на сталевих дисках з декоративними ковпаками, батарея потужністю 24 кВт/год., строк використання не менше 10 років та інші. А також обов’язковою умовою КП прописувало безкоштовний доступ до мережі зарядних станцій (мінімум 20 станцій) потужністю 10 кВт у Хмельницькому та Україні на період усього строку експлуатації автомобіля. Для відображення теперішнього стану розміщення зарядних станцій у м. Хмельницького на початку матеріалу було розміщено рішення виконавчого комітету, з яких видно, що усі 48 станції на території міста належать ПП «Автоцентр «Лига ІІ».

Громадська організація «Жіночий антикорупційний рух», як регіональний координатор DOZORRO у Хмельницькій області, здійснила моніторинг цієї закупівлі та зафіксувала надмірні вимоги, які прописало комунальне підприємства, а саме це консультативні витрати у розмірі 4 200 грн, ну і звичайно ж наявність доступу до мінімуму 20 зарядних станцій потужністю 10 кВт у м. Хмельницькому та Україні на період усього строку експлуатації автомобіля. Однак реакції у замовника не прослідкувало, як не було і реакції на рекомендації управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області. Єдине, на що була реакція – це відсутність цієї закупівлі у річному плані підприємства. Саме через це порушення закупівля була відміненою 9 жовтня 2017 року.

Поряд з тим, того ж самого дня комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту того ж дня оголосило нову закупівлю Легкового автомобіля Nissan Leaf або еквіваленту того ж дня. На сьогодні здійснюється прийом тендерних пропозицій, кінцевий строк подання яких – 26 жовтня 2017 р.

Замовник у новій редакції тендерної пропозиції прибрав вимогу щодо консультативних витрат, що повинні були сплачувати учасники, однак вимога щодо наявності зарядних станцій залишилась.

Готуючи цей матеріал, також було досліджено технічні характеристики, які зазначив замовник у документації. Увагу до себе привернула така непримітна вимога «порт швидкої зарядки CHAdeMO». Однак як виявилось, цей порт не є універсальним для усіх електрокарів.

Довідка. CHAdeMO - це торгова марка є абревіатурою, що походить від «CHArge de Move» або «charge for moving.» Асоціація CHAdeMO – це партнерство між Toyota, Nissan, Mitsubishi, Fuji Heavy Industries і Tokyo Electric Power Company, була створена в березні 2010 року.

Тому мабуть нікого не здивує, що кабелі CHAdeMO сумісні з електричними транспортними засобами Nissan та Mitsubishi. Тобто надпис «еквівалент» замовником розміщено лише для дотримання норми закону, адже вказаній характеристиці можуть відповідати не всі електромобілі. А, наприклад, електромобіль Mitsubishi i-MiEV, який ніби теоретично міг претендувати як еквівалент, не підходить за іншим параметром - двигун електричний, потужність не менше 110 к.с. (80 кВт), адже двигун у цього електромобіля 63 к.с. (47 кВт). Поряд з тим, двигун Nissan Leaf відповідає цій вимозі.

Варто зазначити, що виконком Хмельницької міської ради затвердив граничну суми витрат на придбання автомобілів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок міського бюджету. Вона не повинна перевищувати 420 тис. грн. Проте це обмеження не поширюється на комунальні підприємства, тому електрокар для департаменту освіти планують закупити через комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту. Поряд з тим, на розгляд сесії Хмельницької міськради виноситься питання щодо переспрямування фінансів, в тому числі і на дофінансування описаної вище закупівлі.

Розв’язка у цій закупівлі нас очікує зовсім скоро, адже проведення аукціону заплановано на 27 жовтня 2017 р. От тоді ми побачимо які саме юридичні особи виявлять бажання позмагатись за постачання електрокару для департаменту освіти міської ради. І звичайно ж саме тоді ми зможемо переконатись чи це не буде відомий харківсько-хмельницький тандем, який минулого року «змагався» за постачання електрокару одній із комунальних установ міста.

Як депутат Кам’янець-Подільської міськради заробляє на закупівлях

За два роки депутат Кам’янець-Подільської міської Андрій Конюшенко як ФОП отримав 25 держзамовлень від департаменту міської ради, депутатом якої він на сьогодні є. Загальна сума цих договорів складає 3,8 млн.грн.

01.03.2018 19:15

Електрокар для департаменту освіти-2

27 жовтня 2017 року відбувся довгоочікуваний аукціон. За постачання електрокару КП «комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту», яке після придбання має передати його до департаменту, змагалось два учасники

30.11.2017 21:36

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

Падіння до гривні під відеонаглядом

У Хмельницькій області є таке місто обласного значення Славута, в якому мешкає близько 35 тисяч населення. Місцева влада вирішила не відставати від решти регіонів, які активно впроваджують у життя зовнішнє відеоспостереження, та погрузла в паперову роботу. Спочатку на світ народилася багатообіцяюча програма “Реформування і розвиток житлово-комунального господарства Славути на період 2016-2018 роки”. Темі відеонагляду тут присвячений скромний розділ, в якому сказано: місто готове витратити 1,1 млн. грн. коштів платників податків на придбання, встановлення та обслуговування системи вуличного відеонагляду.

11.09.2017 14:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання