Квест із 4 спроби: як сільська рада сіла в автівку депутата

11.12.2017 16:22

Копистинська сільська рада вирішила купити службовий автомобіль очікуваною вартістю 310 тис. грн. Це одна з дороговартісних закупівель після капітального ремонту пішохідних доріжок Богдановецького ДНЗ та будівництва зовнішніх мереж водопостачання, яку цього року провела місцева сільрада.

Перший автомобільний тендер запустили ще в середині серпня 2017 року. Однак наприкінці цього ж місяця його було визнано таким, що не відбувся. Причина — прийшов лише один учасник ПП “Автоцентр-Ліга” (Хмельницький) з пропозицією 309 тис. грн.

Варто зазначити, що під час аналізу тендерної документації замовник у Додатку 2 до тендерної документації зазначив технічні характеристики автомобіля.

Скріншот із тендерної документації

Як виявилось, після порівняння характеристик запропонованої учасником марки, характеристик моделі авто, що можна знайти у вільному доступі в мережі Інтернет, та очікуваних технічних характеристик замовника, виявилось, що усі характеристики зазначені замовником відповідають характеристикам визначеного авто. Тобто замовник, розробляючи тендерну документацію, цілком ймовірно стартово передбачав придбання визначеного авто. Характеристики запропонованого учасником авто, який був єдиним учасником, можна дослідити на його ж офіційному сайті.

Також замовник передбачев кваліфікаційний критерій - наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів, а саме наявність не менше двох аналогічних договорів, що порушує норми законодавства про публічні закупівлі, відповідно до якого замовник може вимагати аналогічний договір. Також замовник передбачив можливість оплати учасником-переможцем оплати послуг консультанта у розмірі 3 000,00 грн, що неодноразово визнавалось рішеннями АМКУ дискримінаційною нормою.

Однак, замовник не втрачаючи оптимізму, і, по гарячих слідах, оголосив другу закупівлю. Уже відомий “Автоцентр-Ліга” отримав конкурента ПрАТ “Хмельниччина-Авто”. Фірма йшла з максимальною ціною 310 тис. грн, що прирікало її на поразку. Підтвердженням того, що новоспечений конкурент мав ознаки технічного гравця, служили заявлені документи на торги. Із усього необхідного переліку документів, визначених замовником, учасник подав лише скан-копію свого статуту.

Сільська рада спочатку оголосила переможцем ПП “Автоцентр-Ліга” як фірму, що запропонувала кращу ціну (до речі, на 1 тис. грн менше від очікуваної). А потім через дев’ять днів скасувала своє рішення, бо переможець подав прострочену довідку про відсутність судимостей. Зрештою, замовник хотів кваліфікувати переможцем ПрАТ “Хмельниччина-Авто”, але не зміг через поданий неповний пакет документів. У підсумку замовник вдруге провалив торги. Про технічність участі цього учасника у цій закупівлі може свідчити той факт, що із усього переліку документів він надав лише скан-копію свого статуту.

Скріншот документації, що подана ПрАТ “Хмельниччина-Авто”

29 вересня замовник оголосив чергову спробу для закупівлі авто, при цьому тендерна документація не зазнала будь-яких змін. На третій забіг прийшов “Автоцентр-Ліга” у гордій самотності. Тому торги визнали такими, що не відбулися.

І ось щастя — 7 листопада замовник сповістив про переможця ПП “Автоцентр-Ліга” з Хмельницького, а 20 листопада підписав із ним вистражданий договір.

Згідно з офіційним документом, сільрада за 309 тис. грн. прикупила тридверну “Ниву”, яка з 2006 року випускається під брендом LADA 4х4. На сайті “Автоцентр-Ліга”, який є офіційним дилером LADA у Хмельницькому, по пунктах розписані переваги цього позашляховика, що відповідно до доповнення до сертифікату більшість складових якої випробовувались в Російській Федерації. І як повідомляє “Вікіпедія”, на сьогодні “Ниву” збирають лише у чотирьох місцях: на двох російських заводах у Тольятті, луцькому ЛуАЗ і в Казахстані.

За даними бізнес пошукового ресурсу “Youcontrol”, ПП “Автоцентр-Ліга” належить депутату Хмельницької міськради від БПП “Солідарність” Григорію Галкіну. Також Галкін у Хмельницькому є співзасновником і очолює Руську православну старообрядницьку церкву (Білокриницька згода).

Якщо проаналізувати пакет документів, який подав другий учасник аукціону, що склав конкуренцію цього разу, то варто зауважити, що кількість документів розміщених у електронній системі збільшилась, однак пакет документів є не повним, про що свідчить скріншот нижче. Важливим аспектом є те, що відсутня навіть форма «Тендерна пропозиція».

Варто зазначити, що два учасники цієї закупівлі разом брали участь вже у 6 закупівлях (в тому числі і в одній із описаних вище) і, що досить цікаво, в двох випадках ПрАТ “Хмельниччина-Авто” виступало ймовірно «технічним гравцем». Про це знову ж таки може свідчити неповний пакет документів, що завантажував цей учасник. Мова йде про закупівлю Теофіполським районним центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів автомобіля для потреб центру (UA-2017-07-06-000693-b) та Солобковецькою сільською радою Автомобіля Chevrolet NIVA або еквіваленту (UA-2017-07-19-000532-c). По-перше, пропозиція цього учасника була рівноцінною очікуваній вартості в обох випадках (як і в нашому). По-2, під час аукціону учасники не здійснили жодного пониження вартості своїх пропозицій, як і в нашому випадку. По-3, в обох випадках пакет документів елементарно не містив тендерної пропозиції, а в останній закупівлі – взагалі буду подано лише скан-копію статуту та виписки з Єдиного реєстру юридичних осіб.

Довідка. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про захист економічної конкуренції» узгодженими діями є укладення суб'єктами господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об'єднаннями рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша погоджена конкурентна поведінка (діяльність, бездіяльність) суб'єктів господарювання.

Чи свідчить така поведінка учасників вище описаних закупівель про їх змовність – питання до компетентного органу, а саме Антимонопольного комітету України, який ми закликаємо перевірити описані у матеріалі факти та надати оцінку таким діям учасників.

Наша ж сільська рада на сьогодні вже уклала із переможцем договір та навіть розмістила у системі акт приймання-передачі, однак ці обставини, на наше переконання, не можуть завадити компетентним органам відреагувати на виявлену тенденцію – участь

Депутатські тендери у Дунаївцях

Як тільки отримуєш мандат - одразу тебе помічає якийсь структурний підрозділ тієї ж ради, в якій ти і є депутатом. 

25.04.2018 14:07

Електрокар для департаменту освіти-2

27 жовтня 2017 року відбувся довгоочікуваний аукціон. За постачання електрокару КП «комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту», яке після придбання має передати його до департаменту, змагалось два учасники

30.11.2017 21:36

Електрокар для департаменту освіти: як хмельницька мерія хоче пересадити свої підрозділи на екологічний транспорт

Тенденція переходу на екологічні види транспорту вже не один рік крокує світом та звичайно ж сьогодні вже добралась і до України. Як виявилось в минулому році, Хмельницький у цьому екологічному процесі також не пасе задніх.

23.10.2017 14:02

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання